wiem że już w swojej galerii o to pytałem, ale to dla mnie ważny temat bo pieniądze na remont nie są małe i chce zapytac kogos, kto już to przerabiał/zna się na tym. Plan "remont głowicy" wchodzi w kolejną fazę, fundusze są i teraz planuje, gdzie oddać auto. Trafiłem do tego warsztatu http://www.kucharski.slupsk.pl/index.html, ale pomijając pytanie "gdzie", cały czas męczy mnie "czy aby na pewno..."
I tak - czy po remoncie głowicy auto zacznie poprawnie odpalać ? Na chwilę obecną czasem trzeba zakręcic trochę dłużej, czasem pali na prawie od razu (przy zimnym/wyziębionym silniku). Wiem że odpowiedzią na to pytanie będzie, że zależy to od miliona czynników, ale generalnie cała reszta w aucie jest sprawna (trzyma swoje parametry, turbo jest po regeneracji, nowe filtry powietrza/paliwa itd itp) Obawiam się jeszcze że może to być kłopot z pompą wody, dlatego tu kolejne moje pytanie - czy jest jakis sposób żeby jednoznacznie okreslic, czy ten element też będzie nadawać się do wymiany ? Nie ukrywam że to by mnie chyba dobiło.
Kolejna sprawa - na chwilę obecną po sprawdzeniu w warsztacie powiedziano mi że auto nie ma kompresji. Czy w takim razie po regeneracji głowicy cisnienie wróci na tyle, że auto zacznie wreszcie odpalać w minusowych temperaturach ? Nie ukrywam że zależy mi na tym najbardziej, żeby móc auto postawić na dworze w zimę i o nim zapomnieć (oczywiście nie mówie tu o temperaturach -20 stopni
Dodatkowo, ostatnia juz, sprawa z olejem - czy jesli wszystkie przewody są sprawdzone, turbina zregenerowana, odma jakis czas temu przeczyszczona, to czy po remoncie głowicy (uszczelniaczy, pierscieni, wszystkiego co zdecydują za słuszne) przestanie go żłopac na potęgę ?
Domyślam się że odpowiedzi na powyższe pytania prawdopodobnie przypominać będą wróżenie z fusów, ale proszę o odpowiedź wszystkich tych którzy przerabiali ten temat w swoich buniach lub którzy będą potrafić jakoś konstruktywnie odpowiedzieć. Temat jest dla mnie bardzo ważny i chciałbym podejść do niego tak profesjonalnie, jak to dla mnie mozliwe.
Pozdrawiam !
edit
Jeszcze jedno pytanie - jaki olej po takim remoncie ? Po takich "naprawach" przechodzi sie na pol-syntetyk czy nie bawić się w to ? (aktualnie jest mineralny)