Korek zbiorniczka wyrównawczego. Jak sprawdzic dzialanie?
Moderator: Moderatorzy
- ded
- Bywalec Gadulec
- Seria: E36
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 325tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Mazowieckie
- Kontakt:
Jak w temacie. Po odkreceniu korka na cieplym silniku w ukladzie chlodzenia mam wyrazne nadcisnienie. Mam tez maly wyciek ale ostanio rozmawialem z mechanikiem ktory stwierzil ze korek moze byc uszkodzony i przez to cieknie z ktoregos weza gdy cisnienie sie zwiekszy. Jak mam sprawdzic czy korek jest sprawny? Tylko podmianka czy jest jeszcze jakis sposob?
Jesli przyjdzie do wymiany korka to z nowych jest febi FE12205 za 55zl oraz triclo TRI313.413 za 36zl. Czy lepiej kupic ten tanszy czy moze szukac uzywki?
Jesli przyjdzie do wymiany korka to z nowych jest febi FE12205 za 55zl oraz triclo TRI313.413 za 36zl. Czy lepiej kupic ten tanszy czy moze szukac uzywki?
- raven_1983
- Ekspert

- Seria: E34
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
Jak dla mnie wszystko jest ok...
Układ chłodzenia jest układem pod ciśnieniem w celu zmniejszenia możliwości parowania/gotowania płynu.
Jak wyciek masz gdzieś na łączeniu węży to wymień opaskę zaciskową i po kłopocie.
Układ chłodzenia jest układem pod ciśnieniem w celu zmniejszenia możliwości parowania/gotowania płynu.
Jak wyciek masz gdzieś na łączeniu węży to wymień opaskę zaciskową i po kłopocie.
- ded
- Bywalec Gadulec
- Kontakt:
Wszystko sie zgadza ale jak mechanik odkrecil korek to mowil ze cisnienie troche za duze. Mi tez sie tak wydaje. Przypomialo mi sie ze jeden znajomy ma e36 318i wiec podjade do niego i wymienimy sie korkami na troche, zobacze czy pomoze. Moglbys jakos okreslic jakie cisnienie powinno byc w ukladzie? Jak odkrecam powoli korek to syczy dobrych kilka sekund i podnosi sie plyn o kilka cm w zbiorniczku. Dodam ze odkrecam jak silnik juz troche ostygnie (15-30 min).
- raven_1983
- Ekspert

Niestety organoleptyczne porównania mam tylko z E34... jak odkręcę delikatnie to przez jakiś czas będzie syczeć a płyn się podniesie nieco do góry...
- ded
- Bywalec Gadulec
- Kontakt:
Ja juz sie umowilem na podmianke korka wiec jesli bedzie roznica to kupuje nowy ale pewnie ten zamiennik. Jak bede cos wiedzial to dam znac.
Edyta:
Jestem juz po podmiance. Poniewarz kolega nie jezdzi w zime beemka to dal mi ten korek do konca tygodnia zebym sobie potestowal, ale po nagrzaniu i odkreceniu cisnienie zdecydowanie nizsze. Jedyna rzecz ktora mnie zastanawia to ze na spodzie korka jest oznaczenie 200 a w moim 140 (tam od dolu). rozumiem ze to jest cisnienie pracy- odpowiednio 2 bary i 1,4 bara, tak? Wg realoem u mnie powinien byc 1,4. Czy cos sie stanie jesli pojezdze na tym 2.0? Moj 1.4 chyba jest uszkodzony bo jesli przy 2.0 mam mniejsze cisnienie w ukladzie to znaczy ze trzeba korek wymienic.
Edyta2:
Wczoraj wybralem sie w dluzsa trase i wywalilo mi polowe plynu chlodniczego. Silnik nagle stracil moc (ogrzewanie bylo caly czas). Od razu zgasilem silnik, odczekalem az ostygnie i uzupelnilem woda i koncentratem. weszlo jakies 4-5l wiec sporo ubylo. Po zapaleniu zachowywal sie jakby nigdy nic, zrobilem jakies 40 km i zaraz ide szukac tu jakiegos mechanika. Zaczne od zakupienia nowego korka ale mam nadzieje ze uda mu sie zrobic ta nieszczelnosc...
Edyta3:
Po zmianie korka zaczelo wywalac plyn przez wezyk nadmiarowy. Poniewaz korek byl 2 bary cisnienie bylo za duze i przy ostrzejszej jezdzie wywalalo plyn. Zakupilem juz caly zbiorniczek z korkiem 1.4 bara (taki powinien byc). Kapanie z tylu silnika to byla zmylka. Lecialo z wezyka nadmiarowego, pozniej po podluznicy i kapalo wlasnie z tylu.
Edyta:
Jestem juz po podmiance. Poniewarz kolega nie jezdzi w zime beemka to dal mi ten korek do konca tygodnia zebym sobie potestowal, ale po nagrzaniu i odkreceniu cisnienie zdecydowanie nizsze. Jedyna rzecz ktora mnie zastanawia to ze na spodzie korka jest oznaczenie 200 a w moim 140 (tam od dolu). rozumiem ze to jest cisnienie pracy- odpowiednio 2 bary i 1,4 bara, tak? Wg realoem u mnie powinien byc 1,4. Czy cos sie stanie jesli pojezdze na tym 2.0? Moj 1.4 chyba jest uszkodzony bo jesli przy 2.0 mam mniejsze cisnienie w ukladzie to znaczy ze trzeba korek wymienic.
Edyta2:
Wczoraj wybralem sie w dluzsa trase i wywalilo mi polowe plynu chlodniczego. Silnik nagle stracil moc (ogrzewanie bylo caly czas). Od razu zgasilem silnik, odczekalem az ostygnie i uzupelnilem woda i koncentratem. weszlo jakies 4-5l wiec sporo ubylo. Po zapaleniu zachowywal sie jakby nigdy nic, zrobilem jakies 40 km i zaraz ide szukac tu jakiegos mechanika. Zaczne od zakupienia nowego korka ale mam nadzieje ze uda mu sie zrobic ta nieszczelnosc...
Edyta3:
Po zmianie korka zaczelo wywalac plyn przez wezyk nadmiarowy. Poniewaz korek byl 2 bary cisnienie bylo za duze i przy ostrzejszej jezdzie wywalalo plyn. Zakupilem juz caly zbiorniczek z korkiem 1.4 bara (taki powinien byc). Kapanie z tylu silnika to byla zmylka. Lecialo z wezyka nadmiarowego, pozniej po podluznicy i kapalo wlasnie z tylu.
- karol-lolek
- Bywalec Gadulec
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Województwo: Lubuskie
Nadmierne ciśnienie w układzie powoduje także zbyt duża ilość płynu chłodniczego.
To tak na marginesie
pozdr
To tak na marginesie
pozdr
- ded
- Bywalec Gadulec
- Kontakt:
Ostatnio zmienilem termostat i nawet po ostygnieciu silnika po odkreceniu korka plyn sie podnosil w ziorniczku dosc znacznie i wrecz odrobine wylewal. Oczywiscie wszystko dzialalo jak najbardziej ok, szybko sie nagrzewal, trzymal pion itd. Niestety wybralem sie w trase i nagle temp rosnie, (akurat jechalem wolno) wywalilo mi przez nadmiar ok 3l cieczy. Po uzupelnieniu juz nie ma tego efektu nadcisnienia. Wyglada na to ze zebral sie jakis bombel ktory wywalil plyn i teraz juz jest wszystko ok. Dodam ze zmiane robilem zgodnie z zaleceniami na forum (ogrzewanie na max, pompowanie wezami, nagrzanie aby termostat sie otworzyl i odkrecony korek). Czy wy tez macie takie przeboje czy tylko ja i moj tds jestesmy dziwni? 
-
krzysiekm13
- Bywalec
- Rocznik: 1994
- Województwo: Podkarpackie
najlepiej i najszybciej wlewa sie plyn sciagajac ten cieki wezyk ktory jest z lewej strony chlodnicy mowie na przykjadzie e34 a czy w e 36 jest to nie wiem. zawsze tak robie i nigdy nie ma problemu z powietrzem
- raven_1983
- Ekspert

Skoro musisz odpiąć wężyk odpowietrzający aby zalać to sprawdź czy jest drożny... nie powinno być żadnego problemu z wężykiem na miejscu.
-
krzysiekm13
- Bywalec
- Rocznik: 1994
- Województwo: Podkarpackie
nie musze ale szybciej sie wlewa plyn:) te 7 litrow to nawet nie wiesz kiedy wlejesz tak szybko wchodzi:) a z wezykiem duzo duzo wolniej ale oczywiscie tez sie da

-
N2O
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E38
- Model: 725tds
Uszkodzone sprzęgło wentylatora będzie powodować wzrost ciśnienia w układzie chłodzenia, droższa perspektywa to przedmuch gazów do układu chłodzenia.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
BMW 725 TDS
orientujecie się możne ilo barowy korek powinien być w e39 2,5tds?
- raven_1983
- Ekspert

Było już w tym wątku - w prawdzie dla e34 ale korek w e39 jest taki sam.
Podpowiem - siedem postów nad twoim...
Podpowiem - siedem postów nad twoim...
- clubGRANT
- Bywalec Gadulec
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Rocznik: 1998
- Województwo: Śląskie
Masz rację korek 1,4 bar:
http://bmwfans.info/parts/catalog/E36/T ... ank_frame/
To z mojej e36 2,5TDS choć osobiście nie sprawdzałem jaki ja mam.
Co do wywalania płynu po wymianie termostatu to nadmierna ilość może to powodować,ale nie aż 3 litry jak u ciebie.
Osobiście stawiam na pompę wody,ponieważ możliwe że nie była dawno wymieniana a i może być od nowości a te były z plastikowymi łopatkami i jedna z nich si zużyła powodując zmniejszenie obiegu w rezultacie wzrost ciśnienia i wywalanie płynu - to taka moja sugestia.
http://bmwfans.info/parts/catalog/E36/T ... ank_frame/
To z mojej e36 2,5TDS choć osobiście nie sprawdzałem jaki ja mam.
Co do wywalania płynu po wymianie termostatu to nadmierna ilość może to powodować,ale nie aż 3 litry jak u ciebie.
Osobiście stawiam na pompę wody,ponieważ możliwe że nie była dawno wymieniana a i może być od nowości a te były z plastikowymi łopatkami i jedna z nich si zużyła powodując zmniejszenie obiegu w rezultacie wzrost ciśnienia i wywalanie płynu - to taka moja sugestia.
- ded
- Bywalec Gadulec
- Kontakt:
Dzis przejechalem sie ostrzej, jakies 6 km, poczatek na rozgrzanie potem ogien. Temp sie podniosla i wywalilo jakies 2l plynu przez ten wezyk. I teraz tak: termostat zmieniony, pompa to nie wiem ale sprawdze na fakturach co zrobil poprzedni wlasciciel, korek zbiorniczka zmieniony na uzywke.
Tak sie zastanawiam czy to uszczelka czy korek. Ori korek nowka to nie majatek (ok 60zl) wiec moge kupic ale zastanawiam sie czy to cos da. Ze zbiorniczka chlodniczego nie smierdz spalinami, oba weze gorace, w kabinie tez nagrzewa sie ok, termostat ten co idzie na pierwszy montaz zalozylem. Wisko sie kreci, chlodnica cala nie zasyfiona, wyciekow brak. Wieczorem gasze nagrzane auto, rano przychodze i po odkreceniu korka dlugo syczy (dluzej niz normalnie) i podnosi sie poziom plynu. Jesli dobrze rozumuje to nawet jesli bylaby nieszczelna uszczelka pod glowica to korek powinien przez noc wyrownac cisnienie niemal calkowicie. Czyzby to jednak kolejny korek nadawal sie do wymiany? Prosze o rady bo moge zmienic uszczelke ale to kosztowna impreza wiec wolalbym to przemyslec i wyeliminowac inne mozliwe powody wywalania plynu chlodniczego.
Tak sie zastanawiam czy to uszczelka czy korek. Ori korek nowka to nie majatek (ok 60zl) wiec moge kupic ale zastanawiam sie czy to cos da. Ze zbiorniczka chlodniczego nie smierdz spalinami, oba weze gorace, w kabinie tez nagrzewa sie ok, termostat ten co idzie na pierwszy montaz zalozylem. Wisko sie kreci, chlodnica cala nie zasyfiona, wyciekow brak. Wieczorem gasze nagrzane auto, rano przychodze i po odkreceniu korka dlugo syczy (dluzej niz normalnie) i podnosi sie poziom plynu. Jesli dobrze rozumuje to nawet jesli bylaby nieszczelna uszczelka pod glowica to korek powinien przez noc wyrownac cisnienie niemal calkowicie. Czyzby to jednak kolejny korek nadawal sie do wymiany? Prosze o rady bo moge zmienic uszczelke ale to kosztowna impreza wiec wolalbym to przemyslec i wyeliminowac inne mozliwe powody wywalania plynu chlodniczego.
- raven_1983
- Ekspert

A strumyczek powrotny na jałowych obrotach jest?
- ded
- Bywalec Gadulec
- Kontakt:
rurka na pewno drozna bo sprawdzalem, strumyczek taki nie za duzy ale przy napelnianiu i odpowietrzaniu byl. Teraz nie sprawdzalem ale zobacze.
Edyta:
A jednak to byl wezyk powrotny. Konkretnie nie wezyk tylko krociec byl zapchany. Byl ostro zabity ale sprezarce sie nie oparl. Na razie jest ok, strumyk jest jak sikanie przez slomke
, cisnienie nie jest juz tak duze, nie podnosi sie plyn po odkreceniu korka i nie wywala go. Teraz musze wrocic z trasy ale jak bede w domu to go troche szybciej przegonie i zobacze czy jest ok. Dzieki za rady koledzy. Dodam ze mechanicy wrozyli zmiane uszczelki lub visco a do zakupu uszczelki to nawet sie juz przymierzalem. Wyglada na to ze wszystko ok jest ale ukl cholodniczy trzeba bedzie przeplukac bo 3 m-ce temu zmienialem zbiornik plynu chlodniczego na uzywke i strumyk na pewno byl. Generalnie lalem zawsze gotowy plyn prestona ale kilka razu uzupelnilem ukl h2o z kranu. Czy to mozliwe zeby krociec zapchal sie przez tak krotki czas kamieniem?
Edyta:
A jednak to byl wezyk powrotny. Konkretnie nie wezyk tylko krociec byl zapchany. Byl ostro zabity ale sprezarce sie nie oparl. Na razie jest ok, strumyk jest jak sikanie przez slomke