[E36] pytanie o EGR 325 td

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

creator1
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325td
Rocznik: 1997
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Zachodniopomorskie

[E36] pytanie o EGR 325 td

Post autor: creator1 »

Witam, dzisiaj zabrałem sie za wymiane paska wieloklinowego i jak zdjąłem wąż od turbo to postanowiłem wyczyscic egr i zauważylem ze p[rzy egr jest 1 wąż urwany? przy egr mam dwa "wejsco" na wąż od zewnątrz(wąż nr 18 na zalączonym schemacie) i bleżej sroska mam drugą wypustke na podpięcie węza jest tam nawet kawałek założonego węża i z boku wisi mi jakiś wąż podłączony do przetwornika cisniej (nr 14) z filterkiem na końcu (elementy 19, 20, 21) ten wąż ma tak wisieć? czy może jest to wąż właśnie brakujący przy egr czy to ma tak zostać.

załącznik:
http://www.realoem.com/bmw/pl/showparts ... Id=11_1570

P.S egr nie jest zaślepiony

Opis zdjęć:
1=miejsce na podłączenie 2-giego wężyka do egr na zdjeciu widac kawałek "urwanego/odcietego" węzyka który był tam podpięty

2=wąż wychodzący od przetwornika cisnień(chyba tak to sie nazywa) puszczony luzem za alternator z filterkiem na koncu

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Dimo
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Łódzkie

Re: [E36] pytanie o EGR 325 td

Post autor: Dimo »

Ten wężyk z filterkiem odchodzący od elektrozaworu ma tak sobie wisieć-jest ok. Sprawdź tylko czy pod spodem zbiorniczka wyrównawczego cieczy chłodzącej nie ma uchwytu,aby ten filterek umocować (w tym roczniku raczej powinien być).
Natomiast na pierwszym zdjęciu masz zaznaczony spływ oleju z membrany zaworu EGR.
Obrazek
Jest również 318tds Compact,96r.oraz New Beetle 2.3 V5.
ODPOWIEDZ