[E34] rozrząd 2.5 tds

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

rafx666
Bywalec

[E34] rozrząd 2.5 tds

Post autor: rafx666 »

witam,
jak ustawić rozrząd, a mianowicie o ile oczek powinny być oddalone od siebie znaki na kole zębatym pompy wtryskowej i wału korbowego? Czytałem instrukcje robertabmw na temat wymiany rozrządu ale nie bardzo rozumiem, ja nie mam 2 ch miedzianych oczek na łańcuchu (jak to pisze w instrukcji) a jedno miedziane , które leży po stronie pompy,
proszę o pomoc
nie ważne dokąd, ważne, że bokiem:)
odessa11
Bywalec

Post autor: odessa11 »

Ustaw tak jak na załączonym rysunku - na łańcuchu muszą być dwa miedziane oczka (chyba że to jest łańcuch nie od TDS). Jak będę miał czas to napiszę parę słów uzupełnienia do genialnej instrukcji Roberta.

Obrazek
rafx666
Bywalec

Post autor: rafx666 »

właśnie na rysunku jest błąd, ustawiłem tak i wogóle nie odpala, mam jedno miedziane oczko.
Należy zostawić 10 wolnych oczek miedzy znakami i jest ok,
pozdrawiam
nie ważne dokąd, ważne, że bokiem:)
Monroe
Bywalec

Post autor: Monroe »

Na dolnym kole zębatym jest nabity punkcik, który zawsze jest z przodu silnika. Koło zębate pompy wtryskowej ma czasem dwa oznaczenia na dany ząb 4 i 6. Jest to znak zęba, na którym pracuje zarówno czterocylindrówka, czyli 1,8 oraz sześciocylindrówka, a więc 2,5.
Oryginalny łancuch dolny ma dwa oczka w barwie miedzianej i są one oddalone o 10 oczek zwykłych - oczka cechowe są 11-stym i 12-stym oczkiem. Te oczka muszą się pokrywać z cechami na kołach zębatych, ale na lini łańcucha po jego zewnętrznej stronie, czyli nie od strony płozy napinającej. Spotkalem sie tez z łanuchami ktore byly jednolitej barwy ale mialy na ogniwach dwa wybite kolka ktore oznaczaly oczka cechowe. Rysunek jest faktycznie bledy gdyz ilosc ogniw miedzy znakami ustalajacymi wynosi na nim 11. Ale3 mimo to moze i tak sie przydac jako wzor.
kifiu
Bywalec Wyjadacz
Seria: Opel
Model: RR P38a
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Małopolskie

Post autor: kifiu »

temat dokladnie opisany na forum. poszukajcie dokladnie.zamykam.
Kliknij i zobacz --> Tanie części do TDS-ów

POMOC DROGOWA AUTOHOLOWANIE
TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI :)

Obrazek
Zablokowany