[e34] 524td . Podgrzewanie strony pasażera

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

SnakeBMW
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 524d/td
Rocznik: 1990
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Śląskie

Post autor: SnakeBMW »

Witam

Otóż tak, nastała zima więc ciepłe powietrze przydaje się dość często. Mam problem z ogrzewaniem od strony pasażera, strona kierowcy grzeje aż miło :). Oczywiście mam dwa pokrętła kierowca/pasażer ustawione na max ciepłe, ale u pasażera cały czas leci zimne, a co z tym idzie przymarznięta cała prawa strona i słaba widoczność.
Dodam, ze pokrętło kierowcy chodzi tak jakby cięzej, natomiast pasażera bardzo luźno, bez oporu...
Zastanawiałem sie nad zaworkami, ale nie wiem jak to jest, bo u mnie jest coś chyba przerobione bo mam drugi taki jakby zaworek na wężu silnik-chłodnica (ten gruby od strony kierowcy).

Co moge sprawdzić i jak to ogarnąć?
Proszę o pomoc.

Postaram sie wrzucić zdjęcie tej "przeróbki" na węzu, zebyscie to zweryfikowali.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
niebo
Bywalec Gadulec
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: niebo »

Uwalone elektrozawory ogrzewania, normalka też tak miałem -do wymiany lub jeśli są zdolności manualne to ktoś na forum sprzedaje kpl naprawcze.
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: siudek »

Nikt na forum nie sprzedaje, ale na Alledrogo są gumki do wymiany. Generalnie polecam wpierw rozebrać swoje elektrozawory zanim kupisz następną padakę. Wszystko opisane dokładnie tutaj:

http://bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=9&t=5171

Normalne, że pokrętło regulacji pasażera chodzi lżej, tak samo pokrętło kierowcy ma wyczuwalny "klik" pod koniec skali - jak klikniesz, to ustawiasz ciepłe niezależnie od tego co jest ustawione na pasażera (tzw. override ogrzewania, czyli dyktatura kierowcy :D). Jeśli jedna strona grzeje, druga się zawiesza - elektrozawory są przyczyną na 90%. Tutaj masz więcej informacji:

http://bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=12&t=3043

Co do zaworka, daj zdjęcie, bo nie mam pojęcia o co może chodzić. :]
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
SnakeBMW
Bywalec

Myslałem własnie o tych zaworkach...zdolności są, bo samemu robie wszystko także myślę, że i z tym podołam ;).

Zdjęcie tego "cuda" - znajduje sie on jednak na tym węższym wężu . do czego to?
Obrazek

Dzięki za odpowiedzi.
Awatar użytkownika
niebo
Bywalec Gadulec

To jest elektrozawór dozujący ciepłe powietrze do kabiny.
SnakeBMW
Bywalec

Ale ma on coś wspólnego, ze może podawać tylko na strone kierowcy a na pasażera juz nie? Czy tak czy siak przechodzi przez te 2 elektrozaworki przy podszybiu?
Awatar użytkownika
niebo
Bywalec Gadulec

Nie bardzo rozumiem o co pytasz...
Ten zawór (E34) ma dwie cewki które są odpowiedzialne za otwieranie i zamykanie ''grzybków'' w elektrozaworze. Przez te grzybki dozowana jest ilość ogrzanego płynu, który krąży od silnika przez elektrozawory do nagrzewnicy.Jeżeli cewka/grzybek są uszkodzone to dzieją się cuda z ogrzewaniem. U mnie za pierwszym razem gdy wysiadły elektrozawory ogrzewania to po stronie kierowcy leciało gorące powietrze na głowę i nogi,chłodne z kratek środkowych natomiast po stronie pasażera gorące z kratek a na głowę i nogi zimne. Teraz (też uszkodzone elektrozawory) po stronie kierowcy jest identycznie jak za pierwszym razem a po stronie pasażera wszystko działa normalnie. Usterki w elektrozaworach to uszkodzona cewka, zmruszałe gumki uszczelniające grzybki lub zatarty któryś z grzybków na skutek zalewania układu chłodzenia wodą.
ODPOWIEDZ