e36 325 TDS 96r. Ledwo co odpala
Moderator: Moderatorzy
-
mrherod
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 325tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Dolnośląskie
Witam. W mojej betce jak nadeszła zima coś jest nie tak. Ledwo ją odpalałem. Dopiero za około piątym razem mi odpalała a i tak przy kręceniu ledwo wchodził na obroty. Jak już odpalił to miał strasznie nierówne obroty. Dopiero jak zrobilem lekką przygazówkę to obroty były równe. Wrażenie było jak w benzyniaku, że nie chodził na wszystkie gary (jak traktor) ale jak napisałem, lekka przygazówka i obroty się uspakajały. Przy odpaleniu czarna i lekko niebieska chmura. Swiece wymienione na nowe Beru i czujnik temperatury cieczy chł. też. Dalej nie odpala. Czy to może być wina pompy (wymiana lub regeneracja), wyregulowanie nastawnika i kąta wtrysku czy też pompa paliwowa (bo cofa mi się paliwo). Przekaźnik świec odpada bo na świecach jest prawidłowe napięcie (sprawdzone). Dodam też, że na linke odpala normalnie i jak go wyłącze to zapala już normalnie. Ten pierwszy rozruch jest najgorszy. Później nawet jak pochodzi pare sekund już odpala normalnie. aha i jeszcze jedno. im dłużej auto stoi tym dłużej muszę kręcić przy odpalaniu czyli prawdopodobnie paliwo mi się cofa. macie jakieś rady, teorie itp? bardzo prosze o pomoc.
M-Tech 
napewno musisz wstawic zaworek zwrotny zeby ci sie paliwo nie cofalo kosztuje grosze i wtedy spruboj odpalic rano raczej jest to wina paliwa lub pompki w baku zalezy ile masz paliwa w baku jak 15 litrow to zalej go do pelna jak odpali to znaczy ze pompka w baku pozd.napisz jak cos wskurasz
to są te tańsze opcje
to są te tańsze opcje
- RaffY
- Bywalec
- Nadwozie: Compact/Hatchback
- Model: 318tds
- Rocznik: 1997
- Województwo: Lubelskie
Mialem takie same objawy ale umnie akurat byly to swiece zarowe... Skoro Ty wymieniales wszystkie to raczej odpadaja. Moze to byc np. lejacy wtryskiwacz... reszta to to co pisales kat wtrysku bub pompa... Przyczyn moze byc duzo. Najlepiej podjedz na kompa zeby Ci to sprawdzili w miare profesjonalnie
-
mrherod
- Bywalec
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 325tds
- Rocznik: 1996
- Województwo: Dolnośląskie
@margo : zalozylem zaworek zwrotny miedzy filtrem paliwa a pompą wtryskową. auto jakby troszenke lepiej się zachowuje.
@raffY : Bylem na kompie i zapomnialem spisac bledy.. w poniedzialek jade jeszcze raz wtedy spisze i dam znac.
@raffY : Bylem na kompie i zapomnialem spisac bledy.. w poniedzialek jade jeszcze raz wtedy spisze i dam znac.
M-Tech