E90 320D Gaśnie silnik odczas jazdy.

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

akirosawa
Świeżak
Świeżak

Post autor: akirosawa »

E90 320D Manualna skrzynia.
Zwracam się z problemem ,który mi się przydażył podczas ostatniego powrotu do domu na święta,a mianowicie jechałem autostradą na której znajdował się wyjeżdżony śnieg i było dosyć ślisko.Jechałem z prędkością ok.140km/h na szóstym biegu i w momencie gdy zdjąłem nogę z gazu,samochód zaczął hamować tylko silnikiem i zgasł momentalnie.Pojawił się komunikat ,że jadę nie stabilnie,pojawił się również komunikat o nieaktywnym systemie kontrolowania ciśnienia ogumienia.Po zatrzymaniu się na poboczu(autostrada!)i odczekaniu ok.30s auto ponownie odpala i jedzie dalej.Zdażyło mi się to pięć razy na trasie 800km.Czy może ktoś z Was spotkał się z takim zjawiskiem,co należy zrobić aby uniknąć tego na przyszłość?
morsik20ncdldz
Bywalec
Kontakt:

Post autor: morsik20ncdldz »

moim zdaniem, komputer sam decyduje kiedy moze jechac a kiedy nie;p np. jak bylo slisko wlasnie i jak np jezdzisz od pasa do pasa po duuuzym sniegu;) to normalka w tych modelach nowszych tak jest ze to komputer sam wybiera;)
akirosawa
Świeżak
Świeżak

może i to by się mogło zgadzać,tylko ,że oprócz mnie po tej samej drodze jechało mnóstwo innych aut o wiele szybciej i uwierz,że o wiele nowszych aut.Jechałem duńskimi i nemieckimi autostradami.
morsik20ncdldz
Bywalec
Kontakt:

Post autor: morsik20ncdldz »

rozumiem :P
Awatar użytkownika
Szkodnik
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Podkarpackie

Post autor: Szkodnik »

morsik20ncdldz pisze:moim zdaniem, komputer sam decyduje kiedy moze jechac a kiedy nie;p np. jak bylo slisko wlasnie i jak np jezdzisz od pasa do pasa po duuuzym sniegu;) to normalka w tych modelach nowszych tak jest ze to komputer sam wybiera;)

Ale nie do tego powodu żeby wyłączyć silnik. Pomyśl jekby się to stało na przejeździe kolejowym lub w tunelu... Komputer moze ograniczyć moc a nie wyłączać silnika.
Montaż sterowników centralnych zamków,alarmów, diagnostyka INPA oraz aktywacja ukrytych funkcji. Szczegóły na PW. Pozdrawiam.
akirosawa
Świeżak
Świeżak

stąd też moje zaniepokojenie i prośba do forumowiczów o poradę co robić ,bo niedługo znów muszę pokonać tę trasę,a nie jest fajnie stawać na autostradzie,pokonuję mosty nawet długości kilku kilometrów;((
jak nie będzie inngo wyjścia to zgłoszę się do ASO.
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Seria: E90-93
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 320d
Rocznik: 2010
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: Jawor »

Podłączałeś auto pod komputer?
bmw-inpa.pl

Powrót do korzeni: e34 Ponton

Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
akirosawa
Świeżak
Świeżak

jeszcze nie,bo wróciłem do pracy z kolegą,a auto zostawiłem w Polsce.Dopiero wracam w lutym i będę miał czas aby podjechać do ASO.Mam najbliżej do BMW Szczecin.Tylko tam serwisowałem do tej pory.Chyba ,że ktoś może mi polecić jakiś inny sprawdzony warsztat.Jestem z Kołobrzegu.
ODPOWIEDZ