Co do wątpliwości na temat przyrostu mocy

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Paweł Markiewic
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 325tds
Rocznik: 1997
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Śląskie

Post autor: PaweÅ‚ Markiewic »

Już jakiś czas temu założyłem kostki o Bagora. Z samochodem nie dzieje się nic złego. Do mocy zdążyłem się przyzwyczaić jeździ się naprawdę więcej niż dobrze. Dla przykłady krótka historyjka.
Miesiąc temu pojawił mi się wyciek w pompie, a mam znajomego, który naprawdę ma łeb do mechaniki i do tego kontakty... Nie miałem czasu sam wyciągać pompy tym bardziej jeździć po serwisach, wyciągną pompę, pojechał z nią do sprawdzonego pompiarza, wsadził i jest super ( 400 zł :) ). Jeden problem jaki miałem odbierając samochód to echo w baku a było 1/2. Tak mu się jazda spodobała, że mi wachę wyjeździł. Jak odbierałem auto zapytał czy ją chipowałem, bo sapie jak poje.. Sam jeździ e 36 touring z tym że 2.0 benzyna. Więc jeżeli macie wątpliwości co do przyrostu mocy, czy jakiś nie spodziewanych awarii spowodowanych chipem, to nie ma się czego bać o ile wiesz wszystko stanie samochodu.
Pzdr.
BMW doszedłem do wniosku, że jazda samochodem jest całkiem przyjemna, pora na prawo jazdy...
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Różnice po/przed chipem są wyczuwalne ale nie aż tak duże.

Moim skromnym zdaniem zadziałały dwa czynniki:
a) 2.0 -> 2.5
b) benzyna -> diesel

Zupełnie inny moment obrotowy silników - a chip dodatkowo zwiększył różnicę :)
ANDRU
Bywalec
Model: 525td
Rocznik: 1995
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: ANDRU »

Co do awaryjnosci i tego ze akurat u Ciebie nic sie nie dzieje to temat rzeka.
Ale bardziej by mnie interesowalo ile wyplulo ci przed/po chipie na rolkach oraz jak wypada przd/po spalanie? Jak masz to zapodaj wydruki.
Wszystkie części do E34 TDS SEDAN
Awatar użytkownika
Paweł Markiewic
Bywalec

Na hamowni byłem tylko raz przed chipem, o ile pamiętam 149, coś tam, za cholerę nie mogę znaleźć wydruku. Z tym, że przy kompie była taka ( dokładka ) z napisem chip- tronic z 3 śrubami do regulacji, kable poprowadzone do wiązki z kompa. Nikt mi nie potrafił powiedzieć co to jest ani wyregulować. Jeden koleś który może coś na ten temat powiedzieć mieszka kawałek drogi ode mnie i nie mam czasu jechać po to żeby pogadać i wrócić. Na hamowni kolesie też się migali, więc ich olałem po hamowaniu i więcej tam nie pojadę. Ale to inna historia. Teraz chcę wsadzić większy IC, może turbinę od serka i już na pewno pojadę sprawdzić ile kucyków i jaki moment. Ale jak już to zrobię to na bank jadę do Wrocławia. Spalanie hmyy mniej więcej na tym samym poziomie. Trasa z klimą autostrada z cieknącą pompą 8,5l...... po zrobieniu pompy ta sama trasa z tym, że prędkości 140-180 7,5l miasto 8-9 bez szaleństwa ale żwawo :mrgreen: więc nie jest źle. Aaaa i jeszcze jedno, jechałem niedawno w lubelskie jakieś 300-320 km pół trasa pół miasto, prędkości do 130 ale w większości po za miastem 90-100 z klimą oczywiście 6,4 :lol: to sam się zdziwiłem. Tak na marginesie o awaryjności to naprawdę wiele zależy od stanu samochodu. Na dzień dzisiejszy mam najechane prawie 340 tyś obsługa bieżąca wykonywana regularnie i śmiga, odpukać w niemalowane. Wiem, że były awarie samochodów po chipie, ale czy to nie zbieg okoliczności??
Nikogo nie namawiam piszę jak jest u mnie.
PZDR
BMW doszedłem do wniosku, że jazda samochodem jest całkiem przyjemna, pora na prawo jazdy...
Awatar użytkownika
wojtek_blekitny
Moderator
Moderator
Model: 525tds
Rocznik: 1994
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: wojtek_blekitny »

Wspomniane przez Ciebie urządzenie z pokrętłami to tzw. "chip-box". Na google znajdziesz mnóstwo informacji co to i po co to :wink:
Pozdr
"Exercise your inner demons"
E34: "Ulep z samego serca Wielkopolski"
Awatar użytkownika
Paweł Markiewic
Bywalec

szukałem, czytałem, ale ze mnie jeżeli chodzi o elektronikę jest noga :). W związku z powyższym wolałem wlutować chip od bagora. I tak się skończyło, swoją drogą ciekawe czy da się jeszcze podkręcić przy użyciu ów pudełka chip od Bagora :twisted: ??
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: siudek »

...czipowanie czipa pudełkiem to jak masło maślane i raczej bez sensu totalnie, co byś chciał tym niby osiągnąć? :D Ale zapytaj Bagora o mocniejszy program. :]

P.S. Przeniosłem temat, bo to nie ogłoszenie. ;]
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
ODPOWIEDZ