Witam,
Od kupna samochodu (BMW E36 318 tds) mam problem z miękkim pedałem hamulca. Objawy są takie. Na wyłączonym silniku kilkukrotne pompowanie powoduje całkowitą twardość hamulca. Po odpaleniu samochodu pedał jestem w stanie wcisnąć prawie do podłogi i tu znowu kilkukrotne pompowanie powoduje "twardość" hamulca ale tylko na dosłownie parę sekund, ponowne przytrzymanie go wciśniętego powoduję zapadnięcie się go do podłogi. W pierwszym warsztacie mechanik powiedział że to na pewno pompa puszcza na sekcjach no i trzeba ją wymienić. Ok pompa wymieniona na nową, okazało się że to nie ona jest przyczyną. Kolejnym krokiem było skrócenie skoku hamulca ręcznego (miało to na celu zmniejszenie skoku pomiędzy bębnem a klockami), zostały jeszcze wymienione cylinderki z tłoczkami no i oczywiście płyn. Układ został kilkukrotnie odpowietrzony ,zaznaczam że jest w 100 % szczelny nic nie cieknie. Co może być przyczyną takiego zachowania pedału hamulca ? Może miał ktoś już taki problem z hamulcami w swoim autku ?
[E36] Miękki pedał hamulca
Moderator: Moderatorzy
- marcellchen
- Bywalec Gadulec
- Seria: E39
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Rocznik: 1998
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Podlaskie
Ale czy uszkodzenie pompy próżniowej (Vacuum) nie objawiało by się brakiem wspomagania ? Po odłączeniu "jakiejś wtyczki" (nie wiem dokładnie jakiej, odpowiadającej za wspomaganie hamulca, turbiny) pedał hamulca przy włączonym silniku nagle robi się twardy - taki jak powinien być tylko bez wspomagania to ja sobie mogę ...
- clubGRANT
- Bywalec Gadulec
- Seria: E36
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 325tds
- Rocznik: 1998
- Województwo: Śląskie
Może być nieszczelna pompa vacum.Odłącz wąż co wchodzi do serwa pod zbiorniczkiem płynu hamulcowego i zatkaj go kciukiem przy włączonym silniku - powinien zassać Ci kciuk na wolnych obrotach, jak nie to jest nieszczelność.
A wspomaganie nie korzysta z pompy vacum bo ma własną pompę płynu wspomagania.
Wtyczkę,którą odłączyłeś nie jest okrągła i znajduję się przy pompie hamulcowej jak tak to jest od ABS.
A wspomaganie nie korzysta z pompy vacum bo ma własną pompę płynu wspomagania.
Wtyczkę,którą odłączyłeś nie jest okrągła i znajduję się przy pompie hamulcowej jak tak to jest od ABS.
-
tomek_olecko
- Bywalec
- Model: 318tds
- Rocznik: 1995
- Województwo: Warmińsko-mazurskie
Ja mam ten sam problem, samochod wlasnie u mechanika stoi i maja to naprawic - mowili ze to niekoniecznie vacum, jest tam jeszcze jakas pompka niby i ona moze puszczac powietrze.
edit:
Pompke wyjalem - prosta sprawa - pod zbiorniczkiem plynu przykrecac na 2 sruby + 2 sruby na wezykach - narazie efektow niema bo mialem druga pompke, ale nie pasowala, dzisiaj skoncze i napisze czy pomoglo.
edit:
Pompke wyjalem - prosta sprawa - pod zbiorniczkiem plynu przykrecac na 2 sruby + 2 sruby na wezykach - narazie efektow niema bo mialem druga pompke, ale nie pasowala, dzisiaj skoncze i napisze czy pomoglo.
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2009, 9:56 przez tomek_olecko, łącznie zmieniany 1 raz.
;>
-
tomek_olecko
- Bywalec
- Model: 318tds
- Rocznik: 1995
- Województwo: Warmińsko-mazurskie