[e36] 318tds - praca silnika

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

zbronieec
Świeżak
Świeżak
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 318tds
Rocznik: 1997
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Dolnośląskie

[e36] 318tds - praca silnika

Post autor: zbronieec »

Witam serdecznie!

Od dwóch miesięcy jestem posiadaczem tego wspaniałego samochodu. Mimo jego doskonałości :) nie podoba mi się praca silnika, a raczej jego dźwięki. Występuje taki dziwny kliko-klekot bo nie wiem jak to inaczej nazwać, a nie słyszałem tego w innych dieslach. I pojawiają się pytania: co to może być lub czy jestem przewrażliwiony i to zwykły dźwięk diesla? Od różnych speców słyszałem różne diagnozy, lecz myślę że tutaj dowiem się co jest nie tak na 100%.

Link do filmu: https://www.youtube.com/watch?v=07AqUdmd3PU

Z góry dziękuję za jakiekolwiek odpowiedzi, pozdrawiam :D
zbronieec
Świeżak
Świeżak
Seria: E36
Model: 318tds
Rocznik: 1997
Skrzynia biegów: Manualna

Re: [e36] 318tds - praca silnika

Post autor: zbronieec »

Dodam teraz po kolejnych dwóch wizytach: jeden mechanik powiedział że to sworzeń tłokowy, natomiast drugi żebym zregenerował wtryski ponieważ najpierw to się sypie przed sworzniami. Ile w tym prawdy? Wiem że ciężko to określić na słuch z filmu, ale może można określić bliżej czego to jest.
pzdr
@ctiv
Bywalec
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1994
Skrzynia biegów: Automatyczna

Re: [e36] 318tds - praca silnika

Post autor: @ctiv »

zacznij od sprawdzenia vacuum pompki https://www.youtube.com/watch?v=b9liOlDM0Yo
Czym się różni kierowca BMW od kierowcy Volkswagena? Dla kierowcy BMW Hektor to mityczny królewicz Trojański zaś dla właściciela VW, hektor to pole za domem.
DIS i INPA jak by ktos chcial przeswietlic auto z okragla wtyka
ODPOWIEDZ