e34 525tds - niski V-max duże spalanie

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

godles
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Mazowieckie

e34 525tds - niski V-max duże spalanie

Post autor: godles »

Witam. Posiadam E34 2.5tds po programie bagor-a. Auto śmiga jak marzenie ale tylko do pewnego momentu.... w serii osiagami nie powalała zupełnie... od 80-120 w 11.5 sekundy więc duuużo. po programie dużo lepiej około 8,8. nie mniej jednak zastanawia mnie wyjątkowo niska prędkość maksymalna 180 i koniec.... auto łapie muła od 4go biegu. na 4ce do 140 i koniec dalej lepiej zbiera się z 5tki. nie jest to wina chip-a od bagora bo na ori było to samo zjawisko. spalanie na oryginalnym kompie wyszło mi 10 litrów w cyklu podmiejskim ale nie przekraczałem 2tys obrotów czyli jazda typowo emerycka. teraz kręce ją do 2,5-3 tys i spalanie wychodzi już 12-14 do tego niska prędkość maksymalna i zauważalny muł przy wyższych prędkościach. dodam że auto odpala na ciepłym i na zimnym bez problemu nie kopci i nie bierze oleju (pełny syntetyk). Szukam kogoś kto podepnie tester diagnostyczny do tego silnika ale byłem w 2 miejscach i nikt nie ma programu pod m51 każdy tylko do m20/50/s38 itd. ma ktoś jakiś pomysł? zastanawiam się nad przepływką ale czy to może być ona? z tego co czytałem sporo osób ma problem z przepływką

MOD: Poprawiłem temat - regulamin!
Awatar użytkownika
pikofm
Bywalec
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1994
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Re: Niski V-max duże spalanie. 2.5tds

Post autor: pikofm »

Poczytaj ten wątek link
U mnie jak się okazało miałem przytkany filtr paliwa.
Spróbuj odłączyć przewód od czujnika ciśnienia doładowania i zobacz czy jest tak samo?
godles
Bywalec

czytałem Twój wątek ale ja nie mam problemów z przyśpieszeniem do 140 jest baja powyżej zaczynają się schody.... odpaliłem auto i na wolnych obrotach odkręciłem korek.... wywala olej ale nie ma mowy o dymieniu z korka mało tego oleju nie ubywa nawet grama.... z tego co mi wiadomo jak leżą pierścienie to po pierwsze oleju ubywa (przepala) po drugie kopci jak dostanie w tyłek cały czas (powód ten sam przepala olej) u mnie nie ma tego zjawiska.... ma ktoś pomysł? no i druga sprawa.... przy pompie wtryskowej kiedyś było coś grzebane bo widać że ktoś sobie coś znaczył. teraz pytanie... źle ustawiona pompa wtryskowa? przypomne na ori programie nie bardzo się zbierała moje poprzednie audi a6 2.5tdi r5 115km w automacie odpychało się dużo lepiej mimo automatu tutaj dodatkowe przwie 30 kuca i manualna skrzynia i zbiera się gorzej na ori. do tego spalanie... A6 w automacie i włączonej non stop klimie paliło mi max 10 litrów e34 na manualu bez klimy pali 10-12 nawet do 14 teraz jak dostaje trochę mocniej. co może być powodem?
Awatar użytkownika
pikofm
Bywalec

Sprawdzałeś kąt wtrysku oraz ustawienie wałka rozrządu?
godles
Bywalec

tak jak napisałem wyżej nei ma u mnie w okolicy warsztatu z kompem do m51 więc nic nie mogę sprawdzić i pytam.... gdzie? bo to spalanie wyprowadza mnie z równowagi.... niech sobie te 180 max jedzie ale niech pali tak jak powinna (max 10)
N2O
Bywalec Wyjadacz
Seria: E38
Model: 725tds
Rocznik: 1996

Re: e34 525tds - niski V-max duże spalanie

Post autor: N2O »

Najpierw sprawdź czy nie masz dywanika pod pedałem gazu, a potem ustaw dawkę.
:D
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
godles
Bywalec

dywanika to bankowo nie ma :P teraz pytanie takie profilaktyczne.... czy dawka paliwa sama w sobie może się przestawić? one jest sterowana kompem czy ręcznie? czy jeżeli mam chip od bagor-a to zmienia się dawkę względem serii czy ustawia się tak jak na ori sterowniku? pytam żeby mi ktoś ciemnoty nie wciskał. jaka powinna być dawka paliwa?
Awatar użytkownika
mare36ks
Bywalec
Seria: E36
Model: 325tds
Rocznik: 1998

Post autor: mare36ks »

mazowieckie nie jest takie duze i zawsze jakis warsztat znany/polecany sie znajdzie. skad jestes?
Awatar użytkownika
wojtek_blekitny
Moderator
Moderator
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: wojtek_blekitny »

O wielkości dawki paliwa masz wspomniane wszystko, co potrzebujesz w dziale Układ paliwowy, subforum TDS. Jej wartość ma być u Ciebie taka, jak w aucie z fabrycznym programem.
Audi 2.5TDI R5 MUSI mniej palić- ten silnik z "definicji" jest bardziej oszczędny od TDS (bezpośredni wtrysk, mniej cylindrów, lepszy "dół"). Ty masz do tego kombiaka, który jest cięższy. Swoją drogą na emerycką jazdę podmiejską 10l/100km to sporo, mój tak spalał koło 8. W mieście przy spokojnej jeździe 9-9,5.
Szukaj kogoś z Interfejsem pod DIS (na forum jest sporo informacji na ten temat).
PS. U Ciebie nie ma przepływki (chyba, że ktoś swapował silnik ze sterowaniem od E38/E39/E36polift), tylko MAPSensor- czujnik ciśnienia bezwzględnego podłączony do kolektora dolotowego (wężyk gumowy od spodu).
"Exercise your inner demons"
E34: "Ulep z samego serca Wielkopolski"
godles
Bywalec

A6 też kombi do tego automat mało tego... non toper klima włączona i źle ustawiony kąt wtrysku (wyszło na kompie) i paliła duuuuużo mniej jak tds przy manualnej. jestem z Pruszkowa i w tej okolicy było by miło jak by się ktoś znalazł zastanawiam się nad chojnackim (nadarzyn) tylko czy on będzie miał program do diagnostyki M51......
Awatar użytkownika
mare36ks
Bywalec
Seria: E36
Model: 325tds
Rocznik: 1998

Post autor: mare36ks »

masz blisko do otrebusow a tam sie nia moga zajac :)
godles
Bywalec

do otrębus :) tylko jak byś podał jakieś konkretniejsze namiary byłbym wdzięczny.
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Seria: E90-93
Model: 320d
Rocznik: 2010
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: Jawor »

Powrót do korzeni: e34 Ponton

Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
godles
Bywalec

byłem w warszawie u kolegi z forum. błędów zero. kąt wtrysku ok dawka minimalnie przestawiona (zbyt mała) ustawiona na taką jak być powinna a mocy przy wyższych prędkościach nadal zero. ktoś wie co może być powodem? brakuje mi powoli pomysłów....
godles
Bywalec

sprawdziłem dolot.... dolot szczelny EGR czysty..... Jakieś pomysły? spalanie kosmiczne w dalszym ciągu mocy wciąż brak......
Awatar użytkownika
pikofm
Bywalec

Jakie masz wskazanie ekonomizera przy Vmax, obserwuj ekonomizer jak samochód będzie dochodził do Vmax
http://www.youtube.com/watch?v=xSPCfu7A ... r_embedded
zauważ jak na tym filmiku nagle ekonomizer spada do ~15l (ograniczenie dawki)
godles
Bywalec

nie u mnie nie ma takiego problemu na 100% po prostu nie idzie i koniec.... gaz w podłoge i 180 i ani grama więcej....
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Kontakt:

Post autor: siudek »

godles pisze:zytałem Twój wątek ale ja nie mam problemów z przyśpieszeniem do 140 jest baja powyżej zaczynają się schody....
Czy oznacza to mocne problemy z przyśpieszaniem powyżej tej prędkości? Bo takie objawy daje niesprawny/zatkany MAP Sensor często. Do tego duże spalanie. E34 powinna spokojnie do tych 190 i 200 dolecieć. Może bez szału, ale powinna (powinna nawet i 220km/h ale bierzmy jakąś poprawkę).

Pzdr.
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
godles
Bywalec

jak sprawdzić czy map sensor działa? bo jak znam życie nowa tego typu część to wydatek worka pieniędzy jeżeli gdzieś się znajdzie....
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Kontakt:

Post autor: siudek »

Twoje objawy pasują do złych danych z MAP Sensora (powyżej 140km/h problem z przyśpieszeniem, duże spalanie, brak możliwości osiągnięcia 200km/h, mułowatość serii jak to pisałeś już gdzie indziej). Jednak MAP Sensor zazwyczaj powoduje problemy z prawidłowym przyśpieszeniem i na niższych obrotach (na niskich nie, gdyż ten fragment obrotomierza załatwia sam moment w dieslu). Pytanie jak bardzo jest to nienaturalne a jak tylko mi się wydaje i jak ma się do tego program Bagora (który zmieni nam charakterystykę) - nie powiem, bo nie jechałem.

Skoro jednak sprawdzałeś przewód i twierdzisz, że sucho to czy sprawdzałeś cały aż do kolektora (np. przedmuchując go sprężarką)? Czy nie jest zmurszały, czy dobrze się trzyma na króćcach? Czy ma na obu zapinki? Czy cały kolektor wyczyszczony, łącznie z króćcem MAP Sensora? I wreszcie czy wyczyściłeś w końcu IC (chodzi mi o wewnątrz, wypłukać, bo zajrzenie może nic nam nie dać)?

To drobiazgi, jednak razem mogą składać się na przekłamania i problemy. Jeśli więc twierdzisz, że silnik jest w świetnym stanie i wszystko inne jest ok, zająłbym się tymi drobiazgami. Dużo nie kosztują, a eliminujesz bzdury i później można myśleć dalej.

Jaka jest reakcja auta na odpięcie całkowite MAP Sensora? Chodzi mi o odpięcie przewodu od niego, nie wtyczki.

Proponuję też te wszystkie operacje wykonywać na seryjnym programie, a dopiero po dojściu do ładu wpiąć chip od Bagora. To ułatwi sprawę diagnostyki i uwydatni problem. Chip Bagora przy niesprawnym silniku może nam tylko "mydlić oczy", gdyż poprawia osiągi które nie są fabryczne.

Pzdr.
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
ODPOWIEDZ