e34 525 tds wysokie obroty po odpaleniu silnika

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

artur123
Świeżak
Świeżak
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1994
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

e34 525 tds wysokie obroty po odpaleniu silnika

Post autor: artur123 »

Witam mam problem z swoją bumką.Problem wygląda tak ze odpalam samochud ,zapala odrazu ale wkreca sie odrazu na 2500 rpm mniej wiecej co to może byc ? czujnik wału działa elektryk przynajmniej mi tak powiedział włacza sie tryb awaryjny skrzyni i nie działa obrotomierz
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Re: e34 525 tds wysokie obroty po odpaleniu silnika

Post autor: siudek »

"Czujnik wału działa" - co to oznacza dokładnie? Jakie są błędy komputera? Kiedy to się stało, po jakiejś naprawie czy od początku, czy nagle? Czy świeci się kontrolka wtrysku? Poza tym temat poruszany już na forum, objawy pasują również idealnie, może warto poczytać jednak...

http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=12&t=6061
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=12&t=6551
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=12&t=2123
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=15&t=3646
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
artur123
Świeżak
Świeżak

Problem pojawił się nagle , zapala sie kontrola skrzyni i wtrysków po wyłączeniu silnika ,samochud pali z piewszego strzała to raczej pompa wtryskowa nie padła?

Dodano: 16 Sie 2012 10:10
basia podłoczyła sie pod komputer i wyszło ze uszkodzony czujnik wału i jakis problem z położeniem czujnika przepustnicy a w niej nie ma przepustnicy więc nie wiem o co biega postaram sie na dniach ogarnąc drugi czujnik wału i zobaczymy
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

1. Nie pisz posta pod postem, używaj opcji "edytuj". Tym razem połączyłem, następnym będzie ostrzeżenie.
2. Nie było napisane o pompie ani Twoje objawy na nią nie wskazują, skąd zatem to pytanie?
3. Poczytaj na forum o diagnostyce TDSa z DDE 2.1. Co, czym i w jaki sposób się diagnozuje.
4. Podane przeze mnie wyżej tematy opisują problemy takie same jak Twój, a przyczyną okazuje się czujnik wału. Dlaczego odrzuciłeś go na wstępie? Stąd pytałem, dlaczego elektryk powiedział że jest sprawny, sprawdzał go w jaki sposób?

Pzdr.
siudek siudkowski

artur123
Świeżak
Świeżak

panowie pomozecie sprawdzic mi kody błyskowe 5,15,27,29?

Dodano: 17 Sie 2012 20:50
czujnik wału podmieniony aku się ładuje zobaczymy jutro co z tego wyjdzie

MOD: Drugie ostrzeżenie - nie pisz posta pod postem. W prawym górnym rogu postu jest przycisk 'edytuj'.

Dodano: 06 Wrz 2012 22:35
Witam ,czujnik wału podmieniony na nowy dalej to samo wkreca sie na 2500 rpm .Był dzis u mnie pan z komputerem i wyswietlił takie błedy jak czujnik wału predkosci obrotowej ,czujnik temeratury powietrza dolotowgo czyli to jest ten który znajduje sie od dołu wkrecony w układ dolotowy ?i czujnik temperatury wody i nie wiem juz co jest nie tak na forum wychodziło ja szukałem ze to wina czyjnika predkosci obrotowej pomóżcie panowie

Dodano: 13 Wrz 2012 16:21
Wszystko juz posprawdzałem i nie moge dojsc co jest pomóżcie panowie
AndrzejM
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: 318tds
Rocznik: 1997
Skrzynia biegów: Manualna

Post autor: AndrzejM »

Na mój gust to czujnik położenia wału albo połączenie między nim a komputerem. Weź schemat, odkręć osłonę ECU i zmierz omomierzem przejście na czujnik położenia wału. Inne pytanie - czy to stało się to nagle podczas pracy silnika czy przy którymś kolejnym uruchamianiu? W każdym razie ja zdecydowanie obstawiam czujnik wału. Nie wiem skąd dokładnie jesteś, ale mam taki w garażu mogę Ci pożyczyć do diagnozy.
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Seria: E46
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 320d
Rocznik: 2000
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: carl0s »

Coś mi mówi, że nowy czujnik uległ uszkodzeniu w skutek nieprawidłowego montażu... Przypadki opisywane na forum, poszukaj. W skrócie - czujnik wału trzeba umieć zamontować.
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
artur_654
Świeżak
Świeżak

Post autor: artur_654 »

Czujnik który włożyłem jest nowy hella panowie nie uszkodziłem go sprawdzałem jest zamotowany tak jak był ten stary bo odznaczyła się sruba i ta blaszka kturą trzyma czujnik a stało sie to przy odpaleniu nie w czasie jazdy powiem tak wracałem z wawy i zaskoczyła mnie niska moc samochodu jak wuł jechał dojechałem do domu zgasiłem i po godzinie wruciłem do auta zeby gdzies podleciec i du.. autko wkreciło się na mniej wiecej 2500 rpm i zapaliła się kontrolka wtrysku

Dodano: 22 Wrz 2012 09:02
komputer pokazuje z błęduw migowych 5,8,15,26,27 był pan z komputerem u mnie podłoczył się i jak usuwał bład czujnika to powracał i pokazywał jeszcze bład czujnika temperatury powietrza dolotowego i czujnika temperatury wody czujnik tep powietrza dolotowego tez nowy wrzuciłem

Dodano: 22 Wrz 2012 14:09
co dokładnie dzieje się po odpaleniu : samochód po chwili wpada w wysokie obroty zapala sie kontrolka wtrysku i nie działa obrotomnierz do tego jeszcze tryb z wykrzyknikiem na wyswietlaczu od skrzyni bieguw

Dodano: 22 Wrz 2012 16:05
Panowie a jak mniej wiecej zamontowac ten czujnik wału ?

Dodano: 22 Wrz 2012 16:51
bjawy są takie same jak na tym filmie

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... dNt6vjUfq8

Dodano: 22 Wrz 2012 17:47
i nowy czujnik poszedł sie jeb.. nie wiem jak mam ustawic go tam pomóżcie panowie i tak mnie czeka zakup drugiego
N2O
Bywalec Wyjadacz
Seria: E38
Model: 725tds
Rocznik: 1996

Post autor: N2O »

Jak został uszkodzony mechaniczne to przede wszystkim płycej.
:mrgreen:
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

1. Na forum jest opisane jak ustawiać czujnik - nawet zdjęcia uszkodzonego. Na kole są punkty, wystające, podług których należy go ustawić i zachować mały zapas jeszcze od nich. Lepiej ustawić za daleko i później trochę poprawić, niż ściąć. Jakbyś zamiast co chwile pisał nowy post poszukał i przeczytał zanim zaczniesz sam grzebać się za coś na czym się nie znasz - oszczędziłbyś pieniądze i nerwy. Na forum jest wyszukiwarka, pomaga w szukaniu.

2. Zdecydowana większość ludzi korzystających z tego forum pracuje zawodowo i prowadzi normalne życie. Jeśli oczekujesz siedzących non-stop i odpisujących co godzinę, niestety nie trafiłeś w odpowiednie miejsce.

3. Zwróciłem Ci 2 razy uwagę, aby nie pisać post pod postem - w prawym górnym rogu każdej wiadomości masz przycisk "edytuj". Ignorujesz to całkowicie, pisząc w jeden dzień po 6 postów pod sobą. Ostatnie ostrzeżenie - następny będzie ban. Przestrzeganie takich reguł nie jest jakimś wielkim wyczynem i jeśli ktoś Cię prosi, mógłbyś się wysilić i to uszanować. Chcesz korzystać z wiedzy na tym forum, miej do niego szacunek.

Pzdr.
siudek siudkowski

AndrzejM
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: 318tds
Rocznik: 1997

Post autor: AndrzejM »

Prosta metoda ustawienia czujnika:

1. Wyjmujemy stary czujnik
2. Wkładasz coś w otwór po czujniku i obracasz wałem aż znajdziesz występ na kole zamachowym, który odpowiada za sygnał do czujnika, ustawiasz wał tak, żeby występ był na środku otworu
3. Wkładasz nowy czujnik do oporu i zaznaczasz ile wszedł w otwór robiąc na nim małą ryskę czymś ostrym
4. Wysuwasz czujnik o około 1mm
5. Dokręcasz czujnik
6. Obracasz wałem powoli i delikatnie, żeby nie uszkodzić czujnika i sprawdzasz pełen obrót wału. Jeśli wał się nigdzie nie blokuje ani nie "szura" o czujnik to montaż prawie zakończony
7. Podłączasz wtyczkę i odpalasz silnik
ODPOWIEDZ