Witam
Dochodzą w moim aucie denerwujące lekkie stuki z tylnej części nadwozia w czasie zmian biegów np. z 2 na 3 przy końcu puszczeniu sprzęgła oraz przy ''strzale ze sprzęgła'' .Przy przyspieszaniu i hamowaniu nic nie stuka. Dodam, że tuleje tylnej belki i łączniki tylnych wahaczy są nowe a łączniki tylnego stabilizatora są całe. Podejrzewam, że jest to na pewno luz na przeniesieniu napędu. Będąc przy okazji u mechanika przy wymianie poduszek pod silnikiem powiedział, że most i półosie mają luzy i one się sumują. Ja jednak po przygodzie z innym ''mechanikiem'', który wymieniał mi gruszki od nivo mam dosyć tych naszych wspaniałych magików i czarodziejów. I powiedziałem sobie, że koniec z eksperymentami i pompowaniem kasy w niesprawdzonych ''renomowanych'' mechaników.
Od samego rana w wigilie zabrałem sie za poprawę mechanika we wcześniej usterce z nivo i przy okazji na kanale przy wbitym biegu zauważyłem, że wał napędowy ma lekki luz, lecz półośki nie mają luzów.
Pytanie jak sprawdzić co może być usterką? Czy to może być łącznik elastyczny wału? A może podpora wału? Nadwoziem mi jakoś niepokojąco nie trzęsie, łącznik elastyczny z wyglądu jest OK.(guma nie sparciała i cała). Na co zwrócić uwagę? Jak wykluczyć przyczynę usterki tylnego mostu?
Czytałem temat o wymianie łącznika elastycznego na forum, ale chyba u mnie nie jest on przyczyna. W sumie sam nie wiem. Z góry dzięki za każdą sugestie.
E34 Luz na przeniesieniu napędu
Moderator: Moderatorzy
- karol-lolek
- Bywalec Gadulec
- Seria: E34
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Lubuskie
U mnie w E36 jest coś podobnego ale tylko przy wrzucaniu biegu (1,wsteczny) z biegu jałowego. Mechanik, który zna się na rzeczy, powiedział, że jest to delikatny luz na gumie ale spokojnie można z tym jeździć. U mnie jednak nie słychać nic przy zmianie wyższych biegów 1-2, 2-3 itd.
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Rocznik: 1995
karol-lolek pisalem ci na gg ze to najprawdopodobniej poduchy (łożyska gumowe część nr 2) http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=33&fg=30 pod tylnym mostem, nie panikuj bo to nic tak powaznego.
Jesli masz dosc "magikow" zaplac pare zl wiecej za renomowanych mechanikow, polecam Autos Drezdenko, panowie wiedza co robia i lipy nie odwalaja, ja tam przeprowadzam wszelkie naprawy i nigdy nie narzekalem
Jesli masz dosc "magikow" zaplac pare zl wiecej za renomowanych mechanikow, polecam Autos Drezdenko, panowie wiedza co robia i lipy nie odwalaja, ja tam przeprowadzam wszelkie naprawy i nigdy nie narzekalem
- karol-lolek
- Bywalec Gadulec
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Rocznik: 1992
Łożyska gumowe wymienione ok 10tyś km (Lemforder) temu wiec odpada i tłukło by przy gwałtownym przyspieszaniu i na zakrętach. Auto klei sie drogi bardzo ładnie.Ermce pisze:karol-lolek pisalem ci na gg ze to najprawdopodobniej poduchy (łożyska gumowe część nr 2) http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=33&fg=30 pod tylnym mostem, nie panikuj bo to nic tak powaznego.
Owy stuk jest przy każdej zmianie(puszczeniu sprzęgła). Na 1szym biegu przy umiejętnym puszczaniu sprzęgła ładnie słychać ten luz, jednak nie miałem dziś nikogo w kanale do dokładniejszej diagnozy...
Co do magików mechaników... Autos Drezdenko nie chciał podjąć sie naprawy nivo. Za wymianę nie zapłaciłem tak strasznie mało u mechanika, który się tego podjął(cena normalna taka jak w Nagengast w Gdańsku gdzie biorą za wymianę gruszek od niva 200zł za 2szt.)...Reszty kosztów spowodowanych błędem mechanika nie chce już tutaj pisać bo mam nerwy, dodam ze naprawę poprawiłem sam od początku i jest ona banalnie prosta.
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
autos drezdenko nie podejmuje sie naprawy jesli nie ma o tym pojecia, po ty poznaje sie profesjonalizm, a nie jak ci magicy co robili tobie nivo, podjeli sie a pojecia o tym nie mieli... po takim podejsciu poznaje sie partacza, ale niestety to wychodzi dopiero po tym jak sie zapolaci... 
- gummiss11
- Bywalec Gadulec
- Seria: E46
- Model: 320d
- Rocznik: 1999
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
To jak znaleźć odpowiedniego mechanika do naprawy?
Skoro jak jest dobry, a się nie zna to odmówi, a jak partacz to będzie próbował
Z moim był problem i tylko jeden mechanik z sześciu(do tylu w okolicy dzwoniłem) się zdecydował na naprawe, a i tak nie zrobił, ale chociaż mam pompe sprawdzoną 
Bo Możemy Więcej...
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
nie poznasz tego gummiss11 jesli sie nie przejedziesz... ja sie nie przejechalem jeszcze na moim warsztacie i polecam ich wszystkim
- gummiss11
- Bywalec Gadulec
- Seria: E46
- Model: 320d
- Rocznik: 1999
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
Właśnie, jak się nie oparzysz, to nie będziesz wiedział że gorące!! Za wymianę koła zamaczowego zapłaciłem 1500 zł, z czego dwumas używany że szrotu kosztował(według mechanika) koło 1000 zł a reszta to jakiś uszczelniacz za 150 i robocizna. Fakt że działa, ale na allegro dwumasy wtedy były po 300-500 zł a nie 1000...
A teraz ta kulawa praca w czasie jazdy, mechanol powiedział że na 100% to awaria nastawnika, a okazało się że pompa jest ok i tylko 600zł z sprawdzenie poszło w błoto...

A teraz ta kulawa praca w czasie jazdy, mechanol powiedział że na 100% to awaria nastawnika, a okazało się że pompa jest ok i tylko 600zł z sprawdzenie poszło w błoto...
Bo Możemy Więcej...
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
co do czesci to zawsze ja je kupuje i zostawiam w samochodie jak odstawiam do warsztatu, tak tez zrobilem dzis zaworzac 2 poduchy pod silnik corteco, powiedzialem gdzie sa i czekam na auto 
ja zawsze robie tak, ze o ile moge to diagnozuje sam, jesli nie daje rady to do mechanika i in mowi co jest i sam szukam czesci, wtedy nikt mnie nie zrobi w jajo na cenie czesci i ich stanu
wracajac do tematu to kazalem przy okazji sprawdzic luz i owe pukanie stylu i zdam relacje
ja zawsze robie tak, ze o ile moge to diagnozuje sam, jesli nie daje rady to do mechanika i in mowi co jest i sam szukam czesci, wtedy nikt mnie nie zrobi w jajo na cenie czesci i ich stanu
wracajac do tematu to kazalem przy okazji sprawdzic luz i owe pukanie stylu i zdam relacje
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
pytalem goscia ktory zeby zjadl na bmw z luzem, wladaowal w kolo 2 masowe i jakies tam innerzeczy okolo 3000zl... okazalo sie ze to koszt byl okolo 50zl i powiedzial mi soc takiego: "jak zapierasz sie za jakies luzy stuki itp. w e34 rob od mostu i idz w strone silnika, bo ja zrobilem odwrotnie i niepotzrebnie kupe kasy wlozylem w auto"
wspominal zeby obydwa laczniki sprawdzic na wale i podpore walu (to tez odnosnie trzesienie miedzy 110-120km/h)
wspominal zeby obydwa laczniki sprawdzic na wale i podpore walu (to tez odnosnie trzesienie miedzy 110-120km/h)
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 1975
- Skrzynia biegów: Nie mam
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
Witajcie.
I jak z tymi luzami wyszło? Sorki za wykopaliska, ale jak zwykle coś ktoś zaczął i nie skończył pisać.
U mnie też wali, od pewnego czasu mocniej - wcześniej uderzało mocno jak jechałem/ruszałem i to były gumy tylnej belki o których pisaliście. U mnie łatwo było to sprawdzić, bo jadąc prosto gwałtownie puszczałem gaz i potem naciskałem ponownie, ktoś mi pukał do kabiny od podłogi.
Teraz gumy zrobione, nie ma tego, ale przy wrzucaniu/zmianie biegów stuka, puka, wali, jakby się miało rozlecieć, boję się czy to nie skrzynia (poduszki skrzyni też mam wymienione jakby co).
Mam lekki luz na półosi od wewnętrznej strony (łożysko). Mój mechanik też tak stwierdził i mówi że zacząć nalezy od tego (a ja mu akurat wierzę
). Pytanie, gdzie dorwać półośkę w normalnej cenie i dobrym stanie oraz czy można same łożysko wewnętrzne. Do tego mam szperę, nie wiem czy to robi różnicę, bo niby w tds jest VL-103, ale w 530i wg realoem jest już inny rozmiar.
Bo rozumiem że jedną mogę wymienić, nie ma potrzeby obu? ;]
Pozdrawiam, siudek.
Dodano: 31 Paź 2010 19:29
...kiepskawo z odpowiedziami. :]
Ja wymieniłem już: gumy belki, obie półośki (przeguby miały luzy), poduszki skrzyni, łącznik elastyczny wału. Znaczna poprawa wszystkiego
ale przy zmianie biegów nadal stuk-puk. W planach: podpora wału i dwumas (główny podejrzany przeze mnie). Zobaczymy co będzie...
I jak z tymi luzami wyszło? Sorki za wykopaliska, ale jak zwykle coś ktoś zaczął i nie skończył pisać.
Mam lekki luz na półosi od wewnętrznej strony (łożysko). Mój mechanik też tak stwierdził i mówi że zacząć nalezy od tego (a ja mu akurat wierzę
Pozdrawiam, siudek.
Dodano: 31 Paź 2010 19:29
...kiepskawo z odpowiedziami. :]
Ja wymieniłem już: gumy belki, obie półośki (przeguby miały luzy), poduszki skrzyni, łącznik elastyczny wału. Znaczna poprawa wszystkiego
siudek siudkowski
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!