e34 525 TDS automat nie jedzie wiecej niz 40 km/h

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

@ctiv
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1994
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Dolnośląskie

Re: e34 525 TDS automat nie jedzie wiecej niz 40 km/h

Post autor: @ctiv »

witam ponownie. po dlugim poszukiwaniu dopadlem sterownik silnika od e34 z 95 roku o nr 0281001295. sterownik mial immo i niemoglem odpalic auta, krecil tylko rozrusznik, immo sciagnolem sam, i auto odpalilo. i sprawa wyglada tak.skrzynia pokazuje ze jest w awaryjnym trybie, obrotomierz i komp skrzyni dalej pokazuja ok 360 obr na jalowym biegu, co do jazdy skrzynia zmienia wszystkie biegi i nie szarpie jednak o dynamicznym ruszeniu nie ma mowy, deptam gaz obroty silnika pokazywane w INPA sa ok 1200 i auto dopiero rusza, nie zamiesza kolami nawet na ziemi, po ruszeniu rozpedza sie i da sie jechac ponad 150 jednak puzno zmienia biegi. niedlugo wrzuce bledy jaki wskazuje INPA ale wczesniej pojade pod DISa sie podpiac bo moj laptop jest za slaby.
Czym się różni kierowca BMW od kierowcy Volkswagena? Dla kierowcy BMW Hektor to mityczny królewicz Trojański zaś dla właściciela VW, hektor to pole za domem.
DIS i INPA jak by ktos chcial przeswietlic auto z okragla wtyka
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Rocznik: 1992
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Zadam to pytanie już nie wiem który raz... przeczytałem wątek od początku i niestety w dalszym ciągu nie znam odpowiedzi.

Jakie są WSKAZYWANE obroty jałowe nagrzanego silnika, bez obciążenia... Ile na zegarach? Ile DIS? ile INPA?
@ctiv
Bywalec

Inpa pokazuje 751 jak jestem w sterowniku silnika, w sterowniku skrzyni pokazuje 358 i tak samo na zegarach, na DISa jade jutro.
Czym się różni kierowca BMW od kierowcy Volkswagena? Dla kierowcy BMW Hektor to mityczny królewicz Trojański zaś dla właściciela VW, hektor to pole za domem.
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Jak dla mnie nie masz co jechać na DIS... sterownik silnika ma prawidłowe obroty... i podaje dalej przetworzony sygnał który nie pasuje do reszty.
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: siudek »

Witaj @ctiv, jak auto - jeździ już?

Pytam, bo dostałem informacje od kolegi z Elektrody, który już dawno taką operację wykonał z powodzeniem. Również automatyczna skrzynia i zadziwiająco podobny przykład do Twojego (wpierw ECU od Opla, następnie 0 281 001 201 od manuala i skrzynia w awaryjnym). Numer ECU który on zastosował to 0 281 001 295 (czyli tak jak u Ciebie), musiał zdjąć immobilizer. Spróbuję go zaprosić tu do dyskusji.

Pozdrawiam!
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
pc114
Świeżak
Świeżak
Seria: E36
Model: 325td
Województwo: Opolskie

Post autor: pc114 »

No i co tam chłopaki wymyśliliście? Ja też kombinuję z wymianą nastawnika na hdk i mam problem z obrotami (licznik przekłamuje) i nie chce reagować na gaz. Wydaje mi się, że kolega raven dobrze kombinuje. komputer źle przetwarza sygnał obrotów.

Ja mam e36 '92 td automata. Wstawiłem drugi silnik z opla '97, pompa 994, komp 211, wiązka została stara.

Siudek kto z elektrody to robił?

Wydaje mi się, że warto zmienić tytuł tego tematu, ponieważ wszystkie te problemy obracają się wokół zmiany nastawnika na hdk.

pozdro
pc114
@ctiv
Bywalec

zmiana temetu jak najbardziej, ja dalej z obrotami sie nie uporalem, szukam teraz kabla odpowiadajacego za sygnal do obrotomierza w celu wstawienia powielacza impulsu.
pc114
Świeżak
Świeżak
Seria: E36
Model: 325td
Województwo: Opolskie

Post autor: pc114 »

Sygnał z obrotami to pin 50 w kompie (e36).

Ja osobiście już poradziłem sobie z reakcją na gaz. Okazało się, że trzeba było trochę zaingerować w wiązkę. Teraz jestem w podobnej sytuacji co @ctiv. Jak coś wymodzę to dam znać.

pozdro
pc114
ODPOWIEDZ