Witam
Na samym początku chciałbym się przywitać i przedstawić.
Mam na imię Michał i jestem nowym jeszcze nie użytkownikiem auta marki BMW.
Piszę że jeszcze nie użytkownikiem ponieważ mam mały problem, ale to później.
Przygodę zaczynam z tą marką od auta jakim jest model E36 318 TDS z roku 1998.
Auto zakupiłem z uszkodzonym silnikiem, gdzie naprawa się nie opłacała. Postanowiłem zakupić używany silnik z całym osprzętem i wstawić w moje auto.
Po dokonaniu przeszczepu auto idealnie odpala na zimnym i na ciepłym ale wystąpił problem tego typu iż jak jest zimny praca silnika jest strasznie nie równa przy czym strasznie kopci a spaliny mają dziwny zapach jak by miał za bogatą mieszankę. Następnym objawem jest odcięcie zapłony przy 3 tys/obr.
Samochód był podłączony do komputera ale niestety jak na złość nic nie można było sprawdzić ponieważ interfejs był znajdowany ale dalej już nic nie pokazało.
Szukam rozwiązania już 6 dzień i przeszukałem praktycznie wszystkie fora, całe google.pl i niestety nic nie znalazłem
Mam nadzieję ze znajdę u was pomoc bo już nie wiem co mam robić.
Jak czegoś nie dopisałem to proszę o pytania.
E36 318 TDS problem po zmianie silnika
Moderator: Moderatorzy
-
globus_318tds
- Bywalec
Re: E36 318 TDS problem po zmianie silnika
jestem po podobnej historii, miałem swój cały wątek o przygodach po wymianie silnika. niestety nie miałem podobnych, opisywanych przez ciebie problemów, Jak wymieniałem silnik to mechanik mi tylko powiedział zebym poszukał jednostki z podobnego okresu produkcji. Mówił własnie ze mogą być jakieś nieporozumienia z komputerem. Nie znam się na tym ale to może być to. A tak z czystej ciekawości ile zapłaciłeś za silnik z osprzętem ?? i co tym osprzętem było?? Jaki przebieg miał silnik? z którego roku pochodzi?
-
Michau.S
- Świeżak

- Seria: E36
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 318tds
- Rocznik: 1998
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Mazowieckie
Rocznik nie wiem bo nie pytalem,za silnik zaplacilem 1000zl w niemczech sprawdzony, odpalany. Komputer od tego silnika zostal w niemczech niestety bo niepomyslalem ze moze byc problem.
-
Michau.S
- Świeżak

Właśnie siedze w garażu i walcze z bunią i właśnie znalazłem Chiptronic wpięty w komputer ...
-
Michau.S
- Świeżak

Witajcie
Dziękuj za pomoc. Problem rozwiązany. Uszkodzona była pompa wtryskowa, wymieniłem i auto działa jak należy.
Pozdrawiam
Dziękuj za pomoc. Problem rozwiązany. Uszkodzona była pompa wtryskowa, wymieniłem i auto działa jak należy.
Pozdrawiam