Witam,mam pytanie,po rozkodowaniu numeru VIN wyszlo ze mam tempomat,na kiery przyciski sa od radia i tempomatu,ale tempomat nie dziala.Do tej poru nie zastanawialem sie nad tym,moze ktos cos podpowie jak go uruchomic?
MOD: Poprawka tytułu tematu - wysili się kolega następnym razem zgodnie z regulaminem, będzie wszystkim łatwiej.
Dodano: 06 Wrz 2012 20:20
ok,nastepnym razem sie wysili.
chociaz na innym forum identycznie zapisalem temat i nikt sie nie czepial,ale ok nie wazne.
e39 525tds - nie działa tempomat
Moderator: Moderatorzy
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 1975
- Skrzynia biegów: Nie mam
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
Re: e39 525tds - nie działa tempomat
Post pod postem również nie jest mile widziany. :]
Podłączyłeś samochód pod komputer? Sprawdź czy nie ma błędu tempomatu - w momencie gdy masz auto wyposażone w tempomat, a w kierownicy jest sterowanie, to wnioski przychodzą mi do głowy dwa. Może nie być podłączone sterowanie z kierownicy lub błąd tempomatu blokuje go. Tempomat jest elektroniczny, w zasadzie jego rolę spełnia ECU które steruje prędkością (pedał gazu jest na potencjometrze).
Sprawdziłbym zatem wpierw podłączenie kierownicy, następnie pod komputer. No i bezpieczniki, bo czasami i tak bywa.
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=15&t=3818
Pzdr.
P.S. Tu nie chodzi o "czepianie" czy jakąś sztukę dla sztuki. Nie rozrzucamy banów bez sensu. Po pierwsze łatwiej wyszukiwarka znajduje tematy, po drugie wygodniej się szuka na liście (masz na początku model, zatem od razu łatwiej znaleźć coś dla siebie), po trzecie jak napiszesz w temacie o co chodzi, to ludziom też się bardziej będzie chciało zajrzeć. "Tempomat", co tempomat - działa, nie działa, nie ma, jest, źle działa, chciałbym kupić, jak działa? Jakby tak wszyscy przestrzegali skrupulatnie regulaminu to nie było by później "a nic nie mogę znaleźć, same bzdury się wyświetlają w tej wyszukiwarce, zanim znajdę to wieki miną"... no właśnie, a wystarczy się "postarać".
Ustaliliśmy pewne zasady i prosimy o ich przestrzeganie, będzie miło. Tyle. A za dyskusje typu "ale po co, ale może być i tak, ale jakoś mi to nie przeszkadza" dziękujemy, przewrotna dusza Polaka nakazuje zasady i regulaminy łamać, niezależnie czy są dobre, złe, łatwe czy trudne.
Podłączyłeś samochód pod komputer? Sprawdź czy nie ma błędu tempomatu - w momencie gdy masz auto wyposażone w tempomat, a w kierownicy jest sterowanie, to wnioski przychodzą mi do głowy dwa. Może nie być podłączone sterowanie z kierownicy lub błąd tempomatu blokuje go. Tempomat jest elektroniczny, w zasadzie jego rolę spełnia ECU które steruje prędkością (pedał gazu jest na potencjometrze).
Sprawdziłbym zatem wpierw podłączenie kierownicy, następnie pod komputer. No i bezpieczniki, bo czasami i tak bywa.
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=15&t=3818
Pzdr.
P.S. Tu nie chodzi o "czepianie" czy jakąś sztukę dla sztuki. Nie rozrzucamy banów bez sensu. Po pierwsze łatwiej wyszukiwarka znajduje tematy, po drugie wygodniej się szuka na liście (masz na początku model, zatem od razu łatwiej znaleźć coś dla siebie), po trzecie jak napiszesz w temacie o co chodzi, to ludziom też się bardziej będzie chciało zajrzeć. "Tempomat", co tempomat - działa, nie działa, nie ma, jest, źle działa, chciałbym kupić, jak działa? Jakby tak wszyscy przestrzegali skrupulatnie regulaminu to nie było by później "a nic nie mogę znaleźć, same bzdury się wyświetlają w tej wyszukiwarce, zanim znajdę to wieki miną"... no właśnie, a wystarczy się "postarać".
Ustaliliśmy pewne zasady i prosimy o ich przestrzeganie, będzie miło. Tyle. A za dyskusje typu "ale po co, ale może być i tak, ale jakoś mi to nie przeszkadza" dziękujemy, przewrotna dusza Polaka nakazuje zasady i regulaminy łamać, niezależnie czy są dobre, złe, łatwe czy trudne.
siudek siudkowski
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
-
waldek
- Bywalec
- Seria: E39
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1999
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Śląskie
Wiem jakie sa zasady i regulamin nie jestem rok na forum,jesli chodzi o temat postu to fakt nie pomyslalem,ale poprawie sie nastepnym razem
Na kompie byl na kts-ie bocha takie male cos,nie bylo błedow,mysle zo to cos z tasma bedzie przy sterowaniu kiery.
Na kompie byl na kts-ie bocha takie male cos,nie bylo błedow,mysle zo to cos z tasma bedzie przy sterowaniu kiery.
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 1975
- Skrzynia biegów: Nie mam
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
Jeśli podłączyłeś pod KTSa, to pomimo DDE 2.2 ja bym kompletnie nie wierzył odczytom z komputera. Może w kwestii dawki paliwa tak, ale błędów na pewno nie. Podepnij pod DISa lub INPA chociaż. Jednak zanim podepniesz diagnostykę, warto powęszyć wokół kierownicy, przełączników przy pedałach etc. Następnie pod komputer, skasować błąd i powinien po prostu działać.
P.S. Staż tym bardziej zobowiązuje. :]
P.S. Staż tym bardziej zobowiązuje. :]
siudek siudkowski