Hej. Mam pytanie do znawcow tematu bowiem jestem zmuszony wymieniec tuleje tylniej belki i zastanawiam sie jak tego dokonac:
a) rozbroic z dyfru i wachaczy belke i wyciagnac ja z samochodu
b) opuscic ja ile sie da i probowac wymieniac tuleje
Jestem ciekaw ktory wariant uwazacie za mniej czasochlonny - jakie macie doswiadczenie w tym temacie. Tuleje nie maja zewnetrznego pierscienia stalowego takze nie sa zapieczone w gniezdzie lecz jezeli sa mocno wcisniete to tez latwo nie ustapia. hymmmm W "sam naprawiam" jest mowa o wymianie w E39 tuleji przy pomocy zmyslenego narzadka i zastanawiam sie czy identyczne urzadzenie sluzy do wymiany gum w E34?
I niech mi nikt nie wmawia ze TDS jest zlym silnikiem!!!
spokojnie polecam ten drugi sposób też mi takie kity wciskali mechanicy że trzeba całe tylne zwieszenie wyciągać a to bzdura kompletna
normalnie na kanale się z tym uporałem z kolega który też tak wymienia tuleje w mesiach i nie tylko
odkręcasz główne śruby od tulei i tniesz te stare z gumy na około piłą elektryczną z brzeszczotem resztę co w wózku zostanie traktujesz trochę małym przecinaczem itp.
nową tuleje przed wciśnięciem w wózek posmaruj jakąś wazeliną grubo i wciśnij w belkę ile dasz rade później pod lewaruj pod tuleją lewarkiem tak żeby cały ciężar auta spoczywał na lewarku i dosłownie ze dwie trzy osoby muszą wejść na progi i bujać góra-dół, jeden w kanale pukać delikatnie w obudowę belki tzw bok gniazda gdzie tuleja wchodzi i zrobione,
Dzieki za podpowiedz. Zdiagnozowalo sie (samo ) stukanie dochodzace z tylu - winowajca byla skorodowana polos .Rzecz niebywala acz jednak mozliwa. Pod luzny kolnierz manszety na polosi dostawala sie woda do przegubu od strony kola i narobila spustoszenia. Korozja wszamala powyzej jednego milimetra ze srednicy wieloklinu wzgledem nominalnego wymiaru. Ponadto przegub luzno pracujacy na walku tez sie zaczal poddawac i w sumie mozna bylo swobodnie obrocic kolem o okolo 40 stopni Po wymianie stukot ustal takze zakupione juz tuleje poczakaja na polce az ich czas nadejdzie.
I niech mi nikt nie wmawia ze TDS jest zlym silnikiem!!!