Witam. Walczę cały czas z próbą uruchomienia mojego tds-a i z mechanicznych spraw wszystko wydaje się być ok (ciśnienie na garach po 25 na każdym, wtryski ok, pompa ok, świece ok, paliwo dostaje a gadać nie chce ? Więc mam pytanko jakie mogą być możliwe problemy z elektryką bo chyba tylko to pozostało do sprawdzenia ?
Aha i czy jest ktoś z ok. Poznania kto ma komputer z programem do sprawdzenia błędów i podjeżdża na miejsce do klienta ? I ile by to kosztowało bo mam warsztat w swojej okolicy, który mi to sprawdzi ale musiałbym zaciągnąć im tam auto i nie wiem ile czasu będzie tam stało...
Edit: Człowieka z programem znalazłem.
1.7TDS E36 - elektryka
Moderator: Moderatorzy
-
BoroGOW941
- Bywalec
Re: 1.7TDS E36 - elektryka
Widzę, że nie ma takich znawców, którzy by pokierowali na właściwą drogę, ale mam jeszcze 2 pytania może ktoś wie..
1. W głowicy są dwa czujniki, jeden 2 pinowy a drugi 4 pinowy i ten 2 pinowy jest od temp. wody a ten drugi ?
2. Czy możliwe jest aby przy uszkodzeniu któregoś z tych czujników auto nie chciało odpalic ?
Dodam, że dzisiaj samochód był podpięty pod 2 programy i żaden nie chciał się podłączyć
1. W głowicy są dwa czujniki, jeden 2 pinowy a drugi 4 pinowy i ten 2 pinowy jest od temp. wody a ten drugi ?
2. Czy możliwe jest aby przy uszkodzeniu któregoś z tych czujników auto nie chciało odpalic ?
Dodam, że dzisiaj samochód był podpięty pod 2 programy i żaden nie chciał się podłączyć
- carl0s
- Moderator

- Seria: E46
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 320d
- Rocznik: 2000
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Zachodniopomorskie
1. jakie masz objawy? Kręci, ale nie odpala?
4. Oba czujniki to czujniki temperatury - pierwszy, czteropinowy, to temperatura dla DDE oraz do zegarów, drugi, to stycznik uruchamiający elektryczny wentylator (pośrednio, przez dde).
2. Auto nie odpala, to wiemy. Jak do tego doszło, co robiłeś, co się wydarzyło bezpośrednio po tym jak przestał odpalać?
3. Co to był za program, jeden i drugi?
3a. Co mówił program diagnostyczny? Jaki komunikat błędu zgłaszał?
4. Oba czujniki to czujniki temperatury - pierwszy, czteropinowy, to temperatura dla DDE oraz do zegarów, drugi, to stycznik uruchamiający elektryczny wentylator (pośrednio, przez dde).
2. Auto nie odpala, to wiemy. Jak do tego doszło, co robiłeś, co się wydarzyło bezpośrednio po tym jak przestał odpalać?
3. Co to był za program, jeden i drugi?
3a. Co mówił program diagnostyczny? Jaki komunikat błędu zgłaszał?
None of you seem to understand...
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
-
BoroGOW941
- Bywalec
1. Dokładnie tak
2. Gdy przyszły mrozy musiałem odpalać na plaka, później doprowadzałem ciepłe powietrze do kolektora a na końcu jedynie na zaciąg. Końcówki wtrysków okazały się lejące, zostały wymienione i są ok, pompa jest ok, ciśnienie na garach po 25, głowica po remoncie rok temu. I tak jak dało się odpalać go przed tą robotą tak teraz w żaden sposób nie chce "zagadać"
3. 1 był to CDIF 3 (aktualizacja na grudzień 2013) a drugi był to jakiś starszy komputer BOSH-a
3a. Na obydwóch pokazywał komunikat, żeby sprawdzić złącza
4. a co to DDE ? Sterownik czy co ? Ok tak myślałem że odpowiada on za wentylator
2. Gdy przyszły mrozy musiałem odpalać na plaka, później doprowadzałem ciepłe powietrze do kolektora a na końcu jedynie na zaciąg. Końcówki wtrysków okazały się lejące, zostały wymienione i są ok, pompa jest ok, ciśnienie na garach po 25, głowica po remoncie rok temu. I tak jak dało się odpalać go przed tą robotą tak teraz w żaden sposób nie chce "zagadać"
3. 1 był to CDIF 3 (aktualizacja na grudzień 2013) a drugi był to jakiś starszy komputer BOSH-a
3a. Na obydwóch pokazywał komunikat, żeby sprawdzić złącza
4. a co to DDE ? Sterownik czy co ? Ok tak myślałem że odpowiada on za wentylator
- carl0s
- Moderator

- Seria: E46
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 320d
- Rocznik: 2000
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Zachodniopomorskie
OK, już sporo wyjaśniłeś. CDIF oraz Boschowskie KTS to lipa. NIe da się tym dobrze zdiagnozować TDS, jeszcze z modułami typu poduchy czy abs sobie radzi - z silnikami w ogóle. Jedyna droga to INPA lub DIS. Tylko taka diagnostyka. Ciśnienie na garach trochę małe, 28 to dolna granica odpalania przy sprawnym układzie świec, z niesprawnym możesz zapomnieć o odpaleniu silnika w ujemnych temperaturach. Układ świec sprawdzałeś? Świece, przekaźnik, bezpiecznik, sygnał z DDE?
DDE to skrót od "DIGITAL DIESEL ELECTRONICS", czyli komputer sterujący silnikiem.
Co ja bym zrobił - Sprawdź czy prąd dochodzi do świec żarowych, sprawdź czy świece same w sobie grzeją. Dalej - ile masz paliwa w baku? Czy pompa elektryczna znajdująca się w zbiorniku działa? Jeśli nie masz jak tego sprawdzić - podaj paliwo ciśnieniowo bezpośrednio do pompy, z pominięciem filtra paliwa z jakiegoś zbiornika, typu butelka, które dostosujesz poprzez odpowiednie uszczelnienie wężyka wbitego w korek butelki. To pozwoli wykluczyć zapowietrzanie się układu paliwowego.
Szkoda, żeś z poznania, zajrzałbym do tego auta.
DDE to skrót od "DIGITAL DIESEL ELECTRONICS", czyli komputer sterujący silnikiem.
Co ja bym zrobił - Sprawdź czy prąd dochodzi do świec żarowych, sprawdź czy świece same w sobie grzeją. Dalej - ile masz paliwa w baku? Czy pompa elektryczna znajdująca się w zbiorniku działa? Jeśli nie masz jak tego sprawdzić - podaj paliwo ciśnieniowo bezpośrednio do pompy, z pominięciem filtra paliwa z jakiegoś zbiornika, typu butelka, które dostosujesz poprzez odpowiednie uszczelnienie wężyka wbitego w korek butelki. To pozwoli wykluczyć zapowietrzanie się układu paliwowego.
Szkoda, żeś z poznania, zajrzałbym do tego auta.
None of you seem to understand...
-
BoroGOW941
- Bywalec
A więc tak:
Wymieniałem w zeszłym roku po remoncie głowicu (strzelil jeden z zaworow) tłok wraz pierścieniami (jako ze sie ucze jeszcze budzet pozwolil na wymiane tylko tego jednego tloka wraz z pierscieniami) i na nim sprawdzalem i cisnienie wynioslo 25 i to po remoncie glowicy wiec nie sadze zeby to cisnienie bylo slabe
I na pozostalych jest tak samo, wszyscy mechanicy znajomi twierdza ze cisnienie jest wzorowe. Świeca każda wyciągnięta i sprawdzona bezpośrednio, prąd także dochodzi. Paliwa na chwile obecna mam 2/3, pompka podaje bo ściągnąłem węzyk od filtra i paliwo leci, ba nawet ominąłem filtr paliwa bo myślałem ze może zatkany, ale mechanicznie podkreślam że wszystko jest w najlepszym porządku. Nie potrzebne mi rady co mam zrobić z mechaniką tylko z ELEKTRYKĄ bo tutaj tkwi problem.
Wymieniałem w zeszłym roku po remoncie głowicu (strzelil jeden z zaworow) tłok wraz pierścieniami (jako ze sie ucze jeszcze budzet pozwolil na wymiane tylko tego jednego tloka wraz z pierscieniami) i na nim sprawdzalem i cisnienie wynioslo 25 i to po remoncie glowicy wiec nie sadze zeby to cisnienie bylo slabe