e34 dziwny przypadek

Tematy dotyczące układu chłodzenia silnika i legendarnych przegrzanych głowic.

Moderator: Moderatorzy

kruszynka
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1994
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Warmińsko-mazurskie

e34 dziwny przypadek

Post autor: kruszynka »

Samochód E34 525 tds 94 rok opisze swój dziwny przypadek jaki u mnie wystapił
Z uwagi że mam trafiony i jeszcze nie wymienony czyjnik temp na desce to ciezko mi jest kontrolowac temperature silnika. Jechałem do domu w pewnym momencie auto straciło moc zjechałem na bok Jak sie zatrzymałem to juz para poszła spod maski. Maska do góry a tam rura dolotowa do filtra powierza spadła na wiatrak i zatrzymała wiatrak. Z uwagi na brak płynu auto na linke i do domu. Zakupiłem płyn i okazało sie że płyn mi ucieka z pompki która wymusza układ do nagrzewnicy(ta pod zaworkami) Kupiłem druga pompke założyłem i nie ma problemu. Moje pytanie?

Czemu wywaliła płyn przez ta pompke? Czy nie powinno byc innego miejsca że w razie przegrzania wywali płyn np. korkiem czy korek mam zepsuty? Czujnik wymieniam niedługo jak tylko wyczaje czy jest on na jedna wsuwke czy na dwie. Na temat motoryzacji mam pojecie i zawsze było tak że powinno wywalic korkiem. Korek zmienic czy cos innego jest nie tak?
pietrek525
Bywalec
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1995
Województwo: Dolnośląskie

e34 dziwny przypadek

Post autor: pietrek525 »

Z tego co pamietam to czujnik temp plynu chlodzacego jest na dwie wsowki,a jezeli rozchodzi sie o to ze plyn wylecial przez pompke to cisnienie ktore panowalo w ukladzie chlodzenia podczas zagotowania wody znalazlo najslabszy punkt ktoredy moglo sie wydostac,a przez korek to tylko para i nadmierna ilosc plynu ze zbiornika wyrownawczego wydostaje sie droga kolezanko,i z tego co mi sie wydaje to sprzeglo wiskotyczne wentylatora masz do wymiany. Pod warunkiem ze nie padla glowica przy przegrzaniu. :evil:
kruszynka
Bywalec

e34 dziwny przypadek

tak w woli informacji nie jestem kolezanka nie ta płec Głowica nie poleciała bo byłem dzisiaj w gdansku i nie było problemu co do wiskozy to bede musiał ja sprawdzic
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

e34 dziwny przypadek

Post autor: raven_1983 »

Za miesiąc się okaże czy głowica cała... odkładał bym raczej pieniądze na nowszą/naprawę.
kruszynka
Bywalec

e34 dziwny przypadek

a czemu dopiero za miesiac?? to nie objawów odrazu??
pietrek525
Bywalec

e34 dziwny przypadek

Po nicku sadzilem ze jestes dziewczyna,ale SOOORY kolo,a tak jak kolega raven pisze odkladaj kase na naprawe,pierwsze objawy bedzie wywalac plyn,lub bedzie w plynie olej albo na odwrot,a wskaznik temp wody SPRAWNY w TDS-ie to PODSTAWA.
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

e34 dziwny przypadek

Za miesiąc było przenośnią...

Silnik został przegrzany - nie podlega dyskusji.

Albo nic się nie stało i nic nie będzie - jeżeli tak idź zagrać w totka, gdyż jesteś jednym z nielicznych szczęściarzy...

Albo blok, głowica, uszczelka pomiędzy dostała w 4 litery.

Osłabienie z czasem przerodzi się w mikropęknięcie/przedmuch/przeciek płynów.

Z głowicą nie jest tak, że hop i siup... ale jak było hop to siup też nastąpi...
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

e34 dziwny przypadek

Post autor: rexman »

Wg. mnie rzeczywiście dziwny przypadek, tylko czy za rok będziesz pamiętał jak zatytułowałeś temat?
Ciekawe jak go znajdziesz w szukajce. Po zakończeniu dyskusji proponuję zmienić tytuł na bardziej "fachowy".

A tak swoją drogą, ciekaw jestem dlaczego rura dolotowa spadła na wentylator. :?
kruszynka
Bywalec

e34 dziwny przypadek

To czemu rura spadała to samemu sie dziwie chyba bede musiał ja dodatkowo na opaske zamocowac Tytuł dlatego taki bo zastanowiło mnie dlaczego płyn wywaliło pompka a nie korkiem bo w sumie to on od tego jest A co do głowicy to zobaczymy czy poleci Widze że tu same czarne scenariusze A znacie przyblizony koszt takiej naprawy(bo z tego co zawuazyłem to chyba nie jeden juz to robił) A co do czujnika to temat juz dałem ale odpowiedzi nie ma w musze wiedziec czy jest on na 1 pin czy na 2 bo inaczej go znalesc nie moga w sklepie
pietrek525
Bywalec

e34 dziwny przypadek

Otoz kolego sprawdzalem specjalnie dzisiaj u siebie mam sedana z 95r i u mnie jest czujnik na dwa piny,swoja droga co to za sklep skoro nie wiedza jaki czujnik i do czego. Glowica tak do tysaca zl trzeba dac,pozatym na allegro jest tego sporo jak poszukasz,co do wymiany to nie wiem bo nie mialem okazji tego robic i mam nadzije ze nie bede musial,moze ktorys z kolegow co mial z tym doczynienia wypowie sie w tym temacie. Pozdrawiam serdecznie wszystkich wlascicieli ropożłopów.
kruszynka
Bywalec

e34 dziwny przypadek

ja szukałem w inter carsie i w gordonie Oni maja w komputerze ze ma albo jeden pin albo dwa i nie maja który czujnik do czego (a osprzet elekryczny nie podlega wymianie ani zwrotowi) Dziekuje za informacje w poniedziałek sie tym zajme
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

e34 dziwny przypadek

www.realoem.com

znajdź numer częśći i kup po numerze...
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz
Seria: E39
Rocznik: 1999
Województwo: Kujawsko-pomorskie

e34 dziwny przypadek

Post autor: adam-bmw »

odpowiem na twoje dziwne pytanie, jak każdy wie w układzie jest duże ciśnienie, jak nie było chłodzenia w postaci wiatraka, ciśnienie wzrosło jeszcze bardzie i wtedy gdzieś to ciśnienie musi uciec, w twoim przypadku pompka, bo była najsłabsza, kilka razy spotkałem się z rozerwanymi wężami.

ja w swoim tds-ie zamontowałem dodatkowy czujnik poziomu płynu w zbiorniczku tak jak mają e34 w benzynie, czujnik z oryginału mnie kosztował 45zł, do tego troszkę przewodu przekaźnik no i trzeba wyjąć zegary, ja zamontowałem lampkę w oryginalnym miejscu tak jak w benzynie, można też zamontować w jakiejkolwiek innej lampce tylko trzeba pamiętać od czego wtedy jest, zasada działania była taka że jak tylko płyn w zbiorniczku zacząłby znikać zapalała się lampka na zegarach, jest to o tyle dobre rozwiązanie że wiesz że płyn zaczął uciekać, ale jest nadal w układzie
kruszynka
Bywalec

e34 dziwny przypadek

no i po wielu bolączkach doszedłem czemu nie działał mi wskaźnik temperatury Okazało sie że wszystkiemu winna jest kośc pamieci licznika przez która przechodzi cały sygnał
Opisze objawy uszkodzenia może sie komuś to przyda kiedys
Przy zimnym silniku i po właczeniu zapłonu wskażnik podnosił sie powyżej niebieskiego pola w miare jak silnik sie rozgrzewał wskazówka spadała na zero i tam została

A przy okazju uszczelka pod głowica działa i nie musiałem jej robi wiec jak to mówili niektórzy trafiłem 6 w totka a w mikropekniecia nie wierze i że one powoduja takie szkody
Awatar użytkownika
tdbezs
Bywalec Gadulec
Seria: E53-70
Nadwozie: SUV
Model: X5 3.0d/sd
Rocznik: 2004
Województwo: Lubelskie

e34 dziwny przypadek

Post autor: tdbezs »

Ciekawe, że ta rura spadla, wcale nie jest ja łatwo zerwac reka, a tak sama od siebie, pech.
ODPOWIEDZ