E36 Stuki przy zmianie biegów.

Tematy związane z mechaniką, zawieszeniem, karoserią i innymi sprawami w pojazdach BMW (nie związane z silnikiem i nie pasujące do reszty działów).

Moderator: Moderatorzy

michal93
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325tds
Rocznik: 1994
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Podlaskie

E36 Stuki przy zmianie biegów.

Post autor: michal93 »

Witam. Mam pewien problem. Odkąd posiadam to auto przy zmianie biegów lub przy odjęciu nogi z gazu i gwałtownie dodając gazu słyszę z tyłu takie głuche stuknięcie. Takie ŁUPPP. Miałem ten sam problem w Mercedesie i pomogła wymiana tulei tylnego wózka jednak tu węszę inny problem. Gdy auto stoi na kołach na luzie łapie za wał i kręce nim dyfer nie ma luzu ale luz wydaje się byc na półosi. Półoś przy dyferencjale obraca się w tym samym czasie co wał ale koło blokuje to dopiero po chwili. Czy to może podowować ten puk? GDy auto wisi na podnośniku to koło obraca się w tym samym momencie co wał. Czy możliwe żeby półoś miała luz w piaście? Boje się tego, bo ostatnio w służbowym Sprinterze było identycznie i skończyło to się obróceniem półosi w piaście...
Awatar użytkownika
kkkkamil26
Świeżak
Świeżak
Model: Nie mam
Rocznik: 1997
Województwo: Mazowieckie
Kontakt:

Re: E36 Stuki przy zmianie biegów.

Post autor: kkkkamil26 »

Ciężki temat. Posłuchaj czy te stuki nie wydobywają się dyfra. Wjedź na kanał, zaciągnij ręczny i ruszaj z wyczuciem do przodu i do tyłu aby dźwięk był wyczuwalny. Niech ktoś w kanale się dobrze wsłucha i popatrzy z którego miejsca wydobywa się ten dźwięk.
Sprzedam interfejsy diagnostyczne ADS.
BMW E30, E31, E32, E34, E36, E38, E39, E46
michal93
Bywalec
Model: 325tds
Rocznik: 1994
Województwo: Podlaskie

Re: E36 Stuki przy zmianie biegów.

Post autor: michal93 »

Ok panowie zdiagnozowałem co jest nie tak. Mam wybita tuleje w dyfsze. Tuleja ta z przodu zaraz koło wału. Teraz pytanie. Da się ją wymienić bez wyjmowania dyfra?
ODPOWIEDZ