[E46] proszę o poradę w sprawie kupna

Porady na co zwrócić uwagę i jak kupować, opinie o bieżących ogłoszeniach sprzedaży.
Chcesz kupić? Bądź spokojniejszy - zapytaj!

Moderator: Moderatorzy

PILOT_82
Świeżak
Świeżak

Post autor: PILOT_82 »

Witam wszystkich forumowiczów. Niedawno zarejestrowałem się do "Waszej" społeczności , gdyż ubzdurało mi się w głowie kupno BMW 320 lub ew 330 oczywiście diesel :) Do niedawna użytkowałem hahaha VW Golfa III < co za blacha- tragedy>... Prosił bym Was o pomoc - czy mając max 40 tys kupię zadbany egzemplarz z powyższych-oczywiście LIFT, i który wybór będzie lepszy:320 ( wersja 150KM) czy 330.Nie chodzi mi tu o osiągi ( Golf miał 75 KM więc 150 mi wystarczy:P ) tylko o małą awaryjność czy jak to tam nazwać :roll:
Zdradźcie mi, czy jest może jakieś specjalistyczne forum, lub gdzieś może jakiś dział, aby więcej poczytać o tych wersjach...
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i mam nadzieję że w kwietniu ( wtedy planuję zakup ) pochwalę się moim nowym zakupem :)
Awatar użytkownika
SprężaM3
Bywalec

Post autor: SprężaM3 »

Za 40 tys dostaniesz piękny egzemplaż a 320 pali tyle samo co 330 a moc jest duzo wieksza
Ostatnio zmieniony 11 sie 2010, 16:45 przez SprężaM3, łącznie zmieniany 1 raz.
MarcinL84
Świeżak
Świeżak

Post autor: MarcinL84 »

A ja powiem ze wypowiedz kolegi/zanki SprężaM3, mija sie z prawda na polskim rynku jest mnustwo dziadostwa osobiscie mialem 3 bmw pierwsza e36 316 rozbilem moj blad, pozniej e46 330d po lifcie - kupiona w polsce przebieg sprawdzony zgadzal sie 150 tys, sprowadzony z wloch po 30tys silnik kapitalny remont glowica pekla, mimo iz ja robilem dlugie trasy, niewstawialem jej, wyremontowalem sprzedalem, teraz mam 320d przed liftem oczywiscie e46 i znow problemy gdyz teraz wybieralem egzeplarz bardzo dokladnie, nie sa to duze prolemy lecz uciazlwie... moja rada, szukaj dokladnie znajdz fachowcow najlepiej 3 jednego od podwozia,2 od blach, 3 od silnika i jezdzij z nimi gdyz samo podpiecie pod komp. nie wiele daje uwierz mi, oczywiscie nie odpusze i bede wierny do konca swojemu "smigelku" :) w razie pytan pisz na PW z checia sie podziel swoimi spostrzezeniami
Awatar użytkownika
Forest
Bywalec
Seria: E46
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 330d
Rocznik: 2000
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Dolnośląskie

Post autor: Forest »

Jeśli 320d to tylko po lifcie czyli już na common rail. W wersji wcześniejszej występowało sporo problemów z pompą. Ale za 40 koła znajdziesz 330d w dobrym stanie a jak pewnie wszyscy wiedzą ten silnik przez 4 lata z rzędu zdobywał tytuł Engine of the Year i jest nie do zajechania. Trzeba tylko uważac na jakośc paliwa bo układ paliwowy jest dośc wrazliwy. Nie wciskac zanim silnik nie osiągnie optymalnej temperatury, poczeka minutę zanim zgasisz silnik (nawet po delikatnej jeździe) a będzie służyła długo. Lipa jest z przednim zawieszeniem (aluminiowe wahacze). Lemforder to jakieś 800 zł za sztukę. Ja od roku śmigam na Meyle wzmacnianych z wymiennymi sworzniami i jest wszystko OK. Jeszcze jedno. W e46 330d najmniejszy rozmiar felgi jaki wchodzi to 17" więc zapomnij o zimówkach 15" lub 16".
BMW Klub Wrocław
www.maxbimmer.pl
PILOT_82
Świeżak
Świeżak

Ładna ta 330 :) ale zdradź mi ile to coś spala ? co nieco słyszałem o tych silniczkach... O turbinkę i silnik to akurat dbam - nawet ojciec się dziwił czemu nie wyłączam Gofra trzeciego po przejechanej trasie tylko po kilku minutach dopiero.. Jeśli bym się trafiłą fajna 330d to czy jest różnica która - bo tam 2 wersje są jedna bodaj 183 (lub4) i ta 200- coś :P Zdradź mi jeszcze ile spala :)
Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam
bredek
Bywalec

Post autor: bredek »

Witka :D
W e60 530d(218KM)spalanie w granicach 8,2 litra auto jezdzi głównie krótkie odcinki czasem zdazy se trasa(rzadko ponad 300-400km)
Wiec mysle że 330 bedzie cos nizej ze spalaniemze względu na wage a mruczenie tego motorka i osiągi-rewelacja(oczywiscie te 8.2 to nie przy jakims super oszczedzaniu paliwa tylko przy normalnej jezdzie czyli jak sie da to but) no i nie pisałem jeszcze ze to automat a to podobno 1 litr więcej pali(chociaż ja w to nie wierze bo jak ktos nie potrafi wykorzystywac optymalnie momentu obrotowego to spali znacznie więcej )

ps.auto kolegi którym osobiscie kilka tys km zrobiłem
Awatar użytkownika
Forest
Bywalec

e46 330d moc seryjna 184 KM i jakies 380 Nm. Po zmianach mapy silnika 212 KM i 468 Nm. Średnia z trasy 700 km ( Polkowice - Zielona Góra - Gniezno - Kramsko - Nowa Sól - Polkowice ) z czterema osobami na pokładzie - 6,5 przy dynamicznej jeździe. Teraz w zimie jak latam z żoną komp wskazuje średnie spalanie - 6.0 litra. Przed zmianą mapy przy prędkości do 90 km/h i nie przekraczając 3000 obr./min na trasie z Polkowic do Oławy (150 km z czego większość autostradą) zszedłem do 4.9 l. Dzięki common rail paliwo jest drobniej rozpylone (co wpływa też na cichszą pracę silnika) niż w pompie wysokocisnieniowej a co za tym idzie - spalanie jest mniejsze. Jak dla mnie silnik trochę zbyt cicho pracuje, może to kwestia dobrego wytłumienia kabiny. Kolega buja e46 325ix i silnik tam pieknie gra. W 330d przynajmniej wewnątrz nie słychać go tak pięknie jak w benzynie. Ale w 325ix średnią spalania masz 12 litrów, poza tym na 1/4 mili już gdy wrzucisz dwójkę widzisz kolegę we wstecznym lusterku. Co tu dużo mówić, silnik 3.0d to jedna z najlepszych jednostek wysokoprężnych tamtych lat. Silnik mo lifcie (204 KM) jest oczywiście jeszcze lepszy bo bez błędów "wieku młodzieńczego" (ewentualne niedociągnięcia konstrukcyjne są poprawione). Koleżka wycisnął z tego silnika 270 KM i 600 Nm. Pytanie tylko jak długo to wytrzyma bo jak dla mnie lekko go poniosło z modyfikacjami.

Jeszcze jedno - wskazania ekonomizera, przy utrzymywaniu stałej prędkości na autostradzie :

przed modami
120 km/h - 4 litry
180 km/h - 8 litrów

po modach
120/km/h - 6 litrów
180 km/h - 10 litrów
BMW Klub Wrocław
www.maxbimmer.pl
Awatar użytkownika
wojtek_blekitny
Moderator
Moderator
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1994
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: wojtek_blekitny »

Heh, wysokociśnieniowa pompa występuje i u Ciebie, ba- wytwarza nawet i wyższe ciśnienie niż w układach z pompami sekcyjnymi i rozdzielaczowymi[TDS]. Różnica polega na występowaniu zasobnika z paliwem - listwy oraz wtryskiwaczy- Twoje są elektrohydrauliczne [tak, dobrze czytacie- podniesienie iglicy ma miejsce dzięki elektromagnesom jak i "wspomaganiu" hydraulicznemu- część paliwa napiera również na iglicę ułatwiając otwarcie wtryskiwacza], a we wcześniejszych układach wtryskowych podnoszą się za pośrednictwem impulsu paliwa [całkowicie pomijam tu pompowtryskiwacze].
A to, że jest cichszy jest wynikiem wtrysków pilotażowych, których we wtryskiwaczach stricte hydraulicznych nie ma [ze względu na czas reakcji takich wtryskiwaczy]- w CR dawka paliwa dzielona jest na kilka mniejszych, w tym wspomniane wcześniej wtryski pilotażowe i dotryski. To z kolei, w połączeniu z bardzo wysokim ciśnieniem wtrysku [i wtryskiem bezpośrednim] wpływa na zużycie paliwa, które w CRach jest bardzo niskie.
Jako ciekawostka w temacie- częstą praktyką w Niemczech jest,
jeśli nie oddają aut w kolejne ręce [mówię o ZS'ach z Common Rail], po przejechaniu ~250-300tys km, żeby nie "leczyć syfa pudrem" [w "zachodnim" mniemaniu taki układ wtryskowy jest już bardzo "podjechany"],
wymieniana całego układu wtryskowego, począwszy od pompy, wtryskiwaczy, listwy etc, skończywszy na baku i najdrobniejszych przewodach paliwowych [żeby opiłki osadzające się w czasie eksploatacji w całym układzie nie niszczyły nowych elementów- pompy, wtryskiwaczy].
PS. Osobiście bym się skłaniał w stronę 330d, wersja poliftowa, co prawda zje więcej, ale osiągi i dźwięk z pewnością Ci to zrekompensują.
Do tego 330d ma mniejszy pojemnościowy wskaźnik mocy (momentu) [no i z 6 cylindrów, a nie 4], więc już teoretycznie powinien być trwalszy [w ogóle w przypadku nowszych, bardzo mocnych silników ZS kontrowersyjny jest argument przewagi takiego silnika na "benzynowym" jeśli chodzi o trwałość].
Pozdr
"Exercise your inner demons"
E34: "Ulep z samego serca Wielkopolski"
Awatar użytkownika
Forest
Bywalec

Masz rację Wojtas w nowoczesnych silnikach diesla przed wtryskiem głównym występują tzw. przedwtryski dzięki którym wtrysk zasadniczy przebiega nazwijmy to "delikatniej" oraz powtryski których zadaniem jest wypalenie resztek paliwa oraz sadzy. Wraz ze spalinami wydostaje się do kolektora mnóstwo związków które niekoniecznie muszą trafic do naszego środowiska. Dlatego zastosowano egr czy agr (rózne oznaczenia producentów) - częśc spalin razem z sadzą trafia z powrotem do komory spalania by te świństwa były ponownie wypalone. Dlatego warto w tych silnikach co jakiś czas przeczyścic agr oraz kolektor dolotowy - od razu można sprawdzic stan tych cholernych klapek. Od razu widac róznicę w pracy silnika i przyspieszeniu. Po prostu sadza która zbiera się na ściankach kolektora zmniejsza przelotowośc. W niektórych jednostkach występuje też dodatkowy wtryskiwacz umieszczony w głowicy i dyszą skierowany bezpośrednio w stronę kolektora wydechowego. Podaje on cyklicznie dawkę paliwa do spalin. Ta mieszanka trafia do katalizatora gdzie dzięki płytkom ceramicznym rozgrzanym do około 1000 st. Celcjusza sadza zostaje wypalona. Na szczęście w e46 330d przed liftem nie ma jeszcze katalizatora cząstek stałych. Na szczęście (!) bo jeśli często jeździmy po mieście to taki filtr może nadawac się do wymiany nawet po 50 tyś. km. Ciekawostką jest tez fakt, że jazda dieslem na niskich obrotach może doprowadzic do uszkodzenia tzw. kierownicy powietrza turbosprężarki (zmienna geometria łopatek). Dlatego warto czasem ostro "przedmuchac" silnik. A koszt nowego to jakieś 5000 zł. Co do pompy paliwa z tego co wiem występują trzy. Jedna w baku (podzielonym na dwie komory), jedna w okolicach progu pod siedzeniem kierowcy i jedna przy silniku. Podobno te dwie ostatnie mają tendencje do awarii a wtedy czekają nas spore koszty. Ta pod progiem to wydatek około 1200 zł a ta przy silniku...nie wiem jak nowa ale regenerowana to chyba coś około 2500 tysia :( Dlatego powinno się używac paliwa dobrej jakości bo układ paliwowy jest bardzo wrażliwy. Common rail utzymuje tylko wysokie ciśnienie paliwa wytwarzane przez pompę (tak mi się wydaje). Wydaje mi się, że jeszcze lepszym rozwiązaniem niż wtryskiwacze elektrohydrauliczne są wtryskiwacze piezoelektryczne gdyż zapewniają szybszy przepływ paliwa dzięki podanemu ładunkowi elektrycznemu. Słyszałem też, że warto zaślepic kanał agr którym spaliny wracają do komory spalania. Ekolodzy byliby zbulwersowani tym pomysłem ale unikniemy sadzy w kolektorze dolotowym :) W książce obsługi wyczytałem też, że zabronione jest używanie biopaliw i chyba wszelkie dodatki typu STP itd też nie są zalecane.

Jeszcze jedno. Wymieniam olej i wszystkie filtry co 10 000 km i używałem dotąd Castrola Magnateca półsyntetyka. Ostatnio pojechałem do warsztatu specjalizującego się w BMW i facet stwierdził, że ten olej nie nadaje się do silnika 3.0d bo szkodzi odmie. Zalał mi Castrola Edge Turbodiesel pełen syntetyk. Stwierdził też, że po Magnatecu odma nadaje się do wymiany więc chyba będe musiał to zrobic :( Jak na razie zmiana półsyntetyka na pełen syntetyk nie przyniosła negatywów, olej utrzymuje stały poziom i mam nadzieję, że tak zostanie :)
BMW Klub Wrocław
www.maxbimmer.pl
PILOT_82
Świeżak
Świeżak

Witam ponownie.
Zdradzicie mi ile kosztuje sprawdzenie stanu technicznego w ASO BMW?
Długo myślałem nad sprowadzeniem 330 z zagranicy , jednak pewnego dnia natknąłęm się na info odnośnie akcyzy...masakra 13,6 % od samochodów powyżej 2 litrów..Opłat wyjdzie powyżej 5-6 tys przy cenach jakie są za granicą - w okolicy 10-12 tys euro.. Słyszał ktoś z was coś na temat zmiany po 15 marca opłat recyklingowych? Coś gdzieś kiedyś ktoś pisał - ale bez konkretów.
Z tego wszystkiego prawdopodobnie będę skazany kupno w kraju - w cenie do 45 tys można już coś fajnego znaleźć..Może wy coś widzieliście - coś godnego polecenia - byłbym wdzięczny. Za miesiąc już będę w kraju i długo bez samochodu nie wytrzymam ;)
Pozdrawiam
P.S. Forest ciesze się że udało CI się zrobić twoją bryczkę :)
Awatar użytkownika
Forest
Bywalec

Kolego jak masz wywalic na auto 45 tysiaków to warto wydac te 500 zł za które kompletnie sprawdzą Ci auto w serwisie :)
BMW Klub Wrocław
www.maxbimmer.pl
ka_gb
Świeżak
Świeżak

Post autor: ka_gb »

Witam znalazłem taki egzemplarz w okolicy. Czy warto się pisać na dzień dobry na wymianę lub regeneracje pompy?

http://otomoto.pl/bmw-320-320-2-0-tdi-l ... 37784.html
terra
Świeżak
Świeżak

Post autor: terra »

Witam. Podepnę się pod ten temat, żeby nie zaczynać nowego. Otóż powoli zbieram się do zmiany samochodu (obecnie Golf IV 1.9 TDI - 90KM :) ) i myślę dosyć mocno nad BMW e46 330d. Jednak jako, że na samochodach znam się o tyle o ile to pomyślałem, że poszukam porad w internecie. Myślę konkretnie nad tym egzemplarzem:

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C13318956

Co o nim sądzicie? Może jest Wam znany (bywał na jakichs zjazdach itp) W przebieg nie chce mi sie wierzyc (125k km) i troche zastanawia mnie lekkie niedpoasowanie elementow z przodu (choc moze tylko mi sie wydaje - wiadomo, ze ciezko oceniac po zdjeciach)?

Jak myślicie czy da sie znaleźć 330d badź xd w cenie ponizej 40tys? Oczywiscie w dobrym stanie. Gdy przegladam mobile.de to tam sa mniej wiecej od 10tys euro w gore (mysle nad rocznikiem 2004) stad moje pytanie.

Pozdrawiam i bede wdzieczny za wszelka pomoc
tomasz2308
Świeżak
Świeżak

Post autor: tomasz2308 »

Witam,
dziś oglądałem 320, z 2003 roku. VIN WBAAP71060PP04182.
Wygląda ładnie, sprawdzałem czujnikiem i jest bardzo dobrze grubość oscyluje w granicach od 90 do 110. Obok stała druga, która miała ewidentnie malowany bok i tam grubość było powyżej 300 więc czujnik nie oszukał. Podobno była robiona turbina ale po komputerze wyszło tylko, że były odłączane świece żarowe. Poza tym to chyba git.

Powiedzcie mi coś na temat tego silnika czytałem trochę na forum ale pewności nie mam. Ktoś ze znajomych chwalił a kto inny mówi ze to porażka.

pozdrwiam
ODPOWIEDZ