Cześć koledzy, mam pytanie jaka temperatura jest pokazywana na obc na niżej załączonym obrazku? Jest to temperatura zewnętrzna, silnika, czy wnętrza auta? Mi cały czas pokazuje -37.0 *C. Czasami wariuje i pokazuje np. -27 albo +2 albo nawet +2.. . Gdzie jest położony czujnik temperatury, który jest odpowiedzialny za wskazania na tym obc? Drobna pierdółka ale irytująca.
kolego zapewne padł ci czujnik temperatury który znajduje się w przednim zderzaku ale w którym miejscu on jest w e36 to nie wiem w e34 jest z lewej strony koło halogenu
heh tez mi wlasnie pare dni temu padl czujnik. tylko u mnie jest o tyle dziwne, ze napierw pokazuje -37 a po jakims czasie temp. rosnie i pokazuje normalna. oryginal kosztuje 100zl a te tanie badziewia z allegro to wolabym omijac.
Tylko widzicie koledzy. Poprzedni właściciel zmienił zderzak na inny (od m-technica) lampy tez mam inne (soczewkowe) i szcze to kolego Ermce nei wiem jak wygląda orginalna wtyczka do postojówek. A będąc na kanale to szczerze nie widziałem żadnego czujnika w zderzaku. Wprawdzie lata mi jedna wtyczka z takim bolcem (sam nie wiem od czego i wygląda na to, ze gdzies na dole powinna byc ulokowana. Dobra chłopaki, dzięki, jak mi się nie uda zlokalizować to jeszcze się będę dowiadywał. Dzięki za pomoc.
mrherod pisze:Ok, dzięki Ci wielkie kolego Ermce, tylko jeszcze mam pytanko, czy ten czujnik (sam bolec) jest do wymiany czy z wtyczką? Nie no raczej sam chyba nie?
Tak, tak. Dokładnie kolego! Taki czujnik z żóltym wpięciem mi gdzieś tam zwisa. Ok, wymienie i zainstaluje gdzieś na zderzaku. Dzięki Ermce . Jeszcze jak mi powiesz czy jest gdzies opcja "pomógł" to chętnie klyykne
I ja sie podlacze, bo teraz mnie zaskoczyliscie, zajrzałem pod spód i faktycznie mam taki czujnik, tylko że mam tez w drugim rogu drugi i byłem pewnien ze to on właśnie odpowiada za ta temperature. Może ktoś wytłumaczyc od czego jest ten drugi ? Szukam i nawet na allegro nie widze ....
Co do czujnika to czasem wartu wyczyscic wtyczke zeby byla dobrza przewodność. Ja prysnalem preparatem konakt i pomoglo choc tylko na jakis czas (ale wskazywal idealnie). Sam sie zastanawialem nad kupnem nowego ale cena troche odstrasza. Jak patrze na te z allegro to masakra jakas, zeby chociaz mialy wryczka a one wcale zaizolowane nie sa.
I teraz pytanko, gdzie jest to mniejsce na montarz bo u mnie byl wepchnety miedzy zderzak a tunel do chlodzenia tarcz. Jesli mialby ktos foto (chocby pogladowe) to bede wdzieczny bo nie moglem sie dopatrzec.
Kolego ten czujnik wchodzi w taki jakby hmmm plastik, który łączy zderzak z nadkolem i on ma specjalne wejscie i z jednej i z drugiej strony, dodatkowo pod spód zakłada sie też taki plastik zeby te inne nie powypadały. Wiem że 'ciezko' to napisalem ale niestety tak wyglada, zrobie fotke wieczorem.
Mamamuszi pisze:Ja mam ten czujnik montowany w kanale chłodzącym tarcze hamulcowe
I tak ma być - tak jest montowany fabrycznie
a w prawym tunelu jest czujnik od podgrzewanych spryskiwaczy szyb - jest taki plaski, okragły(duża pastylka)