e36 hamulec reczny
Moderator: Moderatorzy
- lyssek
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 325td
- Rocznik: 1994
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
e36 hamulec reczny
Witam, mam taki problem, że po zaciagnieciu recznego nie moge go spuscic aby to zrobic jade na myjnie i karczerem leje po felgach, wtedy odpuszcza. Dodam ze linka z lewej strony jest nowa, z tylu mam tarcze. Ktos mi powiedzial ze musze sciagnac kola i cos tam wyczyscic. Czy ktos sie orientuje co to moze byc i jak to zrobic ?
- carl0s
- Moderator

- Seria: E46
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 320d
- Rocznik: 2000
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Zachodniopomorskie
e36 hamulec reczny

tutaj masz z czego się składa mechanizm. punkty newralgiczne to 2 - rozpieracz, oraz 1 - linka. Elementy te zapiekają się i objaw jest taki, że ciężko zaciągnąć / odpuścić ręczny.
Oczywiście po zdjęciu tarczo-bębnów trzeba skontrolować stan okładzin (minimalna grubość okładziny to 2 mm), no i wyczyścić wszystko z korozji i pyłu z okładzin. Linkę dobrze jest zdjąć i psiknąć WD40, żeby zaczęła luźno się ruszać, po czym strzykawką wcisnąć z jednego końca trochę jakiegoś oleju (może być nawet silnikowy). Elementy wewnątrz hamulca nie wymagają smarowania, jednak warto psiknąć na ruchome części odrobinę smaru miedzianego - nie za dużo, wystarczy minimalna ilość.
Aha, możesz mieć problem ze zdjęciem tarcz z piasty - wtedy musisz uzbroić się w sciągacz, albo dwie łyżki do opon i z czuciem podważyć, aż puści.
None of you seem to understand...
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!