BMW e36 318tds odpala i gaśnie
Moderator: Moderatorzy
-
daniel3581
- Świeżak

- Seria: E36
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 318tds
- Rocznik: 1995
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Podlaskie
BMW e36 318tds odpala i gaśnie
Witam około tydzień temu kupiłem BMW e36 tds touring. Wczoraj postanowiłem pojechać po za miasto i sie przejechać samochód oiągnął prędkość 120 km/h przy wcśniętym pedale do deski, następnie gdy juz dojechalem do miasta postanowilem dać mu 2 biegu do oporu. Gdy to zrobilem zobaczyłem że samochód nie reaguje na pedał i gaz i po chwili zgasł. Zepchnąłem go na parking po 20 minutach odpaliłem i podjechałem na 20m i znów zgasł, już później nie odpalał. Następnego dnia czyli dziś rano podczas próby samochód po 10 sekundowym kręceniu odpalił i po 2 sekundach zgasł, troche zadymił na szaro. Dodam jeszcze że w samochodzie nic nie zdązyłem wymienić oprócz 2 świec żarowych. Prosze o pomoc
- carl0s
- Moderator

- Seria: E46
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 320d
- Rocznik: 2000
- Województwo: Zachodniopomorskie
Re: BMW e36 318tds odpala i gaśnie
Bez diagnostyki nikt CI nie powie, co mogło pójść nie tak. Wiesz, głupotą jest katowanie silnika do odcięcia nie wiedząc o silniku nic, nie wymieniwszy nawet filtrów czy oleju. No ale to na przyszłość pewnie będziesz już pamiętał. Natomiast co mogło pójść nie tak? Optymistyczna wersja jest taka, że filtry wołają o pomstę do nieba, pesymistyczne warianty w zasadzie nie mają końca - rozrząd przeskoczył, filtr puścił syf na pompę i ją zatarło, przegrzałeś silnik, wypaliłeś uszczelkę pod głowicą... Masa tego. Tutaj nic nie zdziałasz sam, potrzebujesz opinii fachowca i to takiego, który zna TDS, a nie takiego od zmieniania klocków hamulcowych.
None of you seem to understand...
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 1975
- Skrzynia biegów: Nie mam
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
...albo przewód od MAP Sensora zatkany/niepodpięty. Po kupnie i przed "testowaniem" nowego samochodu należy mu zrobić porządny serwis - w ten sposób eliminujesz głupoty i wiesz co się dzieje, szybciej dojdziesz do źródeł awarii, wydasz mniej pieniędzy i zmarnujesz mniej czasu. Proponowałbym po kolei:
1. Sprawdź podłączenia wszystkich wężyków podciśnieniowych i nadciśnieniowych.
2. Wymień filtry, płyny, wyczyść odmę i dolot.
3. Wymień komplet świec a nie dwie - BERU GV719.
4. Zatankuj przynajmniej połowę baku, sprawdź szczelność układu paliwowego.
5. Sprawdź czy nie masz katalizatora i jeśli masz, czy jest on drożny.
6. Przejedź się spokojnie po mieście w pełnym zakresie obrotów (nie katuj auta), następnie podepnij pod diagnostykę i sprawdź co się dzieje.
7. Przeanalizuj obserwacje, wyciągnij wnioski - jeśli problemy nadal będą, wróć do nas i opisz wszystko.
Pzdr.
1. Sprawdź podłączenia wszystkich wężyków podciśnieniowych i nadciśnieniowych.
2. Wymień filtry, płyny, wyczyść odmę i dolot.
3. Wymień komplet świec a nie dwie - BERU GV719.
4. Zatankuj przynajmniej połowę baku, sprawdź szczelność układu paliwowego.
5. Sprawdź czy nie masz katalizatora i jeśli masz, czy jest on drożny.
6. Przejedź się spokojnie po mieście w pełnym zakresie obrotów (nie katuj auta), następnie podepnij pod diagnostykę i sprawdź co się dzieje.
7. Przeanalizuj obserwacje, wyciągnij wnioski - jeśli problemy nadal będą, wróć do nas i opisz wszystko.
Pzdr.
siudek siudkowski
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
-
Maniak 84
- Świeżak

- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1995
- Województwo: Śląskie
Witam.
Jestem właścicielem E34, 525 TDS.
U mnie jest coś podobnego, auto odpali ma obroty idealne, gdzie pochwili obroty spadają, ale auto chodzi.Ciekawi Mnie to, że pochwili auto samo gaśnie. Drugą ciekawostką jest to, że jak wybiore sie na przejażdżke to auto normalnie jedziei pochwili zaczyna sie kabaret typu:
-Oświecają się wtryski
-obroty sie zawieszaja
-a gdy chce dodać gazu to wskazówka z obrotomierza stoi w miejscui pochwili wraca do normy.
Czy znajdzie się ktoś żeby mi pomóc?
Jestem właścicielem E34, 525 TDS.
U mnie jest coś podobnego, auto odpali ma obroty idealne, gdzie pochwili obroty spadają, ale auto chodzi.Ciekawi Mnie to, że pochwili auto samo gaśnie. Drugą ciekawostką jest to, że jak wybiore sie na przejażdżke to auto normalnie jedziei pochwili zaczyna sie kabaret typu:
-Oświecają się wtryski
-obroty sie zawieszaja
-a gdy chce dodać gazu to wskazówka z obrotomierza stoi w miejscui pochwili wraca do normy.
Czy znajdzie się ktoś żeby mi pomóc?