brak mocy i ogromna turbodziura

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

uroboric_tom
Świeżak
Świeżak
Seria: E36
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: 318tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Wielkopolskie

brak mocy i ogromna turbodziura

Post autor: uroboric_tom »

Witam, mam problem z mocą mojego TDS-a, a wlasciwie z jej brakiem, Czuje sie jakbym jezdzil w najlepszym przypadku jakims tico z 60cio konym silnikem i ogromna turbodziura. slabo sie rozpedza, na 1,2 i 3 max 2 tysiace obrotow bo wyzej wydaje mi sie, ze katuje silnik a przyspieszenia zadnego od pulapu 2k obrotow. W ogole silnik chodzi on jakos "twardo" i glosno powyzej 2 tysiecy, nie ma w ogole mowy, zeby rozbujac auto wyzej niz 2,5k obrotow - strasznie zaczyna wyc i dymic na czarno. Tylko na 4ce jakos wyglada to troche lepiej i moge rozpedzic auto do ok 90 km/h. I teraz pytanie - wymienialem kiedys sam z kumplem uszczelki od pompy wtryskowej (te 2 gorne), dolne troche ciekna nadal. Czy zdejmujac nastawnik moglem cos przestawic ? przy zdejmowaniu nastawnika wszystko poznaczylismy dokladnie, obroty nie faluja, wskazowka na cieplym silniku stoi idealnie na 750 obr/min, na zimnym od razu po odpaleniu na ok. 1000. Czy moze to byc kwestia ustawienia dawki paliwa i kata wtrysku ? co moze miec wplyw na taka "ciezka" i "twarda" prace silnika ? Turbina sprawna, olej i plyny w normie, auto nie bierze oleju.
doszły mnie sluchy, że jestem głuchy
kani1
Świeżak
Świeżak

Post autor: kani1 »

Na pierwszy rzut oka wygląda to na uszkodzony wtrysk sterujący. Sprawdź też czy aby ci nie spadł wężyk od podciśnienia turbiny(ten co wychodzi spod kolektora). Miałem takie objawy przy uszkodzonym wtrysku, odpenij i zobacz jak będzie.
Grabarz
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Województwo: Dolnośląskie

Post autor: Grabarz »

tak jak mowi kolega kani1 mi nie podlaczyli wlasnie tego wezyka a wlasiciwie kostki jak robili mi pompe wtryskowa i wlasnie te same efekty po podlaczeniu tego auto nabralo mocy i werwy:)
marcinobudno
Bywalec
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: marcinobudno »

Może ktoś ma fotki gdzie jest ten wężyk w 318 tds? Pomóżcie.
Moja pali na dotyk a nie chce sie juz rozpędzić tak jak kiedys (130 km\h max) turbina chyba dobra bo wąż od intercoolera robi się twardy. Pompa?
Ostatnio zmieniony 08 maja 2009, 16:24 przez marcinobudno, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz
Seria: E39
Rocznik: 1999

Post autor: adam-bmw »

nie żebym się czepiał ale temat pomp i ich uszkodzenia poruszany 100 razy tak samo jak wężyków od podciśnienia. zanim się cokolwiek napisze należałoby poszukać i ewentualnie podpiąć się pod jakiś temat
Awatar użytkownika
Deacon
Bywalec Wyjadacz
Rocznik: 2005
Województwo: Śląskie

Post autor: Deacon »

adam-bmw, ale po co sie wysilac i szukac jak mozna zalozyc nowy temat :) leniuch i tyle.
marcinobudno
Bywalec

Post autor: marcinobudno »

Przepraszam jeśli kogoś uraziłem ale nadal nie moge poszukać tych fotek gdzie ten wężyk albo kostka . Pomóżcie proszę
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz
Seria: E39
Rocznik: 1999

Post autor: adam-bmw »

wiesz kolego nie chodzi tu o urażanie kogoś tylko tak jak pisałem wcześniej to są najpopularniejsze tematy, wieć wystarczy poszukać

http://bmw-tds.pl/forum/viewtopic.php?t ... =w%EA%BFyk
ODPOWIEDZ