witam,
jak ustawić rozrząd, a mianowicie o ile oczek powinny być oddalone od siebie znaki na kole zębatym pompy wtryskowej i wału korbowego? Czytałem instrukcje robertabmw na temat wymiany rozrządu ale nie bardzo rozumiem, ja nie mam 2 ch miedzianych oczek na łańcuchu (jak to pisze w instrukcji) a jedno miedziane , które leży po stronie pompy,
proszę o pomoc
[E34] rozrząd 2.5 tds
Moderator: Moderatorzy
[E34] rozrząd 2.5 tds
nie ważne dokąd, ważne, że bokiem:)
Na dolnym kole zębatym jest nabity punkcik, który zawsze jest z przodu silnika. Koło zębate pompy wtryskowej ma czasem dwa oznaczenia na dany ząb 4 i 6. Jest to znak zęba, na którym pracuje zarówno czterocylindrówka, czyli 1,8 oraz sześciocylindrówka, a więc 2,5.
Oryginalny łancuch dolny ma dwa oczka w barwie miedzianej i są one oddalone o 10 oczek zwykłych - oczka cechowe są 11-stym i 12-stym oczkiem. Te oczka muszą się pokrywać z cechami na kołach zębatych, ale na lini łańcucha po jego zewnętrznej stronie, czyli nie od strony płozy napinającej. Spotkalem sie tez z łanuchami ktore byly jednolitej barwy ale mialy na ogniwach dwa wybite kolka ktore oznaczaly oczka cechowe. Rysunek jest faktycznie bledy gdyz ilosc ogniw miedzy znakami ustalajacymi wynosi na nim 11. Ale3 mimo to moze i tak sie przydac jako wzor.
Oryginalny łancuch dolny ma dwa oczka w barwie miedzianej i są one oddalone o 10 oczek zwykłych - oczka cechowe są 11-stym i 12-stym oczkiem. Te oczka muszą się pokrywać z cechami na kołach zębatych, ale na lini łańcucha po jego zewnętrznej stronie, czyli nie od strony płozy napinającej. Spotkalem sie tez z łanuchami ktore byly jednolitej barwy ale mialy na ogniwach dwa wybite kolka ktore oznaczaly oczka cechowe. Rysunek jest faktycznie bledy gdyz ilosc ogniw miedzy znakami ustalajacymi wynosi na nim 11. Ale3 mimo to moze i tak sie przydac jako wzor.
-
kifiu
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: Opel
- Model: RR P38a
- Rocznik: 1995
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Małopolskie
temat dokladnie opisany na forum. poszukajcie dokladnie.zamykam.
Kliknij i zobacz --> Tanie części do TDS-ów
POMOC DROGOWA AUTOHOLOWANIE
TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI

POMOC DROGOWA AUTOHOLOWANIE
TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI