[e34] Problem z wtryskami?

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
gilmor
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Łódzkie

[e34] Problem z wtryskami?

Post autor: gilmor »

Cześć Panowie! :-)
Ostatnio zdarzyło się coś dziwnego:-) Pojechałem odwieźć córkę i gdy już wracałem wykorzystałem fakt cienkiej warstwy piasku na jezdni i sobie dość ładnie poleciałem prawym boczkiem płynnie w lewy i tak w prawy zakręt po czym ku mojemu wieeeeeeeeeeelgachnemu zdziwnieniu auto zgasło....
fakt w baku miałem mało paliwa ale że nie wziąłem telefonu ani portfela i byłem w ubraniu no delikatnie mówiąc nie do wglądu dla ludzi ;P próbowałem odpalić i zapewne dobrze zapowietrzyłem układ. w końcu przełamałem wstyd i wróciłem do chaty. odpaliłem rówieśnika z pod logo gwiazdy i przyciągnąlem tds-a do domu.
Pojechałem na stację kupiłem 18litrów paliwa zalałem, 3 razy po pompowałem pompką i po kilku próbach bettina zagadała.
ale coś się porobiło nie fajnie ponieważ na wolnych obrotach któryś wtrysk tak jakby klepał...gdy nawet minimalnie musnę gaz klepanie ustaje. CO prawda nic nie odpowietrzałem, zrobiłem jakieś 100km i ogólnie ma moc nie kopci bardziej, obroty nie falują ogólnie jest tak jak było po za tym klepaniem.
Ogólnie to betti zaczeła klepać ze złości bo ją porzuciłem na rzecz w124 e280 na tydzień :p heheh
ale tak poważnie to klepanie mnie strasznie wkur.... jest obciachowe aż wstyd gdziekolwiek się pokazywać autem
Skąd ono się wzięło czy można ogarnąć je pozostawiając wtryski które są aktualnie założone?
Co ciekawe dziś podglądając przez plastik przykrywający wtryski zauważyłem że jest tam mokro i wygląda mi to na ropę?
Czy może być tak, że ze względu na to, że olałem porządne odpowietrzanie nadal jest gdzieś tam jakiś bąbel powietrza który powoduje klepanie?
I jeszcze jedna sprawa gdy auto zaciągnąłem pod dom to następnego dnia odkryłem małą plamę po ropie. ogólnie gdy jeżdżę pomimo, że poprzedni właściciel twierdził,że pompa po naprawie nie została dobrze uszczelniona(faktycznie niedokręcony był króciec idący z filtra paliwa)i jakoś dotąd nie widziałem by tam gdzieś coś przeciekało?
Awatar użytkownika
Dimo
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1996

Re: [e34] Problem z wtryskami?

Post autor: Dimo »

Po takim zgaśnięciu na zakrętach dobrze jest chwilę zaczekać z odpalaniem,przekręcając stacyjke w poz.zapłon.
A wyciek-ściągnij samolota i będziesz widział-może to którys przelew..
Obrazek
Jest również 318tds Compact,96r.oraz New Beetle 2.3 V5.
Awatar użytkownika
gilmor
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 1995

Re: [e34] Problem z wtryskami?

Post autor: gilmor »

dobrze dla pompki....źle dla turbo...głupotę zrobiłem, że chciałem go odpalić próbując aż w końcu nic nie chciał łapać...ale pode batowałem i wygląda na to,że niedługo będzie ok ;]
ODPOWIEDZ