brak mocy i ogromna turbodziura
Moderator: Moderatorzy
-
uroboric_tom
- Świeżak

- Seria: E36
- Nadwozie: Compact/Hatchback
- Model: 318tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Wielkopolskie
brak mocy i ogromna turbodziura
Witam, mam problem z mocą mojego TDS-a, a wlasciwie z jej brakiem, Czuje sie jakbym jezdzil w najlepszym przypadku jakims tico z 60cio konym silnikem i ogromna turbodziura. slabo sie rozpedza, na 1,2 i 3 max 2 tysiace obrotow bo wyzej wydaje mi sie, ze katuje silnik a przyspieszenia zadnego od pulapu 2k obrotow. W ogole silnik chodzi on jakos "twardo" i glosno powyzej 2 tysiecy, nie ma w ogole mowy, zeby rozbujac auto wyzej niz 2,5k obrotow - strasznie zaczyna wyc i dymic na czarno. Tylko na 4ce jakos wyglada to troche lepiej i moge rozpedzic auto do ok 90 km/h. I teraz pytanie - wymienialem kiedys sam z kumplem uszczelki od pompy wtryskowej (te 2 gorne), dolne troche ciekna nadal. Czy zdejmujac nastawnik moglem cos przestawic ? przy zdejmowaniu nastawnika wszystko poznaczylismy dokladnie, obroty nie faluja, wskazowka na cieplym silniku stoi idealnie na 750 obr/min, na zimnym od razu po odpaleniu na ok. 1000. Czy moze to byc kwestia ustawienia dawki paliwa i kata wtrysku ? co moze miec wplyw na taka "ciezka" i "twarda" prace silnika ? Turbina sprawna, olej i plyny w normie, auto nie bierze oleju.
doszły mnie sluchy, że jestem głuchy
-
marcinobudno
- Bywalec
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
Może ktoś ma fotki gdzie jest ten wężyk w 318 tds? Pomóżcie.
Moja pali na dotyk a nie chce sie juz rozpędzić tak jak kiedys (130 km\h max) turbina chyba dobra bo wąż od intercoolera robi się twardy. Pompa?
Moja pali na dotyk a nie chce sie juz rozpędzić tak jak kiedys (130 km\h max) turbina chyba dobra bo wąż od intercoolera robi się twardy. Pompa?
Ostatnio zmieniony 08 maja 2009, 16:24 przez marcinobudno, łącznie zmieniany 1 raz.
-
marcinobudno
- Bywalec
- adam-bmw
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E39
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Rocznik: 1999
wiesz kolego nie chodzi tu o urażanie kogoś tylko tak jak pisałem wcześniej to są najpopularniejsze tematy, wieć wystarczy poszukać
http://bmw-tds.pl/forum/viewtopic.php?t ... =w%EA%BFyk
http://bmw-tds.pl/forum/viewtopic.php?t ... =w%EA%BFyk