Strzałka koledzy od niedawna jestem posiadaczem tds 318 nie zbyt mocna jednostka ani też tak znowu beznadziejna przy zadbanym egzemplarzu. Mój problem polega na tym że wózek rozpędza się max 160 km gdzie przy 140 czuje nagły brak ciągu czasem ten chwilowy brak ciągu zdarzy się też na 4 biegu . zaś gdy ruszam z miejsca np ze skrzyżowania ciągle sie rozpędzając to wszystko jest ok nie traci ciągu, czuć przyśpieszenie bo nawet wciąga lekko w fotel. Gdy jadę na 5 biegu np na prostej 80-90 km/h i przed górą wciskam gaz dochodzi do 100km/h i właśnie stop straci moc na sekundę dwie i zaraz rozpędza sie dalej, czasami ta sama sytuacja na 4 biegu z nieco mniejszą prędkością objawia się też tą przypadłością .
Kolejny objaw który mnie nieco nie pokoi to to że czasem przekopci na mniejszych obrotach potocznie gdy go lekko zamulę wrzucę 3 bieg i zanim turbo go pociągnie puści czarną chmurkę albo Gorzej przy cofaniu np pod lekką górkę np do garażu na półsprzeglę dodając lekko gazu chmura czarnego dymku jest dośc duża i to mnie bardziej niepokoi
e36 318318 tds max 160km/h przykopci na niższych obrotach
Moderator: Moderatorzy
- raven_1983
- Ekspert

- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
Re: e36 318318 tds max 160km/h przykopci na niższych obrotac
Czarny dym = zbyt dużo paliwa względem powietrza... jakiś tuning tam nie był przypadkiem robiony?
- heros
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 318tds
- Rocznik: 1998
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Dolnośląskie
Raczej nie auto kupiłem od wiekowego człowieka który miał je od początku auto jest w M pakiecie z max wyposażeniem dlatego zdecydowałem się na nie mimo małego silnika który z resztą mi wystarczy. Podłączę pod kompa może sprawdzę też wtryski
- raven_1983
- Ekspert

- Seria: E34
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
Poczytaj najpierw forum - dowiesz się bardzo wiele na temat swoich potencjalnych problemów.
- heros
- Bywalec
Czytałem ale tego jest tak wiele ze na prawdę trudno ogarnąć co i jak myślałem że może ktoś miał podobną przypadłość i coś npisze
- carl0s
- Moderator

- Seria: E46
- Model: 320d
- Rocznik: 2000
- Województwo: Zachodniopomorskie
obstawiam zapchany katalizator. Przegoń wóz na wysokich obrotach o zobacz co będzie.
Pomyślałem, że rozwinę treść. Otóż to co opisujesz to wygląda jak standardowy "tryb awaryjny". TDS ma dwa progi pomiarowe - przy 3000 i przy 4000 obrotów. Obroty te odpowiadają mniej więcej prędkościom, które opisujesz - więc - DDE mierzy ciśnienie doładowania, i jak jest za niskie lub za wysokie - obcina paliwo. I o ile dolot i układ ogólnie dolotowy masz szczelny, , i biorąc pod uwagę pochodzenie auta - starszy człowiek, więc nie sądzę, żeby "przeganiał" auto - katalizator może być zapchany lekko, co jest naturalne dla stylu jazdy "emeryckiego" nazwijmy to.
Także zrób jak mówię, a jak nie pomoże, to pomyślimy dalej. Z tym, że mówię - zakładam szczelność układu dolotowego. Więc może najpierw to sprawdź.
Pomyślałem, że rozwinę treść. Otóż to co opisujesz to wygląda jak standardowy "tryb awaryjny". TDS ma dwa progi pomiarowe - przy 3000 i przy 4000 obrotów. Obroty te odpowiadają mniej więcej prędkościom, które opisujesz - więc - DDE mierzy ciśnienie doładowania, i jak jest za niskie lub za wysokie - obcina paliwo. I o ile dolot i układ ogólnie dolotowy masz szczelny, , i biorąc pod uwagę pochodzenie auta - starszy człowiek, więc nie sądzę, żeby "przeganiał" auto - katalizator może być zapchany lekko, co jest naturalne dla stylu jazdy "emeryckiego" nazwijmy to.
Także zrób jak mówię, a jak nie pomoże, to pomyślimy dalej. Z tym, że mówię - zakładam szczelność układu dolotowego. Więc może najpierw to sprawdź.
None of you seem to understand...
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
-
N2O
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E38
- Model: 725tds
- Rocznik: 1996
A jak się miewa filtr powietrza i filtr paliwa?
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
BMW 725 TDS
-
Gracjanosimo
- Świeżak

- Nadwozie: Compact/Hatchback
- Rocznik: 1996
- Województwo: Śląskie
Mój też tak robił!! Po wymianie filtra paliwa z filtrona wszystko jest OK!
- heros
- Bywalec
otóż po wymianie wszystkich filtrów itd. auto odżyło nie powiem że nie
Człowiek który nim jeździł używał go praktycznie na autostradzie jechał do Niemiec za 3 miesiące wracał do Polski itd czyli auto raczej jeździło ze stałą prędkością i jak to bywa na autostradzie na pewno nie 90 km/h
Silnik jezdzi na pełnym syntetyku. Ktoś mi napisał na forum że prędkość 160km.to może być jego prędkością max. ustawiona fabrycznie ale nie chce mi się w to wierzyć za bardzo,Carlos,ten tryb awaryjny może właśnie włączyć się przy nie szczelnym układzie dolotowym??? i czy jeżeli nawet wytnę katalizator czy auto zacznie głośniej chodzić?? W miejsce kata muszę wspawać strumienicę typu do diesla?
A tak po za tym to dzięki panowie za reakcję na innych forach ludzie odpisywali dziwnymi tekstami i w większości nie na temat a tu miłe zaskoczenie
A tak po za tym to dzięki panowie za reakcję na innych forach ludzie odpisywali dziwnymi tekstami i w większości nie na temat a tu miłe zaskoczenie
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 1975
- Skrzynia biegów: Nie mam
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
Prędkość maksymalna wg producenta dla Twojego autka to 183 km/h i tak jest w papierach, nie ma w co wierzyć lub nie wierzyć. Skutecznym lekarstwem może być co najwyżej nowy program. Na prędkość składają się rozmiary kół (różnice we wskazaniach) i stan silnika obecnie, warto sprawdzić z GPSem i wtedy będziesz wiedział więcej. To tak na marginesie. O braku możliwości osiągnięcia Vmax też było na forum trochę, zatem zapraszam do lektury.
Natomiast jeśli faktycznie jest tak jak opisujesz, to tak jak Carlos wspomniał, myślę że pora zająć się katem (czytaj: wyciąć go). Strumiennicom wszelakim diesel mówi stanowcze nie. :] Poczytaj na forum, było trochę o wycinaniu katalizatorów, o tłumikach przelotowych w ich miejsce (polecam) lub prostych rurach oraz o subiektywnych odczuciach głośności takiego wynalazku. W skrócie jeśli tłumik jest w dobrej kondycji, wydech końcowy wystaje przepisowo poza obrys auta, a w miejsce katalizatora wstawisz tłumik przelotowy - skutki będą takie, że silnikowi będzie lżej, nieco nawet poprawisz osiągi (specyfika silnika - TDS w zasadzie nie potrzebuje żadnego tłumika gdyby nie hałas, w przeciwieństwie do benzyny), a Ty sam w kabinie nie odczujesz żadnego dyskomfortu jeśli chodzi o hałas. Za to przy dobrym tłumiku na zewnątrz nawet będzie ładniej mruczał - nie mylmy pojęć, nie mówimy o wynalazkach ala Honda "coby było silnie" tylko o normalnym przerobieniu układu z głową. ;] Tyle o tłumiku.
Można na tym skończyć, a można się trochę bardziej własnym autkiem zająć. Ze swojej strony dodam, że skoro samochód faktycznie dość "zastany" może być, to porządny serwis podstawą (WSZYSTKIE płyny, oleje, filtry, termostat, pompa wody), zająć się katem, wyczyścić odmę i dolot (zawór AGR i kolektor ssący), sprawdzić wszystkie przewody pod i nadciśnienia oraz sprawdzić pompkę w baku (a dokładnie sitko smoka), skoro wymieniasz filtr to dobrze mieć pewność, że cały układ jest ok. Warto przyjrzeć się też gruszce WG na turbinie (czy czasami od tego zastania nie zacina nam się lekko - temat omawiany na forum też szeroko). Do tego na koniec podpiąć pod diagnostykę dla zasady, sprawdzić ew. błędy i ustawienia dawki, kąt wyprzedzenia wtrysku, ciśnienie doładowania na live data. Po takich zabiegach przy minimalnych nakładach kosztów (bo to w zasadzie zwykła eksploatacja i sporo z tego można zrobić bez pomocy mechaników) często ułatwiasz sobie życie eliminując bzdurne problemy. W przypadku TDSów w Polsce bardzo często tego typu "pierdółki" potrafią napsuć krwi i wyciągnąć kasę, a mechanicy zazwyczaj krzyczą "o Panie, to TDS, pewnie pompa do wymiany, pińć tysiency jak nic". ;]
Pozdrawiam i powodzenia.
P.S. na koniec, żeby nie być gorszym od innych for: dziwny tekst!
Natomiast jeśli faktycznie jest tak jak opisujesz, to tak jak Carlos wspomniał, myślę że pora zająć się katem (czytaj: wyciąć go). Strumiennicom wszelakim diesel mówi stanowcze nie. :] Poczytaj na forum, było trochę o wycinaniu katalizatorów, o tłumikach przelotowych w ich miejsce (polecam) lub prostych rurach oraz o subiektywnych odczuciach głośności takiego wynalazku. W skrócie jeśli tłumik jest w dobrej kondycji, wydech końcowy wystaje przepisowo poza obrys auta, a w miejsce katalizatora wstawisz tłumik przelotowy - skutki będą takie, że silnikowi będzie lżej, nieco nawet poprawisz osiągi (specyfika silnika - TDS w zasadzie nie potrzebuje żadnego tłumika gdyby nie hałas, w przeciwieństwie do benzyny), a Ty sam w kabinie nie odczujesz żadnego dyskomfortu jeśli chodzi o hałas. Za to przy dobrym tłumiku na zewnątrz nawet będzie ładniej mruczał - nie mylmy pojęć, nie mówimy o wynalazkach ala Honda "coby było silnie" tylko o normalnym przerobieniu układu z głową. ;] Tyle o tłumiku.
Można na tym skończyć, a można się trochę bardziej własnym autkiem zająć. Ze swojej strony dodam, że skoro samochód faktycznie dość "zastany" może być, to porządny serwis podstawą (WSZYSTKIE płyny, oleje, filtry, termostat, pompa wody), zająć się katem, wyczyścić odmę i dolot (zawór AGR i kolektor ssący), sprawdzić wszystkie przewody pod i nadciśnienia oraz sprawdzić pompkę w baku (a dokładnie sitko smoka), skoro wymieniasz filtr to dobrze mieć pewność, że cały układ jest ok. Warto przyjrzeć się też gruszce WG na turbinie (czy czasami od tego zastania nie zacina nam się lekko - temat omawiany na forum też szeroko). Do tego na koniec podpiąć pod diagnostykę dla zasady, sprawdzić ew. błędy i ustawienia dawki, kąt wyprzedzenia wtrysku, ciśnienie doładowania na live data. Po takich zabiegach przy minimalnych nakładach kosztów (bo to w zasadzie zwykła eksploatacja i sporo z tego można zrobić bez pomocy mechaników) często ułatwiasz sobie życie eliminując bzdurne problemy. W przypadku TDSów w Polsce bardzo często tego typu "pierdółki" potrafią napsuć krwi i wyciągnąć kasę, a mechanicy zazwyczaj krzyczą "o Panie, to TDS, pewnie pompa do wymiany, pińć tysiency jak nic". ;]
Pozdrawiam i powodzenia.
P.S. na koniec, żeby nie być gorszym od innych for: dziwny tekst!
siudek siudkowski
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!