E36 318TDS ...odcina paliwo przy 4000obr/m...
Moderator: Moderatorzy
- maniek42
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 318tds
- Rocznik: 1997
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
E36 318TDS ...odcina paliwo przy 4000obr/m...
Witam kolegów jestem nowy na forum i zielony jeśli chodzi o diesla,prawie 20 lat jeżdżę beemkami i zawsze to były benzyniaki ale w końcu po sprzedaży 7-er kupiłem TDS-ka i dla tego mam pytanie dlaczego podczas jazdy np. na trzecim biegu odcina paliwo przy 4000 skoro czerwone pole jest od 5000 ??? Benzyniaki odcinały dopiero na czerwonym. Czy to normalne czy jakieś przekłamanie obrotomierza? wolne obroty pokazuje ok. 700 , poza tym pali na dotyk,nie kopci tylko ta odcinka mnie martwi ale może to normalne? ...pozdrawiam bo jeszcze pewnie dużo się muszę od Was dowiedzieć co i jak !!!! pozdro....
- carl0s
- Moderator

- Seria: E46
- Model: 320d
- Rocznik: 2000
- Województwo: Zachodniopomorskie
Re: E36 318TDS ...odcina paliwo przy 4000obr/m...
Normalne to nie jest. Najprawdopodobniejszym problemem jest ciśnienie doładowania - tds mierzy ciśnienie w dwóch miejscach - przy 3000 i przy 4000 obr/min. Jeśli stwierdzi odbieganie zmierzonej wartości od zakładanej - odetnie paliwo. Odbieganie może być w obie strony, może ciąć zarówno dlatego, że ma za duże ciśnienie - np. w sytuacji gdy ktoś rozregulował sztangę od WG lub auto ma źle zestrojony zawór MBC, albo może też ciąć gdy ciśnienie jest za małe - np. jeśli dolot jest nieszczelny. Trzeba odczytać kody błędów, zrobić przejazd z live data albo z manometrem wpiętym w dolot - tylko tak można stwierdzić co się dzieje.
Na dzieńdobry we własnym zakresie możesz wymienić filtry - zwłaszcza paliwa i powietrza, posprawdzać stan drenu z kolektora do czujnika doładowania i ewentualnie go wyczyścić, sprawdzić szczelność układu dolotowego - zwłaszcza gumy i cybanty. Nic innego nie zrobisz bez sprawdzenia ile fizycznie pompuje turbo. Wszystkie wartości są podane na forum, poszukaj.
Na dzieńdobry we własnym zakresie możesz wymienić filtry - zwłaszcza paliwa i powietrza, posprawdzać stan drenu z kolektora do czujnika doładowania i ewentualnie go wyczyścić, sprawdzić szczelność układu dolotowego - zwłaszcza gumy i cybanty. Nic innego nie zrobisz bez sprawdzenia ile fizycznie pompuje turbo. Wszystkie wartości są podane na forum, poszukaj.
None of you seem to understand...
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
- maniek42
- Bywalec
A gdzie znajduje się ten czujnik doładowania? bo jak pisałem z diesla jestem "zielony" ?... pozdro...
- adasiek185
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 524d/td
- Rocznik: 1990
- Województwo: Dolnośląskie
dojdziesz po wezyku prowadzacym z kolektora ssacego
- heros
- Bywalec
- Rocznik: 1998
wkręcasz 318-stkę do 4 tyś
ty morderco
- carl0s
- Moderator

A co w tym przepraszam dziwnego?
- heros
- Bywalec
w sumie nic najwyżej pojawi się kilka nowych postów tj.co zrobić bo nie jedzie a jeździła. Reasumując
rozmawiamy tu o jednostce zmęczonej już życiem dla której bezpiecznie jest wkręcać się co najwyżej do 3tysi no i w sumie dla uszu kierowcy aby zaoszczędzić im odgłosu wycia tych 4 garów i potężnych 90 klaczy z których 5 ma zdarte już podkowy 
- carl0s
- Moderator

hyujyu7No jeśli u Cibie tak to wygląda, to faktycznie, lepiej kręć nawet do 2500. Albo w ogóle zamknij pod kocem w garażu, bo przecież szkoda, żeby się zużyło.
A tak na poważnie - M41 osiąga maksimum mocy przy 4400 obr/min, natomiast "kręci się" do 4800. Uważasz, że tych czterech mądrych inżynierów którzy tak właśnie ustalili wiedziało gorzej od Ciebie? A co ma wiek i przebieg do tego? Że co, że korbowody zamieniły się w gumę do żucia? A może wał korbowy się wyprostował? Jeden user tego forum już mówił, że wyższe obroty powodują wybuch M51 - no mój M41 jak i Brata M51 (a swoją drogą ostatnio właśnie M51 dojechał do Genewy i spowrotem w 28 godzin, zgaszony w zasadzie raz, z obrotami non stop 4000 - 4200 i jakoś nawet się nie spocił) jeżdżą raczej agresywnie, mój dodatkowo na mapach hardcore i podniesionym ciśnieniu doładowania - i jakoś kręci się do końca skali i ani wizualnych ani dźwiękowych efektów nie mam takich jak opisujesz.
Ja wiem, każdy tutaj trzęsie się o swojego tds jak o jajko - ale jeśli układ chłodzenia jest OK, olej zalany jest dobry - to co się może stać? Tak konkretnie co?
A tak na poważnie - M41 osiąga maksimum mocy przy 4400 obr/min, natomiast "kręci się" do 4800. Uważasz, że tych czterech mądrych inżynierów którzy tak właśnie ustalili wiedziało gorzej od Ciebie? A co ma wiek i przebieg do tego? Że co, że korbowody zamieniły się w gumę do żucia? A może wał korbowy się wyprostował? Jeden user tego forum już mówił, że wyższe obroty powodują wybuch M51 - no mój M41 jak i Brata M51 (a swoją drogą ostatnio właśnie M51 dojechał do Genewy i spowrotem w 28 godzin, zgaszony w zasadzie raz, z obrotami non stop 4000 - 4200 i jakoś nawet się nie spocił) jeżdżą raczej agresywnie, mój dodatkowo na mapach hardcore i podniesionym ciśnieniu doładowania - i jakoś kręci się do końca skali i ani wizualnych ani dźwiękowych efektów nie mam takich jak opisujesz.
Ja wiem, każdy tutaj trzęsie się o swojego tds jak o jajko - ale jeśli układ chłodzenia jest OK, olej zalany jest dobry - to co się może stać? Tak konkretnie co?
- maniek42
- Bywalec
Też tak uważam , niepoto skalowano obrotomierz do 6000 obr. żeby jeździć tylko do trzech i bać się żeby się coś nie rozleciało.Oczywiście nie jestem zdania żeby non-stop kręcić silnik do czerwonego pola (bo do tego są benzyny) ale kiedy potrzeba to nie widzę w tym nic złego.... pozdro....
- heros
- Bywalec
Jeżeli potrzeba to wiadomo przy wyprzedzaniu trzeba docisnąć Ale nie od dziś wiadomo,że diesel nie lubi wysokich obrotów i nie mam tu na myśli akurat przestarzałej konstrukcji tds.
CarlOs latasz tą samą padaką 1.8 no może trochę ulepszoną od mojej i wiesz pewnie że na 3 biegu przy chociażby 3 tyś do normalnej jazdy (nie emerytalnej)nie trzeba wkręcać motoru wyżej aby wrzucić 4 bieg i jechać płynnie nie zamulając. Jeśli chodzi o wkręcanie to myślę, że mógłbym sobie akurat na to pozwolić.
Chociażby z tego powodu że 10tyś km. temu wymieniłem kompletny rozrząd planowanie głowicy z dotarciem gniazd zaworów,nowe zawory,popychacze i szpilki, uszczelka itd., co nie wyglądało zbyt apetycznie.
To co poradził właściciel w autoryzowanym serwisie Bosch Diesel serwis Pisarzowice Dolnośląskie,że tak się pochwale i zareklamuje podstępnie. Także mój traktor chodzi jak dobra 60siątka z bronami po płaskim polu
Więc, jeśli kolega maniek42 uważa że nie po to skalowano obrotomierz do 6000 niech wkręca do 5 pojawi się kilka nowych postów. Lecz jest to tylko moje zdanie i nikt nie musi się z tym zgodzić, ani stosować się do tego. Rozmawiamy na forum, decyzję każdy musi podejmować sam biorąc pod uwagę stan techniczny swoich wozideł ,że tak spłętuję na koniec 
CarlOs latasz tą samą padaką 1.8 no może trochę ulepszoną od mojej i wiesz pewnie że na 3 biegu przy chociażby 3 tyś do normalnej jazdy (nie emerytalnej)nie trzeba wkręcać motoru wyżej aby wrzucić 4 bieg i jechać płynnie nie zamulając. Jeśli chodzi o wkręcanie to myślę, że mógłbym sobie akurat na to pozwolić.
Chociażby z tego powodu że 10tyś km. temu wymieniłem kompletny rozrząd planowanie głowicy z dotarciem gniazd zaworów,nowe zawory,popychacze i szpilki, uszczelka itd., co nie wyglądało zbyt apetycznie.
To co poradził właściciel w autoryzowanym serwisie Bosch Diesel serwis Pisarzowice Dolnośląskie,że tak się pochwale i zareklamuje podstępnie. Także mój traktor chodzi jak dobra 60siątka z bronami po płaskim polu
-
N2O
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E38
- Model: 725tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
To że diesel nie lubi wysokich obrotów to mit. Wszystkie samochodowe diesle na pośrednim wtrysku uwielbiają się wysoko kręcić.
Wysokich obrotów nie lubi każdy silnik o dużym skoku tłoka, gdzie prędkość tłoka jest bardzo duża.
Wysokich obrotów nie lubi każdy silnik o dużym skoku tłoka, gdzie prędkość tłoka jest bardzo duża.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
BMW 725 TDS
- carl0s
- Moderator

Nie ma potrzeby cisnąć ponad 3000? To powiedz mi, czym dysponujesz przy 3000? Max mocą? Nie, bo masz ją tysiąc ponad wyżej. Max momentem? Nie, bo masz go przy ~2000 obr, czyli 1000 niżej. Wrzucając 4 zmniejszasz obroty o ile? O 500? Czyli i tu i tu nie trafiasz w nic. A kręcąc do końca zmiana na 4 bieg powoduje wpadnięcie akurat w okolice mocy maksymalnej silnika - a przy prędkości ~100 km/h (bo tyle mniej więcej jest przy max rpm 3 biegu) startujesz do 130 - 140 jak rakieta.
No i nie odpowiedziałeś mi na pytanie co się może konkretnie stać wkręcając silnik do odcięcia. "Bo mój mechanik mówił" to argument taki sam, jak ten, że mam teraz obecnie gacie w kwiatki. Poradził Ci serwis mówisz zrobienie góry silnika tak? No pewnie, autoryzowany serwis, Bosch diesel, który z klawiaturą ma wspólnego tyle, co wtryski niej mocowane i może pompa, no bo na jednym napędzie chodzi. Więc co Ci niby mieli poradzić? Panie, olej pan, zmień pan rozrząd, składaj na stare płaszczyzny i będzie gitarra? Nie, bo gwarancja na usługę spędziłaby im sen z powiek skutecznie na następne 3 miesiące, to raz, dwa - zarobiony serwis jest zarobiony - czytaj szczęśliwy.
Wiesz, argument "bo mechanik powiedział" można tylko przyrównać do akcji z laniem 10W40 do tych silników - "bo mechanik powiedział, że już jest przelot 200000, to trzeba lać smołę". Na jakim oleju jeździsz? Na tym maxlife o którym pisałeś nie tak dawno? Przypomnij mi kto CI tak poradził i dlaczego?
Jak dla mnie ta dyskusja jest jałowa - jeździj jak uważasz, ale nie wmawiaj innym, że kręcenie silnika to morderstwo i zło ostateczne. Silnik to proste urządzenie - jak ma wodę i olej to może się kręcić tyle, ile fabryka określiła - to wynika z jego specyfikacji technicznej. Ludzkie lęki i obawy nie są w takowej zawarte.
No i nie odpowiedziałeś mi na pytanie co się może konkretnie stać wkręcając silnik do odcięcia. "Bo mój mechanik mówił" to argument taki sam, jak ten, że mam teraz obecnie gacie w kwiatki. Poradził Ci serwis mówisz zrobienie góry silnika tak? No pewnie, autoryzowany serwis, Bosch diesel, który z klawiaturą ma wspólnego tyle, co wtryski niej mocowane i może pompa, no bo na jednym napędzie chodzi. Więc co Ci niby mieli poradzić? Panie, olej pan, zmień pan rozrząd, składaj na stare płaszczyzny i będzie gitarra? Nie, bo gwarancja na usługę spędziłaby im sen z powiek skutecznie na następne 3 miesiące, to raz, dwa - zarobiony serwis jest zarobiony - czytaj szczęśliwy.
Wiesz, argument "bo mechanik powiedział" można tylko przyrównać do akcji z laniem 10W40 do tych silników - "bo mechanik powiedział, że już jest przelot 200000, to trzeba lać smołę". Na jakim oleju jeździsz? Na tym maxlife o którym pisałeś nie tak dawno? Przypomnij mi kto CI tak poradził i dlaczego?
Jak dla mnie ta dyskusja jest jałowa - jeździj jak uważasz, ale nie wmawiaj innym, że kręcenie silnika to morderstwo i zło ostateczne. Silnik to proste urządzenie - jak ma wodę i olej to może się kręcić tyle, ile fabryka określiła - to wynika z jego specyfikacji technicznej. Ludzkie lęki i obawy nie są w takowej zawarte.
-
M@rcin
- Bywalec
- Województwo: Wielkopolskie
Siema ,a tak wracając do tematu czy może mieć na to wpływ przypchany katalizator ?
- carl0s
- Moderator

Owszem, może mieć wpływ.
- michu83
- Świeżak

- Rocznik: 1996
- Województwo: Wielkopolskie
Witam.Ja jechałem ostatnio moim turasem trasą S3 nad morze...wiadomo aż chciało się depnąć.Ku mojemu zdziwieniu auto kręciło się do 3500 obr i jechało max 150km\h:-(Były momenty że podchodziło do 4000 obr i 160km\h.W jeździe po mieście tego nie odczuwam ale na trasie jest to trochę uciążliwe...wiem że m41 demonem prędkości nie jest ale myślę że stać go na troszkę więcej.
-
michal93
- Bywalec
- Model: 325tds
- Rocznik: 1994
- Województwo: Podlaskie
A skoro jesteśmy już przy temacie TDS to ilu powinien kręcić M51? Moje 2.5 kręci spokojnie ponad 5tyś. Wchodzi na czerwone pole. Nie wiem ile max, bo bałem się sprawdzać ale ostatnio jak mnie podkusiło żeby strzelić łuczek bokiem to dokręcił na 2 biegu do ponad 5 i mu spuściłem być może to był już koniec.. Nie wiem...
- carl0s
- Moderator

Maksymalne obroty dla silnika M51 to 5200 obr/min. i do tylu powinien się kręcić. Nie mówię, że to użyteczny zakres, ale tyle powinien osiągać.
-
michal93
- Bywalec
- Model: 325tds
- Rocznik: 1994
- Województwo: Podlaskie
ok. dzięki kolego czyli wszystko u mnie w porządku. Pozdrawiam!