E34 TDS Ciężkie odpalanie

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

gufi
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Lubelskie

E34 TDS Ciężkie odpalanie

Post autor: gufi »

Cześć, mam problem z moim TDSem, od dluzszego czasu coś z pompą wtryskową jest nie tak, poci sie i kapie na blok, kręci dość długo, jak jest gorący to odpali dopiero za 2,3 razem. Teraz pogorszyło się do tego stopnia, że na zimnym pali bardzo ciężko. Kręcę go, silnik łapie, rozrusznik kreci bardzo szybko, odzywa sie tak jakby chcial odpalić a nie mogl, tak jakby nie łapał na wszystkie gary,a po chwili zaczyna słabnąć i wskazowka obrotów wyraźnie spada praktycznie do zera. Temu wszystkiemu towarzyszy obfite kopcenie. Czy spotkaliście się z takim przypadkiem? Czy to pompa wtryskowa daje ostatnie sygnały życia?

A co do pompy wtryskowej to mam pytanie czy można wyjąć ją bezpiecznie bez rozbierania rozrządu? Jeśli tak to w jaki sposób? Czytałem że można, ale nie mogę sobie tego wyobrazić, przecież łańcuch jest napreżony, a na kole pompy są 2 łańcuszki... Prosiłbym o pomoc, bo jak rano jak musze jechać do pracy serce staje w gardle przez to odpalanie.
Awatar użytkownika
patryk1981
Bywalec Gadulec
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 2011
Województwo: Śląskie

Re: E34 TDS Ciężkie odpalanie

Post autor: patryk1981 »

kolego ,na starcie muszę cię zmartwić bo twój temat bankowo wyleci do kosza ,tu na forum jest dosłownie mnóstwo postów tego typu " kapie ,nie dodpala ,dymi ,szarpie itp "
ale zanim poleci do kosza może zdążę coś ci naskrobać :)
to że się poci i kapie to już jest poważna sprawa , pompa po prostu zamiast ciągnąć paliwo to ciągnie powietrze i to właśnie dlatego masz te problemy ,koszt naprawy około 500 do 600 zł ,ale to nie wszystko ,może się okazać że masz uszkodzony " wytarty " TR " tłoko rozdzielacz " i pompa nie jest w stanie wytworzyć wysokiego ciśnienia ,no ale to się okaże po uszczelnieniu pompy .
Jeśli chodzi o wyjęcie pompy , to jest to bardzo proste ,lecz nie polecam ci tej roboty jeśli jesteś na bakier z mechaniką ,ja to robiłem już kilka razy więc dla mnie to pestka ,ale ciebie może na starcie zagiąć wiele rzeczy z którymi sobie nie poradzisz a narobisz sobie kosztów ,jeśli byś jednak się podjął tej roboty to zalecam zakup ściągacza ,mocno ułatwi ci prace ,ponadto musisz mieć kompa do ustawienia kąta i dawki .

kliknij sobie to i sam zobaczysz ile tego jest , miłej lektury - http://bmw-diesel.pl/forum/search.php?k ... mit=Szukaj
Audi A6 C5 rok 2000 - 1.8t - chip 200 HP
Awatar użytkownika
mack
Bywalec
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 1995
Województwo: Mazowieckie

Post autor: mack »

koła pompy nie ruszasz , odkręcasz dekielek z łapy napinacza paska wieloklinowego i masz dostęp do nakrętki na wałku pompy odkręcasz ją następnie w miejsce dekielka wkręcasz ściągacz i gotowe ;) co do uszczelnienia to ja to robiłem bez wyjmowania pompy ;)

patryk1981 nie chce teraz wykręcać tego dekielka możesz mi podać wymiary gwintu tego ściągacza bo szykuje się do wymiany pompy
Awatar użytkownika
patryk1981
Bywalec Gadulec
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 2011
Województwo: Śląskie

Post autor: patryk1981 »

mack pisze:
patryk1981 nie chce teraz wykręcać tego dekielka możesz mi podać wymiary gwintu tego ściągacza bo szykuje się do wymiany pompy

Przykro mi ale nie bardzo wiem jak go pomierzyć ,pewnie chodzi Ci o skok gwintu :? może to coś pomoże - http://allegro.pl/sciagacz-kola-zebateg ... 74273.html
Audi A6 C5 rok 2000 - 1.8t - chip 200 HP
Awatar użytkownika
mack
Bywalec

kurde szkoda wydawać 50 zł jak można mieć za darmo ;) nie tyle skok co jak byś suwmiarką zmierzył średnice tego otworu w tym dużym walcu od wewnątrz i od zewnątrz a ze skokiem pokombinuje tak się składa ze mam dostęp do tokarki i mogę to zrobić samemu ;) z góry dzięki .
Awatar użytkownika
mack
Bywalec

jak by kogoś interesowały te wymiary to znalazłem takie 28x1,5.
ODPOWIEDZ