[E39] Stuki w silniku.

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
marasek73
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Wielkopolskie

[E39] Stuki w silniku.

Post autor: marasek73 »

Witam
Wiem, że temat stuków w silniku był wałkowany nie jeden raz, ale jest jedna sprawa, która mnie zastanawia.
Otóż stukanie jest metaliczne, mało słyszalne przy zimnym silniku, staje się głośniejsze wraz ze wzrostem temperatury silnika, przy dodawaniu gazu stukanie przyspiesza :? Trudno jest zlokalizować miejsce gdzie stuka. Czasem wydaje się że stuka pod pokrywą zaworów, a czasem że gdzieś pod spodem. Stuka tak od samego początku, a mam ją 3 lata. Najbardziej zaczyna stukać gdy chodzi na wolnych obrotach.
Wiem, że mogą być różne przyczyny od szklanek po tłok czy panewki. Jest jednak rzecz która mnie zastanawia. Mianowicie latem kiedy włączona jest klimatyzacja stuka rzadziej, czasem wcale. Zastanawia mnie co do stukania ma klimatyzacja :?: Wygląda na to że silnik pod obciążeniem stuka mniej, ale w takim układzie co stuka :?: Jedno co mogę na dzień dzisiejszy wykluczyć to wtryski. Dałem do sprawdzenia (przy okazji uszczelniłem sterujący) i okazało się że są w świetnej kondycji.
Może ktoś z szanownych kolegów spotkał się z czymś takim lub ma jakieś sugestie. Będę bardzo wdzięczny bo to stukanie trochę mnie irytuje
Ermce
Bywalec Wyjadacz
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Lubuskie

[E39] Stuki w silniku.

Post autor: Ermce »

sprawdz kolo pasowe-dwumasowe

w tym celu zdejmij pasek i odpal auto, jesli nie bedzie stukac to bedziesz miec winowajce- kolo pasowe |(tlumik drgan)
ODPOWIEDZ