Witam,
Miałem problem z trzpieniem łączącym bębenek z kostką w stacyjce- pękł. Kupiłem całą stacyjkę z drugim kluczykiem.
Mam delikatny problem z montażem tego wszystkiego na wale. Otóż w jaki sposób wcisnąć pierścień oznaczony numerem 3 na schemacie poniżej;
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... 30&lang=pl
Służy on zapewne unieruchomieniu wału kierownicy, ażeby nie wpadał on do środka. Podczas demontażu poprostu nie zauważyłem gdzie i jak był zamocowany bo wyskoczył prawdopodobnie przy zdjęciu pierścienia 5 na tym schemacie.
Piszę :prawdopodobnie" ponieważ auto stoi ponad tydzień i nie pamiętam jak to tam było w tamtej chwili, na podstawie tego schematu domyslam się, że powinien być wciśnięty pomiędzy łozysko 2 a pierścień 5, ale strasznie ciężko wysunąć wał ażeby ten pierścień tam zamontować... no chyba że coś źle robię..
pozdrawiam
MOD: Poprawiłem tytuł tematu, następnym razem pamiętaj o zasadach zakładania tematów. Pozdrawiam. /siudek
e34 - Wymiana stacyjki, problem z pierścieniem wałka
Moderator: Moderatorzy
- adasiek185
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 524d/td
- Rocznik: 1990
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Dolnośląskie
Re: Wymiana kompletnej stacyjki- problem z pierścieniem wałk
wal podciagnij na max a kolumne wsun w dol i zzablokuj. Ja to lekko podbijalem dopasowana rurka i ladnie wskoczylo wszystko
-
leszczu
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Pomorskie
Re: Wymiana kompletnej stacyjki- problem z pierścieniem wałk
Witam,
OK załatwione.
Wkręciłem śrubę kierownicy w wałek i założyłem francuza i odciągnąłem wałek na maxa do siebie. Kolega w tym czasie załozył pierścień dystansowy i oring.
Dzięki,
pozdrawiam
OK załatwione.
Wkręciłem śrubę kierownicy w wałek i założyłem francuza i odciągnąłem wałek na maxa do siebie. Kolega w tym czasie załozył pierścień dystansowy i oring.
Dzięki,
pozdrawiam