Nowy zakup E34 - kilka pytań

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

arcadius
Świeżak
Świeżak

Nowy zakup E34 - kilka pytań

Post autor: arcadius »

Witam
Zakupiłem kilka tygodni temu swojego pierwszego 525 TDSa 1994 r. kombi, trochę już się z nim zapoznałem, trochę porobiłem drobnych rzeczy które mnie drażniły, jednak z kilkoma dalej nie mogę się uporać, więc może tutaj u Was szanowni forumowicze znajdę jakieś porady. 1. Mam problem z odpalaniem silnika, zarówno zimnego oraz ciepłego, co prawda lepiej odpala ciepły ale nie zawsze na raz. Świece sprawdziłem, jedna była zła więc ją wymieniłem, pali trochę lepiej ale dalej nie jest tak jak powinno.
2. Nie świeci jedna żarówka w podświetleniu licznika przejechanych km, chcę ją kupić i wymienić najlepiej bez wcześniejszego grzebania tam i wyjmowania starej, wiec pytanie moje jaką żarówkę mam kupić.
3. Zauważyłem, że czasami chyba podczas odpalania silnika samoczynnie kasuje się licznik przejechanych km (dobowy). Z czego może to wynikać?
4. Zamontowałem CB Uniden 510, po włączeniu świateł mijania są większe zakłócenia i muszę zmniejszyć czułość dość znacznie, dodam że mam zamontowane ksenony, elektryk poprowadził mi dodatkowe złącze zapalniczki ze stacyjki i problem występuje dalej.
5. Czasami na wolnych obrotach silnik pracuje nierówno, "trzęsie" autem trochę. Czym może to byś spowodowane?

Z góry przepraszam za tyle pytań oraz zdaję sobie sprawę, że sprawy poruszane przeze mnie powinny raczej znaleźć się w kilku działach bo tyczą się różnych problemów ale może w tym ogólnym też się czegoś dowiem :) , jeżeli ktoś będzie mógł w czymś pomóc, dziękuję.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
TONY
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Pomorskie

Post autor: TONY »

Cześć
Odnośnie trudności z odpaleniem silnika jak i jego nierównej pracy,to dobrze trafiłeś,ponieważ 50% tematów poruszanych na tym forum kreci się właśnie wokół pompy wtryskowej i jej nastawnika,jak już przeczytasz wszystko co tu napisano i wyciągniesz własne wnioski a po nich nie"nie strzelisz sobie w łeb" :lol: :lol:-żartuje.... to możne uda ci się uporać z ta bolączka.
Najlepiej poszukaj w okolicy jakiegoś fachowca i na początek podepnij się pod kompa,często korekta ustawienia dawki paliwa nieco poprawia prace silnika.Jeżeli po nocy musisz kręcić go nawet kilka minut,to pewnie paliwo cofa się do zbiornika,wówczas pomaga zastosowanie zaworka kierunkowego.
Co do podświetlenia zegarów,żarówki tam zastosowane są zamocowane nierozłącznie w plastikowych oprawkach,są one dostępne w każdym lepszym sklepie motoryzacyjnym a koszt ich to pewnie jakieś małe 2zł,no ale musisz mieć chociaż jedna wymontowana na wzór.Pamiętaj ażeby przed wyciągnięciem licznika odłączyć akumulator,unikniesz dzięki temu błędu poduszki powietrznej w komputerze.
O ksenonach i ich wpływie na prace CB swoja opinie wyraziłem już gdzieś w temacie o CB radiach.

Pozdro.
----------<<<ŚMIGŁO POTRAFI WKRĘCIĆ>>>-----------
http://www.bmw-tds.pl/forum/viewtopic.php?t=928
TGacus
Świeżak
Świeżak

Post autor: TGacus »

Moze malo pomogę ale ...
Odnosnie swiec zarowych mam pytanko: sprawdzales je bez wyjmowania czy wykrecales???
Wiem ze mozna sprawdzic bez wyjmowania, ale jest jeden problem, czasem jakas swieca nie nagrzewa sie cala, tzn. cały żarnik, tylko jego czesc, taka swieca sprawdzona bez wyjecia pokaze ze jest dobra, a tak naprawde nie dziala jak trzeba.
Co do samokasowania licznika??? Wydaje mi sie ze licznik dzienny kasuje sie sam przy odłączeniu akumulatora, wiec moze przy odpalaniu brakuje mu prądu??? Jak z Twoim akumulatorem? Jest ok! Klemy dobrze stykają?
john rambo
Bywalec

Post autor: john rambo »

Świece wymień sobie komplet, finansowo nie ma tragedii a silnik będzie miał lżej.
Nie stosuj zaworka zwrotnego, tylko sprawdź dokładnie gdzie może być nieszczelność.
Wymień na początek przewody zwrotne z poszczególnych wtrysków i ten dłuższy do pompy też. Wymień filtr paliwa.

Zrobisz to, pewne symptomy powinny ustąpić a jak nie to będziesz miał dobrą bazę żeby iść dalej.

Kupując przewody, weź takiej średnicy jak oryginał, żeby baaardzo ciasno wchodziły na te metalowe kraniki...
John Rambo
ODPOWIEDZ