Witam,
wiem,że tematy były już zakładane o podobnej tematyce, ale niestety nic mi to nie pomogło.
Silnik 2.5 TDS w e36, jak postoi po nocy przy temp około 5 st C , rano odpala z wieeelkim trudem. Próbowałem grzać świece na 2 razy (nie powinno się,ale czego sie nie robi dla testów). Po przekręceniu rozrusznikiem jakieś 15! razy silnik ledwo odpala i bardzo nierównomiernie chodzi. Układ paliwowy mam szczelny, sprawdzone, świece nowe, wszystkie grzeją. Po okolo 30 sekundach silnik zaczyna pracować prawidłowo,tj. równo. Zaznaczę,że przy zagrzanym silniku pracuje OK. Gdzie mam szukać przyczyny?
Dziękuję.
Nie chce palić jak jest zimny silnik
Moderator: Moderatorzy
-
krzysieke36
- Bywalec
- carl0s
- Moderator

- Seria: E46
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 320d
- Rocznik: 2000
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Zachodniopomorskie
Kolego objawy które opisałeś idealnie pasują do problemu cofającego się paliwa. Wstaw zaworek jednokierunkowy przed filtrem paliwa i zobacz czy to pomoże.
None of you seem to understand...
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
-
krzysieke36
- Bywalec
Przemknęło mi to przez myśl, ale z tego co zauważyłem u mnie, (mam przezroczyste przewody), palico cofa mi się między filtrem paliwa a bakiem. Za filtrem w stronę pompy wtryskowej jest paliwo i brak bąbelków powietrza...
-
krzysieke36
- Bywalec
To może kolego opowiedz, jaka u Ciebie była usterka. U mnie podejrzenia padają na wtryski,szczególnie sterujący,słabe ciśnienie na cylindrach lecz jutro jadę sprawdzić.
-
Mamamuszi
- Bywalec Gadulec
- Seria: E36
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 325tds
- Rocznik: 1994
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Wielkopolskie
Paliwo nie może się cofać ani przed ani za filtrem.Za każdym razem wtłaczane jest powietrze i stąd nie równa praca silnika.Założyć zaworek powrotny należy przy zbiorniku za trójnikiem.
-
krzysieke36
- Bywalec
Dziękuję za odpowiedź,jutro po założeniu zaworka dam znać czy coś się zmieniło.
Dodano: Nie Lis 28, 2010 7:57 pm
Skąd najprędzej mogą się wziąć nieszczelności układu paliwowego? Czy problem może tkwić w pompie paliwa w zbiorniku?
Dodano: Nie Lis 28, 2010 7:57 pm
Skąd najprędzej mogą się wziąć nieszczelności układu paliwowego? Czy problem może tkwić w pompie paliwa w zbiorniku?
- niebo
- Bywalec Gadulec
- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1995
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Wielkopolskie
Ponoć pompa w zbiorniku może zasysać powietrze ale dokładnie co i jak to nie wiem...
Trzeba by rozkręcić i obadać.
Trzeba by rozkręcić i obadać.
Na drodze nie jesteÅ› sam/a...

MOJA BYÅA E34 tdsA
http://bmw5er.pl/index.php
http://bmw-team-poznan.pl/index.php

MOJA BYÅA E34 tdsA
http://bmw5er.pl/index.php
http://bmw-team-poznan.pl/index.php
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 1975
- Skrzynia biegów: Nie mam
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
Generalnie już któryś raz spotykam się z tym problemem i za każdym razem intryguje mnie to, czemu zamiast poszukać nieszczelności układu zakładacie te zaworki. Czy to jedynie lenistwo, oszczędność czy jak? Może mnie ktoś oświecić, carl0s np.? :]
Co do pompy w baku, poszukaj, trochę było. Na przykład tu:
http://bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=9&t=94
A i jeszcze jedno - 15 razy zanim odpali? Czy to aby nie powinno już zassać? Albo masz taką nieszczelność, że ucieka całe paliwo? Bo rozumiem, że problem zidentyfikowany, gdyż widzisz brak paliwa w przewodach, tak?
Pozdrawiam.
Co do pompy w baku, poszukaj, trochę było. Na przykład tu:
http://bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=9&t=94
A i jeszcze jedno - 15 razy zanim odpali? Czy to aby nie powinno już zassać? Albo masz taką nieszczelność, że ucieka całe paliwo? Bo rozumiem, że problem zidentyfikowany, gdyż widzisz brak paliwa w przewodach, tak?
Pozdrawiam.
siudek siudkowski
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
-
krzysieke36
- Bywalec
Dzisiaj wymieniłem króciec paliwa idący do filtra paliwa,ponieważ w tym miejscu lekko podciekało,jest lekka poprawa,ale dalej pali licho i paliwo się cofa. Również nie jestem zwolennikiem zakładania tego zaworka zwrotnego,ponieważ bez niego kiedyś było (chyba:P) dobrze i bez niego do tej pory powinno wszystko pracować. Jutro zacznę od początku,czyli sprawdzę szczelność układu paliwa od samego baku. Dzisiaj również wymieniłem wszystkie węzyki przelewowe,2 z nich były bardzo kruche i stare.
Dodano: Wto Lis 30, 2010 11:06 am
Dzisiaj z rana było -6 st C i odpalił o niebo lepiej,jak zazwyczaj. Teraz jestem przekonany,że to wina układu paliwowego. Będę sprawdzał szelność jednak...
Dodano: Śro Gru 01, 2010 11:00 pm
Nic jeszcze nie ingerowałem w układ paliwowy,ale dzisiaj przy -11 st C bardzo ciężko odpalił....
Dodano: Nie Gru 05, 2010 12:55 pm
Wstawiłem wczoraj zaworek zwrotny, doładowałem prostownikiem akumulator i dalej to samo...Ciężko go odpalić,jak całkiem zimny....
Dodano: Wto Lis 30, 2010 11:06 am
Dzisiaj z rana było -6 st C i odpalił o niebo lepiej,jak zazwyczaj. Teraz jestem przekonany,że to wina układu paliwowego. Będę sprawdzał szelność jednak...
Dodano: Śro Gru 01, 2010 11:00 pm
Nic jeszcze nie ingerowałem w układ paliwowy,ale dzisiaj przy -11 st C bardzo ciężko odpalił....
Dodano: Nie Gru 05, 2010 12:55 pm
Wstawiłem wczoraj zaworek zwrotny, doładowałem prostownikiem akumulator i dalej to samo...Ciężko go odpalić,jak całkiem zimny....