[E36] 318 TDS zerwany klin koła pasowego

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Aramin173
Świeżak
Świeżak
Seria: E36
Nadwozie: Coupe
Model: 318tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: Aramin173 »

BMW 318 TDS 1995 rok kombi

2 tygodnie temu kupiłem mojego TDSa i zaczęły się jaja...
Opisze najpowazniejszą usterkę bez której nie da się jeździć a z biegiem czasu może poproszę o rade w innych sprawach.

Przestał się kręcić pasek klinowy. Zdiagnozowałem że musiał ukręcić się klin na wale i zawiozłem to do mechanika (kolegi). Zdjął pasek i wyciągnął koło pasowe wraz z piastą

taki jest schemat:

http://bmwfans.info/parts/catalog/E36/T ... on_damper/

Schemat niby dziecinnie prosty, ale chyba nie do końca.
Kolega ściągnął koło i mówi ze klina nie ma i że wystaje tylko kawałeczek wału nawet nie 1cm i nic nie widać i nawet palca tam nie może wsadzić. Powiedział że musiał by sciągać jakąś kapę a żeby to sciągnąć to: demontaż alternatora, pompy wody itp generalnie połowe silnika. Czy to prawda ze jest aż tak źle? Wymieniał ktoś już to w 318 TDS? Pinie potrzebuję rady.
Ermce
Bywalec Wyjadacz
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Województwo: Lubuskie

Post autor: Ermce »

trzeba by bylo tez i rozrzad sciagnac zeby wyjac kawalki starego klina i nabic nowy, to dosc duzo rozbierania...

inny sposob jest mi nieznany (jesli wogole takowy istnieje)
N2O
Bywalec Wyjadacz
Seria: E38
Model: 725tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: N2O »

Trzeba zdjąć pokrywę rozrządu, a aby tego dokonać zgodnie ze sztuką trzeba zdjąć głowicę - inaczej po złożeniu jest duże prawdopodobieństwo, że będzie cieknąć płyn na kanale wodnym.

I przy przykręcaniu koła pasowego koniecznie należy zastosować nową oryginalną śrubę centralną!
Jak śruba się poluzuje to często nie ma także ciśnienia oleju - tuleja pompy oleju jest przyciskana do wału śrubą centralną.

Ogólnie aby zrobić to prawidłowo i nie powracać do tego tematu w przyszłości trzeba rozbierać połowę silnika.

A i klin jest jeden dla koła pasowego i koła rozrządu.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
damianpawlik
Bywalec
Model: 325tds
Województwo: Świętokrzyskie
Kontakt:

Post autor: damianpawlik »

ja zdejmowałem dekiel 4 razy i nic mi nie ciekło tylko puzniej ciezko włozyć go ale trzeba miske olejową poluzowac i wejdzie bez uszkodzenia podkładek
A klina trzeba też szukać w misce olejowej
damianpawlik
Bywalec
Model: 325tds
Województwo: Świętokrzyskie
Kontakt:

Post autor: damianpawlik »

ja zdejmowałem dekiel 4 razy bez zdejmowania głowicy i nic mi nie ciekło tylko puzniej ciezko włozyć go ale trzeba miske olejową poluzowac i wejdzie bez uszkodzenia podkładek
A klina trzeba też szukać w misce olejowej

Regulamin zabrania pisać bezpośrednio posta pod swoim postem. Żeby tego uniknąć, używa się funkcji "EDYTUJ".
Awatar użytkownika
niebo
Bywalec Gadulec
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: niebo »

Witam.Miałem podobny przypadek w astrze F.Za słabo dokręcone dolne kółko rozrządu (jest w całości z klinem) wyszczerbiło kawałek wału korbowego -nie możliwe a jednak.Miałem dwa wyjścia albo wymienić wał albo cały silnik... z pomocą przyszedł mechanik który zaproponował że owe kółko ''pospawa na zimno'' czyli wklei.W ten sposób naprawił już parę TDI z grupy VW.Zaryzykowałem i... od tego czasu przejechałem około 20.000tyś/km i wszystko jest ok.Jeżeli jesteś zainteresowany to pisz na PW.Pozdrawiam
Ermce
Bywalec Wyjadacz
Województwo: Lubuskie

Post autor: Ermce »

N2O pisze:Trzeba zdjąć pokrywę rozrządu, a aby tego dokonać zgodnie ze sztuką trzeba zdjąć głowicę - inaczej po złożeniu jest duże prawdopodobieństwo, że będzie cieknąć płyn na kanale wodnym.

I przy przykręcaniu koła pasowego koniecznie należy zastosować nową oryginalną śrubę centralną!
Jak śruba się poluzuje to często nie ma także ciśnienia oleju - tuleja pompy oleju jest przyciskana do wału śrubą centralną.

Ogólnie aby zrobić to prawidłowo i nie powracać do tego tematu w przyszłości trzeba rozbierać połowę silnika.

A i klin jest jeden dla koła pasowego i koła rozrządu.

bez sciagania glowicy sie obejdzie wymiana rozrzadu - wystarczy poluzowac miske olejowa- takto robili u mnie bez zwalania glowicy
ODPOWIEDZ