E34 Luzik w kolumnie kierowniczej (regulacja?)

Tematy związane z mechaniką, zawieszeniem, karoserią i innymi sprawami w pojazdach BMW (nie związane z silnikiem i nie pasujące do reszty działów).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
GRZES
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Małopolskie

E34 Luzik w kolumnie kierowniczej (regulacja?)

Post autor: GRZES »

Witam.
Dzis zabralem sie za kasacje wszystkich luzow w ukladzie kierowniczym w moim pojezdzie. Kilka dni temu zalozylem moje letnie laczki (225/45 17") i o zgrozo okazalo sie ze podrozuje pociskiem lekko tylko kierowlanym. Rezultal taki ze brykens dostal nowy drozek poprzeczny (centralny) i dwie nowe koncowki drozkow kierowniczych. Przy okazji okazalo sie ze dzwignia przy przekladni kierowniczej tez ma niezly luz na wieloklinie - dokrecenie jej wystarczylo. Kierowalnosc pojazdu zdumiewajaca wzrosla :D ale szukajac natknalem sie jeszcze na pewien luz w kolumnie kierowniczej w miejscu zaznaczonym na zdjeciu. Z pozoru wyglada to na system dlawikowy wiec probowalem "dokrecic" nakretke ale ona ani drgnie. I stad moje pytanie do szanownych forumowiczow : czy ktos juz kasowal luz w tym miejscu i czy dokrecenie tej nakretki zaowocuje jakims pozytywnym rezultatem. Zaden schemat BMW nie pokazuje tego poloczenia szczegolowo.
Obrazek I niech mi nikt nie wmawia ze TDS jest zlym silnikiem!!!
Ermce
Bywalec Wyjadacz
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Województwo: Lubuskie

Luzik w kolumnie kierowniczej

Post autor: Ermce »

owszem ja to robilem w listopadzie :)

nie ma stukow w kolumnie jak w dziure sie wjedzie, ale traci sie mozliwosc regulacji kierownicy (ktora i tak uzywa sie raz jak sie pod siebie ustawia)

ja dokrecilem te srube rawie na maxa i luzu nie ma :) musisz poprostu ja poluzowac jakims wd40 albo rozruszac w jedna i w druga strone i powinna "polsc"
Awatar użytkownika
GRZES
Bywalec
Województwo: Małopolskie

Post autor: GRZES »

Oki - dzieki za info.
Zmierze sie powtornie z tematem w najblizszych dniach.
Obrazek I niech mi nikt nie wmawia ze TDS jest zlym silnikiem!!!
szczewko
Bywalec
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525td
Rocznik: 1993
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: szczewko »

Ja mam podobny problem a mianowicie nigdzie luzu nie ma,sprawdzilem na stacji diagnostycznej a przy hamowaniu i to nie zawsze cos stuka lecz tylko przez chwilke.Tarcze hamulcowe nowe, opony wywazone i dalej nic. Zaczynam sie martwic o przekladnie bo nic innego nie pozostało. Po drugie mialem problem z ustawieniem zbierznosci, gdyz po prostu sie nie dalo jej ustawic,zawsze kierownica sie przestawiała.Dokreciłem ta srube na przekladni do kasowania luzu i przestało pukac lecz zrobił mi sie "autopilot" i kierownica nie powracała w pozycje "na wprost".
Czy mieliscie takie objawy? czy to przekladnia ma tak duzy luz ze nie da sie go skasowac?
Awatar użytkownika
bieniek
Bywalec
Rocznik: 1994
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: bieniek »

szczewko pisze:Dokreciłem ta srube na przekladni do kasowania luzu i przestało pukac lecz zrobił mi sie "autopilot" i kierownica nie powracała w pozycje "na wprost".
Twoje działanie może doprowadzić do zblokowania przekładni. Ta śruba jest do regulacji, ale to nie znaczy że można ją dokręcać do oporu. Skręciłeś za mocno, dlatego po skręceniu kół kierownica nie wraca wystarczająco - i zapewne obraca się z wyraźnie większym oporem. Na zbyt duży luz jest jedna rada - wymiana na taką bez lub nową.
Nigdy więcej diesel.
Nigdy więcej manual.
Nigdy więcej Mercedes.
ODPOWIEDZ