Po pierwsze, nie ten dział (przeczytaj opis 'Sam naprawiam'), przeniosłem.
A co do problemu - wiadome jest, że im szersza opona tym ciężej utrzymać się w koleinach oraz może trochę walczyć na nierównościach (ja w e34 mam 215/15 zima i 225/16 lato, autko kupiłem na 195 i 185 na 15"
Ale z drugiej strony nie może to być jakaś "walka z kierownicą", a jedynie ściąganie na boki. Jeśli masz większe problemy - wpierw sprawdź zbieżność, zobacz drążki kierownicze, przy szerszej oponie znacznie większe znaczenie nabiera precyzyjny i prosty układ kierowniczy (ja u siebie zmieniłem wszystkie 3 drążki, po zrobieniu porządnie zbieżności inne auto, pomimo opon).
Nie wiem jak w e36 Compact jest dokładnie, ale takie tańczenie może mieć też inne powody, na przykładzie e34:
- zbieżność kół przednich (u Ciebie tył też się reguluje)
- drążki kierownicze do wymiany (w e34 środkowy zazwyczaj drga w okolicach 90-110km/h, warto wymienić całość nie tylko końcówki)
- gumy tylnej belki do wymiany (auto myszkuje po drodze)
- zużyty amortyzator (nie trzyma drogi na koleinach i mocniejszych zakrętach - również miałem, masakra
Taki tam czarny scenariusz, więc wpierw sprawdź geometrię. Może niech się wypowiedzą użytkownicy e36, dla mnie wpierw zbieżność.
Pzdr.