e36 hamulec reczny

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
lyssek
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325td
Rocznik: 1994
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

e36 hamulec reczny

Post autor: lyssek »

Witam, mam taki problem, że po zaciagnieciu recznego nie moge go spuscic aby to zrobic jade na myjnie i karczerem leje po felgach, wtedy odpuszcza. Dodam ze linka z lewej strony jest nowa, z tylu mam tarcze. Ktos mi powiedzial ze musze sciagnac kola i cos tam wyczyscic. Czy ktos sie orientuje co to moze byc i jak to zrobic ?
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Seria: E46
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 320d
Rocznik: 2000
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Zachodniopomorskie

e36 hamulec reczny

Post autor: carl0s »

Obrazek

tutaj masz z czego się składa mechanizm. punkty newralgiczne to 2 - rozpieracz, oraz 1 - linka. Elementy te zapiekają się i objaw jest taki, że ciężko zaciągnąć / odpuścić ręczny.

Oczywiście po zdjęciu tarczo-bębnów trzeba skontrolować stan okładzin (minimalna grubość okładziny to 2 mm), no i wyczyścić wszystko z korozji i pyłu z okładzin. Linkę dobrze jest zdjąć i psiknąć WD40, żeby zaczęła luźno się ruszać, po czym strzykawką wcisnąć z jednego końca trochę jakiegoś oleju (może być nawet silnikowy). Elementy wewnątrz hamulca nie wymagają smarowania, jednak warto psiknąć na ruchome części odrobinę smaru miedzianego - nie za dużo, wystarczy minimalna ilość.

Aha, możesz mieć problem ze zdjęciem tarcz z piasty - wtedy musisz uzbroić się w sciągacz, albo dwie łyżki do opon i z czuciem podważyć, aż puści.
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
ODPOWIEDZ