Na wstępie przepraszam za nic nie mówiącą nazwę tematu, ale jestem kompletnym laikiem i nie wiem jak to inaczej nazwać. Mam pytanie odnosnie klimatyzacji, bo tydzien temu dolewając olej zobaczyłem że na płycie podsilnikowej jest ogromne "jeziorko" jakiegos płynu. Byłem pewien, że to olej, więc zostawiłem samochód na tydzien, az do przyjazdu fachowca. Ale dzisiaj znowu dolałem olej, auto odpaliło bez problemu, wszystko działało, a jeziorko znikneło. Takie objawy prowadzą do wniosków, że to nie był olej (no bo gdzie sie podział, pod autem sucho, w silniku sucho, płyta sucha i czysta). Fachowiec stwierdził, że mogła być to woda z klimatyzacji i to jest naturalne, że auto jej sie "pozbywa", a przez ten czas sobie po prostu wyparowała (temperatury po 35stopni)
Czy to mogło być to ?
e36 318tds problem z cieczą w układzie chłodzenia
Moderator: Moderatorzy
- raven_1983
- Ekspert

- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
e36 318tds problem z cieczą w układzie chłodzenia
Normalnym elementem działania układu klimatyzacji jest skraplanie się pary wodnej na parowniku klimatyzacji, która odpływami jest usuwana poza obudowę nagrzewnicy i ląduje pod autem...
Otwory odpływowe są umieszczone nad skrzynią biegów, więc możliwe, że to była woda z klimatyzacji - jednak fabrycznie montowane były przewody odprowadzające skropliny w kierunku tyłu auta.
Otwory odpływowe są umieszczone nad skrzynią biegów, więc możliwe, że to była woda z klimatyzacji - jednak fabrycznie montowane były przewody odprowadzające skropliny w kierunku tyłu auta.