[E28] 524 td - wysokie obroty na luzie na ciepłym silniku

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

matjaw
Świeżak
Świeżak
Seria: E28
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 524d/td
Rocznik: 1984
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Wielkopolskie

[E28] 524 td - wysokie obroty na luzie na ciepłym silniku

Post autor: matjaw »

Witajcie,

Kilka dni temu zauważyłem dziwną przypadłość, mianowicie gdy silnik się rozgrzeje dostaje wysokich obrotów. Albo utrzymuje się ~1100, albo ~1500. Po odpaleniu zimnego silnika jest wszystko ok, załącza się "ssanie" podwyższają się obroty ok trochę ponad 1000, po ok 30s. spadają do ~850, jednak po rozgrzaniu silnika obroty na biegu jałowym utrzymują się na poziomie ~1100 lub czasem nawet na poziomie ~1500 jak mocniej przegazuje.

W ostatnim czasie uszczelniłem przewód turbo -> kolektor - przestał szarpać przy niskich obrotach. Dodatkowo wymieniałem przewód paliwowy filtr paliwa -> pompa wtryskowa, oraz wymieniałem O-ring przy podgrzewaczu paliwa - dostawało mi się tamtędy powietrze do układu.

Proszę o jakąś podpowiedź, co to może być.
Awatar użytkownika
123mlody
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 530d
Rocznik: 1999
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Śląskie

Re: [E28] 524 td - wysokie obroty na luzie na ciepłym silnik

Post autor: 123mlody »

mario1 pisze:wygląda mi to na pompę albo nastawnik ,ta co ją montowałeś jak pracowała w poprzednim aucie ?

W e28 2.4TD jest pompa mechaniczna więc nastawnik odpada, wygląda to tak jakby dostawała za dużą dawke paliwa na ciepłym silniku dlatego rosną obroty.
matjaw
Świeżak
Świeżak

Jeżeli chodzi o pompe to jeszcze nic przy niej nie robiłem. W 2011 była regenerowana w Holandii przez poprzedniego właściciela, mam nawet na to rachunek. Dzisiaj odłączyłem rurę turbo -> kolektor do po odpaleniu ciepłego i przegazowaniu dostała jeszcze wyższych obrotów ~1750 rpm :/
Awatar użytkownika
gummiss11
Bywalec Gadulec
Seria: E46
Model: 320d
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: gummiss11 »

Jak tam jest regulowane ciśnienie doładowania? Jest jakiś wężyk od turbo do pompy? W elektronicznym nastawniku komp zwiększa dawkę paliwa jeśli wzrasta ciśnienie w dolocie i napędza turbo..... Skoro spadło ciśnienie w dolocie i silnik łapie większe obroty to tutaj bym się zaczepił ;)
Bo Możemy Więcej...Obrazek
matjaw
Świeżak
Świeżak

gummiss11 pisze:Jak tam jest regulowane ciśnienie doładowania? Jest jakiś wężyk od turbo do pompy? W elektronicznym nastawniku komp zwiększa dawkę paliwa jeśli wzrasta ciśnienie w dolocie i napędza turbo..... Skoro spadło ciśnienie w dolocie i silnik łapie większe obroty to tutaj bym się zaczepił ;)
Nie ma przewodu bezpośrednio pomiędzy turbo, a pompą. Jedynie ciśnienie doładowania można regulować za pomocą gruszki. Jest kawałek przewodu w oplocie, który jest połączony pomiędzy pompą, a kolektorem ssącym.
Awatar użytkownika
gummiss11
Bywalec Gadulec

to właśnie to reguluję turbo, Może jest na nim jakaś nieszczelność, ewentualnie coś się przycina w pompie..... Na zwiększonej dawce na zimnym jest oki, a jak ucina wtrysk na nagrzanym to nie jest w stanie zejść do wolnych obrotów.....
Awatar użytkownika
Markiej
Bywalec
Model: 525td
Rocznik: 1986
Województwo: Podkarpackie

Post autor: Markiej »

Mówiłem ze w e28 jest mechaniczna to ktoś mi posta usunął :mrgreen:
Masz tam takie cuś co są podłączone węże od chłodzenia silnika? jak tak to tam bym szukał przyczyny. Może się przycięło i podnosi obroty nawet na ciepłym?

O to, może się przycina albo nie dostaje ciepłego płynu?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d5a ... 1e37b.html
matjaw
Świeżak
Świeżak

Markiej pisze:Masz tam takie cuś co są podłączone węże od chłodzenia silnika? jak tak to tam bym szukał przyczyny. Może się przycięło i podnosi obroty nawet na ciepłym?
Mam tam takie cuś, to jest "ssanie" jak jest silnik zimny to linka się naciąga i wchodzi na wyższe obroty, gdy chwile się nagrzeje to odpuszcza. Gdy silnik jest już ciepły to odpuszcza na tyle, że odległość tej podkładki na końcu do dźwigni gazu jest ok 3mm.
matjaw
Świeżak
Świeżak

Wczoraj wymieniłem ten wężyk kolektor -> pompa (nie był w najlepszym stanie), sprawdziłem cały dolot, powymieniałem opaski, gdzie już były słabe. Dzisiaj po rozgrzaniu przekręciłem ją przez cały obrotomierz :)
Efekt jest taki, że zauważam poprawę, nie zatrzymuje się już przy ~1500 rpm, a oscyluje w ~1000 rpm. Nie jest to idealnie, ale zdecydowanie lepiej. Musze szukać dalej.

Z rzeczy, które zauważyłem to fakt, gdy jest ciepły to obroty w zakresie od 1500 do 1000 spadają trochę wolniej, niż w przypadku zimnego. W sensie na zimnym jest reakcja natychmiastowa, a gdy się rozgrzeje trwa to ciut dłużej.
Awatar użytkownika
gummiss11
Bywalec Gadulec

To może w pompie coś się przycina od regulacji. Nie wiem jak jest zbudowana konkretnie ta pompa bo w rękach jej nie miałem, ale jak da się rozebrać urządzenie do regulacji dawki względem ciśnienia to zajrzyj może jest tam kawałek wężyka albo inny bród i blokuje coś.....
ODPOWIEDZ