BMW E36 318TDS -Głowica !!!...

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
maniek42
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 318tds
Rocznik: 1997
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Kujawsko-pomorskie

BMW E36 318TDS -Głowica !!!...

Post autor: maniek42 »

Witam miałem wczoraj małe zdarzenie a mianowicie jadąc spokojnie do 120 po ok.90 km auto jakby straciło moc , przejechałem jeszcze parę km po mieście i postawiłem na parkingu (silnik po dodaniu gazu wydawał dziwny dźwięk) ale ogólnie pracował normalnie,oczywiście temp. na wskaźniku w pionie , po dwóch godzinach odpalam auto które pracuje normalnie parę km po mieście i wracam do domu nie przekraczając 100 km/h po ok. 60 km zjeżdżam do MacDraywa kupuję co trzeba i wyjeżdżam na drogę i wtedy podczas przełączania z dwójki na trójkę auto samo weszło na 3,5 tys obr. wrzucam trójkę a tu nagle spod maski potężny huk pełno dymu spod maski i praca silnika jakby wypluł świecę zapłonową. Przejechałem jeszcze ledwo ledwo może z 300 metrów bo akurat nie było gdzie zjechać i stanąłem , silnik pracuje nie gaśnie. Zgasiłem auto zajrzałem pod maskę wszystko wygląda dobrze tylko zero płynu w zbiorniku wyrównawczym.Zcholowałem auto do domu silnik zimny dolałem płynu a tu z tyłu głowicy leci ciurkiem nawet bez zapalania. Czy jest możliwe że pękła głowica tak mocno że płyn wyciekł w parę sekund czy to uszczelka ?. proszę Was o podpowiedzi bo jestem w szoku. mechanik dostępny dopiero po długim wekendzie. ....pozdrawiam...
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Seria: E46
Model: 320d
Rocznik: 2000
Województwo: Zachodniopomorskie

Re: BMW E36 318TDS -Głowica !!!...

Post autor: carl0s »

Z tyłu głowicy masz dwa otwory technologiczne - zaślepkę gwintowaną oraz zaślepkę blaszaną, podobną do tych w bloku, oba pracują w obiegu wodnym. Pewnie któraś wystrzeliła, bez wytargania głowicy albo całego silnika się nie obejdzie. Osobiście targałbym cały silnik - mniej roboty, a nawet jeśli zajdzie potrzeba zrzucenia głowicy to i tak wygodniej z motorem na zewnątrz. Kwestia tylko co było przyczyną wystrzelenia zaślepki...
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
Awatar użytkownika
maniek42
Bywalec

No a co z tym spadkiem mocy dla czego tak "osłabł" po przejechaniu tych kilku dzisięciu kilometrów a temperatyra na wsaźniku w pionie , termostat wymieniałem w lutym i cały czas było OK> ogólnie silnik jest po remoncie ( prawie 7tys. zł) przejechał ok 30 tys. pali czy ciepły czy zimny jek nówka , zero dymka z rury a tu takie coś...
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Seria: E46
Model: 320d
Rocznik: 2000
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: carl0s »

silnik słabnie, bo temperatura wzrasta, czasami wskaźnik nie nadąża, czasami jak się zapowietrzy układ chłodzenia, to w ogóle nie reaguje, ale DDE łapie info z drugiego obwodu czujnika - i to może wprowadzać w błąd. Zajmij się głowicą.
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
M@rcin
Bywalec
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: M@rcin »

Witam wczoraj spotkało mnie to samo identyczne objawy i prawdopodobnie w tym samym miejscu poszła woda w mgnieniu oka. U mnie miało to miejsce podczas próby silnika po załozeniu nowej turbiny. I też silnik nie chciał zejść zobrotów tylko w moim przypadku staneło na 3 tyś. Bojąc sie że może źle wyczyściłem dolot i bedzie wchodził na wyższe obroty szybko go zgasiłem i w tym własnie czasie podczas gaszenia usłyszałęm ogromny huk :( i pełno dymu spod maski ... aktualnie przymieżam sie do ściągniecia głowicy i sprawdzenia czy nic nie pekło czasem bo w 4 cylindrze tym najbliżej kabiny była woda :( jak sie okazało gdy ściągnałem nowo zamontowaną turbinę. Pytanie co mogło być powodem tej awarii ? i jakie mogą być tego skutki ?
Awatar użytkownika
maniek42
Bywalec

Jutro będzie diagnoza bo dzisiaj nie dało rady jak tylko się dowiem to dam znać co i jak....pozdro.
M@rcin
Bywalec

Dziś zdjąłem głowice i raczej jest cała ... ale z uszczelki to wiele nie zostało wiec skutek jest znany. Teraz pytanie co było powodem tak dużego sprężenia w tym cylindrze :?
Awatar użytkownika
maniek42
Bywalec

Mojej jeszcze nie rozebrałem bo mechanik który naprawia silniki poszedł na urlop i wróci dopiero w poniedziałek ale po wstępnych oględzinach wydaje się żę poszła uszczelka na czwartym cylindrze bo leci tam jak diabli , ale wszystko okaże się w poniedziałek... pozdro...
M@rcin
Bywalec

No ja miałem takie same objawy jak Ty wiec spodziewaj sie tego samego co u mnie ;) teraz tylko pytanie skąd takie duże ciśnienie ? :?
Awatar użytkownika
maniek42
Bywalec

Okazało się to samo co u Ciebie czyli wypluta uszczelka na czwartym cylindrze , głowica wygląda dobrze ale poszła do sprawdzenia i jutro się okaże czy nie jest pęknięta ale i tak małe planowanie nie zaszkodzi. Jak na razie nie jest źle ale zobaczymy. pozdro....
M@rcin
Bywalec

no ja muszę dopiero swoją oddać do sprawdzenia ale wygląda całkiem nieźle ... a po planowaniu jaką grubość uszczelki przewidujesz ?
N2O
Bywalec Wyjadacz
Seria: E38
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 725tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: N2O »

Grubość uszczelki dobiera się po sprawdzeniu ile tłoki wystają ponad blok, głowica jest płaska w dieslu i nie wpływa na grubość uszczelki.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
Awatar użytkownika
maniek42
Bywalec

No i wszystko jasne powodem była padnięta turbina która nadaje się na szrot , diagnoza mechanika to przedostanie się przez turbinę oleju do cylindrów a przez to nagły wzrost temperatury spalania no i uszczelka nie wytrzymała. silnik już złożony teraz czekam na szpeca od regeneracji turbin czy coś da się z niej zrobić a jak nie to poszukiwania na alle..o .Tylko mam małą obawę kupna turbiny nie widząc jej i opierając się tylko na uczciwości sprzedawcy. Co Wy na to ? A może ktoś z kolegów ma na sprzedaż dobrą turbinę to jestem zainteresowany. pozdro....
Awatar użytkownika
Dimo
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Model: 525tds
Rocznik: 1996
Województwo: Łódzkie

Post autor: Dimo »

Szczęście w nieszczęściu-że skończyło sie na uszczelce,a nie na "chorobie wściekłych diesli"..
Obrazek
Jest również 318tds Compact,96r.oraz New Beetle 2.3 V5.
Awatar użytkownika
maniek42
Bywalec

Mechanik też tak powiedział i teraz nasuwa się pytanie czy auto trzymać czy sprzedać ? Pierwsze podejście do TDS-a i wtopa przedtem jedenaście sztuk bmw w benzynie i same powody do zadowolenia a tu diesel i "d***" zraziłem się trochę do tych aut.Nie wiadomo co jeszcze w "nim" siedzi? pomyślę...pozdro.
M@rcin
Bywalec

mnie też teraz nurtuje to pytanie ... jednak bena to bena 8)
enzoR
Świeżak
Świeżak
Rocznik: 1998
Województwo: Mazowieckie

Post autor: enzoR »

I jak się temat u Was zakończył??

Małe info dla następnych pokoleń :)
Koniecznie sprawdzać stan głowicy (szczelność) jak już jest zdjęta. Składać tylko na nowych śrubach. Dobrze przejrzeć od razu szklanki itp można pokusić się o wymianę uszczelniaczy... I polecam wszystko robić samemu, a mechaników (partaczy i naciągaczy w dużej części) omijać z daleka...
M@rcin
Bywalec

Więc u mnie skończyło się to wymianą uszczelki pod głowicą, nowych śrub głowicy i jedną tuleją pasową miedzy blokiem silnika, a głowicą bo miałem tylko jedną a powinny być dwie. Wszystkie prace robiłem sam bo po co mam komuś dawać pieniądze i potem nie wiedzieć jak to jest poskładane. Głowice dla pewności dałem do planowania i to wszystko. Przyczyną wszystkiego były nieznaczne resztki oleju w intercoolerze których nie usunąłem bo nie chciałem ściągać chłodnic ... wiec rada dla wszystkich ... jak chcecie tanio wymienić turbo bo już padło zawsze wyjmijcie wszystkie węże i intercooler i dokładnie wyczyśćcie. Ja chciałem zaoszczędzić trochę czasu no i tylko sobie narobiłem kosztów myśląc, że jak przedtem to przepalał to teraz tez da sobie rade :)
Awatar użytkownika
maniek42
Bywalec

U mnie tak jak u kolegi została splanowana i sprawdzona ciśnieniowo głowica no i oczywiście odpowiednia uszczelka (grubość) , poza tym wszystko poczyszczone i sprawdzone , turbina na wymianę po regeneracji z roczną gwarancją no i oczywiście nowy olej do silnika. Reszta w bardzo dobrym stanie nie było sensu wymieniać. Całość zakończyła się kwotą 1500 zł. Więc nie tak źle ale przestroga na przyszłość żeby być wyczulonym na dźwięki wydawane przez turbo !!! ..pozdro...
Awatar użytkownika
sylwester067
Bywalec
Rocznik: 1995
Województwo: Pomorskie

Post autor: sylwester067 »

Witam, Kolegów odgrzeję temat, apropo głowicy w 318TDS. Niestety podczas trasy skoczyła mi temperatura i gotowało oraz wywalało ciecz chłodzącą, obstawiałem samą uszczelkę głowicy, ale niedawno zdemontowałem głowicę i dałem do sprawdzenie. Okazało się, że jednak to złom, na szczęście mam jeszcze jedną głowicę, która jest dobra, tylko tutaj mam pytanie skierowane do was, jak wygląda sprawa w przypadku montowania głowicy z innego silnika do skrzyni korbowodowej z innego silnika, czy tradycyjnie wystarczy samo planowanie głowicy i wszystko będzie ok? czy trzeba już robić szlif skrzyni korbowodowej i pasować to wszystko razem? Proszę o szybka odpowiedź, bo autko stoi rozebrane i chciałbym je jak najszybciej zrobić, dziękuję z góry za wszelką pomoc i odpowiedzi, pozdrawiam ;)
Ostatnio zmieniony 06 maja 2014, 22:20 przez sylwester067, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ