E34 2,5tds gaśnie po wizycie u mechanika

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Adler
Świeżak
Świeżak
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Pomorskie

E34 2,5tds gaśnie po wizycie u mechanika

Post autor: Adler »

Witam wszystkich! Mam taki dość (tak myślę) ciekawy problem. Mianowicie po odstawieniu swojego autka (jeszcze raz dopiszę: e34 525tds touring 95r automat) do mechanika tylko na wymianę przednich amortyzatorów zacząłem mieć problemy z dostawami paliwa :?: do silnika. Przed wizytą w warsztacie, nie miałem tego ani razu (no dobra, mialem dosc podobne objawy ale kilka-kilkanaście miesięcy temu i była to wina pompy paliwa) a po wyjechaniu z warsztatu (dosłownie, w drodze do domu z warsztatu) samochod zgasł mi 3 razy. Oczywiście po dojechaniu w nerwach (i skatowaniu rozrusznika :cry: ) zadzwoniłem do mechanika, który oczywiście wypiął się logicznym stwierdzeniem "przecież my tylko amortyzatory wymienialiśmy więc przy silniku nikt nic nie grzebał".
Z moich odczuć i obserwacji wynika, że samochód po odstaniu kilku godzin ciężko odpala - ale tylko za pierwszym razem (ucieka gdzies paliwo?) później ma problemy z odpaleniem dopiero jak awaryjnie zgaśnie w trakcie jazdy, jak sam go gaszę to odpala już super. Natomiast co do gaśnięcia w trakcie jazdy, to zaczyna gasnąć po pewnym czasie dopiero, jakby po otrzymaniu pewnej temperatury silnika i na niskich obrotach tj. np. przy dojeżdzaniu na światła, do zakrętu... Lub być może to jest też powiązane z wrzucaniem drugiego biegu, ponieważ jest to automat to również takie coś jako możliwość doliczam ponieważ nie wiem, czy mógł zostać uszkodzony jakiś czujnik może lub coś w tym stylu, niestety jestem zielony :(

nagrałem dwa filmiki dla uproszczenia:
Tutaj zobrazowałem sytuację z odpalaniem samochodu po pewnym dłuższym postoju:
http://www.youtube.com/watch?v=qh9X08bN ... e=youtu.be

a tutaj jest nagrana sytuacja kiedy samochód mi gaśnie:
http://www.youtube.com/watch?v=UMURW6r_ ... e=youtu.be

Chętnie wysłucham wszystkich pomysłów, czy mogli mi jakiś czujnik gdzieś uszkodzić, może cos podmienić, a może wizyta w warsztacie to czysty zbieg okolicznosci i np. chodzi o pompę paliwa znow?

ps. nie krzyczcie na mnie za ten rozrusznik, też mi go bardzo szkoda :cry: a palące się błędy są od bardzo dawna i są nieszkodliwe: hamulce - odłączony czujnik (jakieś dziwne klocki hamulcowe z których czujnik się notorycznie odpinał więc odpiąłem kompletnie by nie zgubić w trakcie jazdy) air bag - kierownica była na chwilkę odłączona (próba przełożenia kierownicy z e39)
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Kontakt:

Re: E34 2,5tds gaśnie po wizycie u mechanika

Post autor: siudek »

Witaj.

Generalnie na pierwszy rzut oka to musisz mieć jakąś sporą nieszczelność w układzie, bo ewidentnie brak paliwa. Zrób po nocy test butelki to będziesz wiedział czy szukać w stronę baku czy silnika. Wtedy pomyślimy. Jak wygląda przewód paliwowy filtr-pompa? Jeśli OE to czy są bąbelki? Jeśli nie OE to czy jest zaworek zwrotny? Czy filtr paliwa nie był ostatnio wymieniany? Czy filtr jest suchy cały?

Amortyzatory do tego raczej faktycznie mało wspólnego mają, ewentualnie podczas montażu lewego amortyzatora ktoś mógł w komorze silnika:
- zerwać przewód z pompy/filtra
- stuknąć czymś i połamać podstawę filtra na króćcach (popękała to nieszczelna)

Nie bardzo widzę więcej możliwości, ale takie rzeczy najwyżej z papudractwa lub pośpiechu. Jeśli porządni mechanicy to mało prawdopodobne, chyba że uszkodzili i nie zauważyli. To jedyna opcja. Ale łatwo to wykryć - zrób to co napisałem powyżej.

Pzdr.
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Adler
Świeżak
Świeżak
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Automatyczna

Re: E34 2,5tds gaśnie po wizycie u mechanika

Post autor: Adler »

Piszę czysto informacyjnie, by nie zostawiać takiego pustego tematu bezsensownie. Autko juz po wizycie u mechanika niestety, stwierdzil pompe wtryskowa? a wymienil pompe przewody nawet swiece bo na sam koniec nadal slabo palił... w sumie tyle nakombinował że koszt usługi mnie wyniósł UOHOHO a jakiejś konkretnej przyczyny w końcu nie znam, bo nie wiem ktora jego czynnosc z wielu w końcu pomogła... hmpf, ale ważne ze już autko w domu i zdrowe :)
ODPOWIEDZ