e39 2,5 tds - Nie równa praca silnika

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
HAKET
Bywalec

e39 2,5 tds - Nie równa praca silnika

Post autor: HAKET »

Witam ma pytanie do was cos sie morze dziac z moim autkiem silnik proacuje nie tak jak powinien to znaczy wpada w dziwne wibracjie . Na wolnych obrotach nie sa tak bardzo odczuwalne lecz przy dodoaniu gazu na biegu jałowym zaczyna wibrowac calym autem nie ma znaczenia czy sprzegło jest wcisniete czy nie a pozatym wymienialem dwumas zagladalem do nastawnika i dalej te objawy nie ustaja auto pali dobrze na ciepłym i na zimnym na kompie nie wychodza zadne bledy morze ktos z was mial podobny przypadek
Mechanika ogulna pelen serwis silnikow TDS
Diagnostyka komputerowa
FOR MOT 510 086 946
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Nie równa praca silnika 2,5 tds e39

Post autor: raven_1983 »

A w jakim stanie masz poduszki pod silnikiem?
Awatar użytkownika
HAKET
Bywalec

poduszki sa ok nie po zrywane
Diagnostyka komputerowa
FOR MOT 510 086 946
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

A jak zdiagnozowałeś nastawnik?
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

Przyłączam się do powyższego pytania...

Jeżeli poduszki i wszystkie inne elementy są w stanie prawidłowym to sprawdził bym dawkę paliwa, a po sprawdzeniu pewnie zmniejszył ;)
Awatar użytkownika
HAKET
Bywalec

nastawinik był czyszczony rozebrałem go calego oska nastawnika pracuje plynnie nie zacina sie a pozatym na kompie nie wywala bledu nastawnika a co do dawki tez jest ok ustaiwałem ja po montazu nastawnika wiec dalej nie wiem co jest nie tak zawiozłem wtryski do sprawdzenia morze one nie pracuja prawidłowo
Diagnostyka komputerowa
FOR MOT 510 086 946
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

Jaką dawkę ustawiłeś i w jakich warunkach? (tj. jaka temperatura silnika i jakie obciążenie)
Awatar użytkownika
HAKET
Bywalec

dawak ustawiana jest na 4,5 mg ustawiana była na cieplym silniku i na wolnych obrotach a pozatym bawiłem sie troche z dawka zmaniejszalem zwiekszalem ale to nie przynosilo zadnego efektu jutro zobacze na czujnik polozenia wału korbowego moze to on nie daje odpowiedniego sygnału do kompa
Diagnostyka komputerowa
FOR MOT 510 086 946
mariomo1
Świeżak
Świeżak
Seria: E39
Rocznik: 1997
Województwo: Śląskie

Post autor: mariomo1 »

Witam, Panowie dołączam się do podanego tematu ponieważ u mnie też jakieś takie dziwne objawy od niedawna. Myślałem że to faktycznie nastawnik pompy lecz okazało się że nie przy jeździe miejskiej dzieje się tak jak dojeżdżam do skrzyżowania to mi silnik wibruje na biegu jałowym po naciśnięciu pedału gazu i zwolnieniu go przestaje, jak stoje na przykład i zwiększe mu obroty między 850 a 950 obrotów to bardzo wibruje wyżej nie zbiera się i wogóle jest oki tylko to mi sie dzieje. Po regeneracji pompy błąd pompy mi już nie wyskakuje ale wyskakują takie:
ZKE
F49 Data Exchange, driver’s door module and GM : disturbed

AIRCO
Hkl5
1 temperature control wheel, right

LCM/CCM
40 thermical oil level sensor
Sprawdzane carsoftem 6.1.4 jeżeli ktoś wie co to oznacza będe wdzięczny za pomoc poza tym przydałby się jakiś spis i opis do tego carsofta.
Pozdrawiam
mario19
mariomo1
Świeżak
Świeżak

dodam jeszcze że silnik zachowuje się tak jak by kulał czyli nie chodził na jeden lub więcej garów pozdrawiam
mario19
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

Był bym ostrożny z diagnozą carsoftem...

W moim autku carsoft stwierdzał błędy w IHKR/3 - jest to o tyle interesujące, że osobiście zakładałem IHKA więc technicznie nie było możliwe diagnozowanie modułu IHKR/3 :) jednak carsoft uparcie twierdził, że we wtyczce która w przypadku klimatronika nie występuje nie są podpięte 2 czy 3 przewody.

Co ciekawsze carsoft twierdził, że usunął błędy z sterownika silnika i nie ma żadnych, po podpięciu pod DIS'a nagle się okazało, że błędy nie zostały wykasowane bo były błędy których carsoft w ogóle nie widział.

A teraz część wspólna dla obydwu postów...
Objawy jakie są opisywane sugerują jednak nastawnik który w pewnym przedziale nie działa prawidłowo - przypuszczać mogę, że przy pewnym dawkowaniu paliwa jest "ok" odrobinkę wyższe jest do bani i komputer silnika dostaje informacje od czapy, zmieniając dawkowanie, za razem nastawnik zaczyna ponownie dawać prawidłową wartość co powoduje ponowną zmianę dawkowania i powrót w obszar błędnego wskazywania.

Na odległość możemy się tylko domyślać co to będzie - pewnie widząc auto i czując jak buja/wibruje wskazali byśmy potencjalne problemy.

Wskazany dobry warsztat lub wizyta u dobrego pompiarza - dobry = taki który szczerze powie, że to pompa lub nie pompa, a nie biorącego kasę za sprawdzenie pompy i mówiącego, że jest "spoko" bo takie akurat ma "widzimisie" albo powie, że to napewno pompa...

Po zrobieniu pompy problem ustąpi lub nie - jak nie ustąpi to pompiarz powie, że to musi być coś mechanicznego bo swoją część zrobił i trzeba jechać gdzie indziej ;)
Awatar użytkownika
HAKET
Bywalec

Pompa była sprawdzana u znajomego pompiarza i stwierdzil ze wszystko jest ok jak okarze sie ze to nie wtryski to spróbuje podmienic nastawnik i zobaczymy co wtedy sie stanie czy dalej bedze tak samo wibrowac silnikiem
Diagnostyka komputerowa
FOR MOT 510 086 946
Awatar użytkownika
HAKET
Bywalec

podmieniłem nastawnik i objawy nie ustały wiec jeszcze raz sciagam skrzynie i sprawdzam dwumas moze z tym dwumasem co go zalozyłem jednak jest cos nie tak bo jak okarze sie ze to nie koło dwumasowe to juz niewiem za co sie zabrac :(
Diagnostyka komputerowa
FOR MOT 510 086 946
Awatar użytkownika
TiGeR24
Świeżak
Świeżak
Kontakt:

Post autor: TiGeR24 »

Nie wiem czy to to ale u mnie budą trzęsło strasznie jak stał samochód na biegu jałowym i okazało się że to przyczyna koła pasowego. Po wymianie jego drgania znikły.
Ostatnio zmieniony 26 sty 2010, 20:33 przez TiGeR24, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja uwielbiam taki stan kiedy wszystko w tyle mam :D
mariomo1
Świeżak
Świeżak

Panowie dodam również że podpiąłem kompa i uruchomiłem inpe i okazało się że jak silnik zaczął wariować czyli nie równa praca to inpa mi pokazała skoki dawki paliwa to było w mg/hub skakało od 0.1 do 8.5 a na biegu jałowym jak już silnik był spokojny to dawka mi pływa między 7.70 a 8.43 tak mi ustawił koleś który mi regenerował pompę wtryskową bo po regeneracji tej pompy nic nie pomogło dalej to samo więc dostałem do głowy i załatwiłem sobie pompę wtryskową używaną żeby sprawdzić wczoraj ją wsadziłem i o dziwo dalej to samo dodając gazu delikatnie między 800 a 900 obrotów delikatnie pływa a po puszczeniu pedału wzbudza się te nie równą pracę czyli to nie pompa wtryskowa. więc muszę szukać dalej przyczyny może komuś coś do głowy przyjdzie to z góry dzięki za info natomiast przymierzam się do wymiany potencjometru pedału gazu bo może tam tkwi przyczyna.
Pozdrawiam
mario19
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Seria: E90-93
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 320d
Rocznik: 2010
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: Jawor »

Przypominam że do edycji wcześniej napisanej wiadomości służy przycisk "Edytuj" w prawym rogu każdego posta.
bmw-inpa.pl

Powrót do korzeni: e34 Ponton

Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
Awatar użytkownika
TiGeR24
Świeżak
Świeżak
Kontakt:

Post autor: TiGeR24 »

Kolego ja mam idealnie to samo właśnie to robię mi komp wykazał uszkodzenie sterownika pompy.Dałem to do naprawy jak odbiorę to dam Ci znać czy to wszystko czy jeszcze coś jest tego przyczyną.
Ja uwielbiam taki stan kiedy wszystko w tyle mam :D
mariomo1
Świeżak
Świeżak

Panowie na temat szarpania silnikiem już wiem na sto procent że to nastawnik ponieważ koleś ze Siedlec od którego kupowałem przepławkę miał identycznie to samo, mianowicie zrobił sobie pompę bo mu zaczęło świrować u jakiegoś pompiarza lecz po założeniu okazało się że efekt ten sam po roku jazdy i walki z samochodem wpadł w ręce innego pompiarza na terenie Siedlec i o dziwo ten pompiarz mu od razu powiedział że nastawnik lecz koleś był bardzo zdziwiony bo przecie pompę robił ale zaryzykował i się okazało że faktycznie nastawnik. Powiedział mu że do tego nastawnika zaglądał jakiś desperat i wyczyścił jak trzeba i chodzi jak ta lala. Ja zdemontowałem swoją pompę i wysłałem do reklamacji bo zapłaciłem nie małe pieniądze za robotę tj pompy.
Pozdrawiam
PS
Aha TiGeR24 daj znać co u Ciebie i czy już to opanowałeś
mario19
Ermce
Bywalec Wyjadacz
Rocznik: 1995
Województwo: Lubuskie

Post autor: Ermce »

zapytam tak od siebie kolegow z tym problemem bujania:
Jakie macie wolne obroty i czy nie faluje wam lekko na jalowych??
nie ma dziwnego dzwieku od spodu silnika??

polecam zajrzec tu http://bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=12 ... ego#p31919 to odnosnie dwumasu (zeby zalatwic sprawe z dwumasem i skoncentrowac sie tylko na pompie)
mariomo1
Świeżak
Świeżak

TiGeR24 pisze:Kolego ja mam idealnie to samo właśnie to robię mi komp wykazał uszkodzenie sterownika pompy.Dałem to do naprawy jak odbiorę to dam Ci znać czy to wszystko czy jeszcze coś jest tego przyczyną.
TiGeR24 miałeś dać znać czy Ci w aucie się coś polepszyło czy nie.
Pozdro i daj znać.
mario19
ODPOWIEDZ