E34 TDS - spalanie koło 16l/100km przy równej jeździe

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Mietas
Świeżak
Świeżak
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1993
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Wielkopolskie

E34 TDS - spalanie koło 16l/100km przy równej jeździe

Post autor: Mietas »

Witam. Mam nadzieję że forum jeszcze żyje, i nie zostałem sam z TDSem. ;) Przekopałem co najmniej połowę internetów i nie mogę znaleźć przypadku chociaż podobnego do mojego, dlatego piszę.

Mój problem polega na tym, że silnik nagle zaczął ciągnąć niekontrolowane ilości gnojówki. Powoli przestaję nim jeździć, bo ze spalaniem 16l/100km gryzę się w tyłek, że to coś pod maską klekocze. :D

Silnik odpala na zimnym bardzo ładnie, na ciepłym kręci niecałe 2 sekundy - za każdym razem.
Kąt wtrysku zgodny z nominalnym w DISie, dawka paliwa 3.5mg/hub.
EGR zaślepiony monetą.
Przy mocnym wstawieniu w pedał dymi lekko na czarno - nie jakoś super, ale jednak tak - to w końcu diesel.
Moc ma, wszystko jest w porządku - wężyki podłączone poprawnie, mapsensor działa.
Dodam, że skrzynia automatyczna. Delikatnie szarpie przy zmianie z 2 na 3, ale to chyba nie ma wpływu. Poza tym biegi zmienia bez problemu.

Przy równej, spokojnej jeździe - przyspieszanie do 2500rpm, prędkość 100km/h trzymana na tempomacie - spalanie wynosiło na początku problemów koło 10-11l/100km, co było jeszcze do przełknięcia. Jednak ostatnio zaczyna pić okolice 16l/100km, co powoli zbliża mnie do benzynowego V8...
Na 20l diesla idzie zrobić maksymalnie 130km, wydaje mi się, że jednak trochę za mało :D

Może ma ktoś jakiś pomysł co to może być? Tymbardziej, że silnik nie daje żadnych oznak awarii... Mi już skończyły się pomysły.
maniakbmw
Świeżak
Świeżak
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Nie mam
Województwo: Podlaskie

Re: E34 TDS - spalanie koło 16l/100km przy równej jeździe

Post autor: maniakbmw »

Wtryski nie leją? :D
Mietas
Świeżak
Świeżak

Może i tak, ale czy wtedy nie byłoby problemów z odpalaniem na zimnym, kopceniem, brakiem mocy itd. ?
Awatar użytkownika
Markiej
Bywalec
Seria: E28
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525td
Rocznik: 1986
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Podkarpackie

Post autor: Markiej »

wyciek na powrocie?
Mietas
Świeżak
Świeżak

Zapomniałem dodać w pierwszym poście: od wycieków zacząłem. Ani kropelka ON nie wydostaje się poza silnik. Wszystkie wycieki jakie były załatałem od razu po kupnie auta, i jest sucho. :/

Chyba podmienię wtryski na inne sprawne, bo mam taką możliwość, i sprawdzę efekt. Ale wątpię w to - byłyby nieprzeciętne problemy z odpalaniem i dymieniem. Chyba.
maniakbmw
Świeżak
Świeżak
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Nie mam
Województwo: Podlaskie

Post autor: maniakbmw »

To skoro nie ma wycieków to stawiam że dawka zle ustawiona innej opcji nie widze :P
Mietas
Świeżak
Świeżak

Ok, znalazłem przyczynę - na 6 cylindrze ciśnienie 20 bar. Chyba lekko mało. ;) Temat zakończony :)
Awatar użytkownika
wojtek_blekitny
Moderator
Moderator
Rocznik: 1994
Skrzynia biegów: Manualna

Post autor: wojtek_blekitny »

Miałem na najbardziej obciążonym cylindrze przed remontem 20 i silnik palił 9-10 w mieście, a w trasie 7.
Dodam, że jest to wartość, którą fabryka oznacza jako minimalną kwalifikującą silnik do naprawy.
Szukaj przyczyny w:
- nieszczelnościach dolotu- sygnał z map-sensora to dla sterownika jeden ze sygnałów do zwiększenia dawki paliwa. Jeśli jest nieszczelność, to będziesz musiał mocniej wcisnąć, żeby auto "jechało",
- zapieczonych hamulcach. Podnieś auto i zobacz, czy koła obracają się bez oporu. Skorodowane zaciski z zacierającymi się rdzawymi powierzchniami tłoczków to nic nadzwyczajnego w 20-letnim aucie.
PS. Jak ze zbieżnością i jakie masz szerokości opon?
"Exercise your inner demons"
E34: "Ulep z samego serca Wielkopolski"
Awatar użytkownika
Lamere
Bywalec
Rocznik: 1995
Kontakt:

Post autor: Lamere »

Powiem tyle, w trasie auto pali mi od 6,9-7,8 w mieście ... od 13-16 :shock: . Od dwóch dni mam na OBC 19,7, ale... odcinki, które robię, to po kilkaset metrów w jedną i drugą stronę. Po bułki do jednego, a potem do drugiego sklepu. Jak jest już pion na wskazówce od temperatury, to ogień, także musi palić jak smok :twisted:
Obrazek

Lamere - 525tdsA
Awatar użytkownika
Lamere
Bywalec
Rocznik: 1995
Kontakt:

Post autor: Lamere »

Lamere pisze:Powiem tyle, w trasie auto pali mi od 6,9-7,8 w mieście ... od 13-16 :shock: . Od dwóch dni mam na OBC 19,7, ale... odcinki, które robię, to po kilkaset metrów w jedną i drugą stronę. Po bułki do jednego, a potem do drugiego sklepu. Jak jest już pion na wskazówce od temperatury, to ogień, także musi palić jak smok :twisted:
Po krótkiej trasie 15 km w jedną i 15 km w drugą stronę spalanie spadło na 10,5l/100 km. OBC u mnie po koreckie odzwierciedla wyniki z dystrybutora. :D
Obrazek

Lamere - 525tdsA
ODPOWIEDZ