Panowie, wiem że temat był wałkowany miliony razy ale kur...a, wczoraj odebrałem pompę OD NIBY uszczelnienia i okazuję się że auto praktycznie nie reaguje na gaz do 2.000 obrotów !! Odebrałem BMW od mechanika, zaprowadziłem do partaczy którzy niby te pompę uszczelnili i sytuacja wyglądała tak: "Puknęli przecinakiem i młotkiem w nastawnik, ustawili niby dawke, p****... coś z zapłonem" i auto odzyskało moc ale po powrocie do mojego naprawdę zaufanego mechanika od kilku lat ROPA leci z niego dosłownie ciurkiem !! Auto przez 35km spaliło mi około 10litrów ON... Panowie, nie wiem co robić ! Silnikiem szarpie na wolnych obrotach, jest nie do poznania, zrobił się o 30% słabszy
E39 TDS problemy po uszczelnieniu
Moderator: Moderatorzy
- alfuns
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1995
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Wielkopolskie
E39 TDS problemy po uszczelnieniu
Witam !
Panowie, wiem że temat był wałkowany miliony razy ale kur...a, wczoraj odebrałem pompę OD NIBY uszczelnienia i okazuję się że auto praktycznie nie reaguje na gaz do 2.000 obrotów !! Odebrałem BMW od mechanika, zaprowadziłem do partaczy którzy niby te pompę uszczelnili i sytuacja wyglądała tak: "Puknęli przecinakiem i młotkiem w nastawnik, ustawili niby dawke, p****... coś z zapłonem" i auto odzyskało moc ale po powrocie do mojego naprawdę zaufanego mechanika od kilku lat ROPA leci z niego dosłownie ciurkiem !! Auto przez 35km spaliło mi około 10litrów ON... Panowie, nie wiem co robić ! Silnikiem szarpie na wolnych obrotach, jest nie do poznania, zrobił się o 30% słabszy
... Kurw.., mój mechanik stwierdził że sam to wykręci i spróbuje uszczelnić jak ktoś nie potrafi. Panowie, dobre posunięcie czy lepiej to auto zaprowadzić do kogoś "z jajami"? Bo ja już nie wiem, przed niby tym uszczelnieniem owszem kapało ale silniczek pracował jak BAJKA ! Proszę o pomoc, może te śmiecie nastawnik podmienili albo się zapowietrza i telepie tym motorem? Kur.. nie wiem co mam robić. Te skurwi...e ustaliły dawkę paliwa 4,5-5,0 i mówią że to jest łańcuch do wymiany? Śmiech, przecież autko pracowało jak marzenie przed ich grzebaniem w tej pompie i po drugie leci z niego ropa, telepie czyli gdzieś łapie powietrze prawda? Dobrze mówię, czy może się myle ?
BMW - Tego szukamy
-
cyp3k
- Bywalec
- Seria: Opel
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: Omega B
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Łódzkie
Re: E39 TDS problemy po uszczelnieniu !!!
No jeżeli leci z niego ropa to nie uszczelnili, albo uszczelka gdzieś się podwinęła. Dawka jest okej, ja bym popatrzył skąd się leje, podjechał do nich i niech poprawiają. Chyba że po za nastawnikiem leje się gdzieś, na przykład z głowiczki... 
- carl0s
- Moderator

- Seria: E46
- Model: 320d
- Rocznik: 2000
- Województwo: Zachodniopomorskie
Po 1 - ja rozumiem, żeś w nerwie, ale za taki styl pisania należy się co najmniej ostrzeżenie. Nie dostaniesz tylko ze względu na to, że to pewnie emocje pisały, nie ty, więc jesteśmy wyrozumiali.
Po 2 - jeżeli pompa po uszczelnieniu dalej przecieka, to chyba wniosek jest prosty - nie uszczelnili / uszczelnili nieprawidłowo / założyli uszczelkę pod klapę nastawnika, ale np. nie chciało im się pod głowiczkę czy dekle przestawiacza kąta wtrysku.
Po 3 - skąd dokładnie się leje ta ropa? Bo stwierdzenie "z pompy" to trochę za mało.
Po 4 - dawka 4,5 - 5,0 - no to w końcu ile? 4,5, czy 5,0? Bo jak 4,5 to na granicy głodu, 5,0 to już głód, i to może powodować wibracje silnika przenoszone na karoserię. Jeżeli do tego dojdzie jeszcze wyciek paliwa po stronie wysokiego ciśnienia, to może to dawać objaw szarpania silnikiem. Brakiem mocy do 2000 rpm bym się nie przejmował za bardzo - ostatnimi czasy mamy bardzo wysokie temp. powietrza, co powoduje spadek mocy w niskim zakresie obrotów. Pamiętaj, że do tych powiedzmy 2000 masz w zasadzie wolnossącego diesla - więc szału niiiima. Oczywiście po zwiększeniu dawki, powiedzmy na to 3.5 mg/hub będzie to odczuwalne mniej, ale nadal będzie, natomiast powinno zniknąć wibrowanie motoru.
Po 2 - jeżeli pompa po uszczelnieniu dalej przecieka, to chyba wniosek jest prosty - nie uszczelnili / uszczelnili nieprawidłowo / założyli uszczelkę pod klapę nastawnika, ale np. nie chciało im się pod głowiczkę czy dekle przestawiacza kąta wtrysku.
Po 3 - skąd dokładnie się leje ta ropa? Bo stwierdzenie "z pompy" to trochę za mało.
Po 4 - dawka 4,5 - 5,0 - no to w końcu ile? 4,5, czy 5,0? Bo jak 4,5 to na granicy głodu, 5,0 to już głód, i to może powodować wibracje silnika przenoszone na karoserię. Jeżeli do tego dojdzie jeszcze wyciek paliwa po stronie wysokiego ciśnienia, to może to dawać objaw szarpania silnikiem. Brakiem mocy do 2000 rpm bym się nie przejmował za bardzo - ostatnimi czasy mamy bardzo wysokie temp. powietrza, co powoduje spadek mocy w niskim zakresie obrotów. Pamiętaj, że do tych powiedzmy 2000 masz w zasadzie wolnossącego diesla - więc szału niiiima. Oczywiście po zwiększeniu dawki, powiedzmy na to 3.5 mg/hub będzie to odczuwalne mniej, ale nadal będzie, natomiast powinno zniknąć wibrowanie motoru.
None of you seem to understand...
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
- alfuns
- Bywalec
- Seria: E34
- Model: 525tds
- Rocznik: 1995
- Województwo: Wielkopolskie
Wybaczcie za tak skonstruowany post... Po 5 godzinach spędzonych u mechanika sami wymieniliśmy taką uszczelkę na pompie, bo tego Ci "mechanicy" nie zrobili i okazało się że odkręcali 6sty wtrysk i nie był dokręcony stąd ta ropa tak ciekła dosłownie ciurkiem... Niestety nie wiem czy nadal ta dawka paliwa jest dobrze ustawiona, bo robili to młotkiem i przecinakiem :/. Kogoś w Wielkopolskim możecie polecić kto by się tym zajął ? Samochodzik bynajmniej pracuje równiutko, odzyskał moc ale to nie jest to samo co przed tą "robotą"
BMW - Tego szukamy