WITAM MAM PROBLEM
LATAJĄ MI ZEGARY - ZWŁASZCZA TEMPERATURY WODY, DZIEJE SIĘ TO NAJCZĘŚCIEJ GDY WŁĄCZĘ ŚWIATŁA LUB KIERUNKOWSKAZY POMOCY - PROSZĘ O SZYBKĄ ODPOWIEDŹ
[E36] WAŻNE - LATAJĄCA WSKAZÓWKA ZEGARÓW
Moderator: Moderatorzy
-
Nitroo1987
- Bywalec
- Eskimos
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1995
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Wielkopolskie
Wyjmij zegary, zdejmij platikowa pokrywe od tyłu, "otwórz" płytkę drukowaną przez którą przechodzą bolce zasilające od poszczególnych zegarów i przetrzyj te bolce w miejscu styku z płytką jakimś sprejem poprawiającym kontakt i rozpuszczającym tlenki (siknij, zaczekaj chwilę i porzadnie przetrzyj szmatką - samo sikanie to za mało). Do tego siknij we wtyczki, pare razy je wepnij i wypnij, siknij w otwory w płytce, przetrzyj je patyczkami do uszu, poskładaj i powinno być OK.
Darz Bór!
Eskimos
Eskimos
-
Nitroo1987
- Bywalec
Dziś zauważyłem iż zegary latają mi tylko miedzy godzinami 16:00 - 19:00 rano, wieczorem i w południe wszystko gra - Nie orientuje się ktoś czy może to być spowodowane elektryzowaniem się samochodu - ponieważ zawsze o takich porach łapie mnie prąd przy wychodzeniu z auta (w poprzednim aucie tak mnie mocno łapał że zaprowadzałem do elektryka czy przebicia nie ma i podobno się magnesował mocno) tylko dziwi mnie sytuacja że od elektryzowania przez słońce latają zegary...
Zna ktoś się na czymś takim?
Zna ktoś się na czymś takim?
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2009, 17:26 przez Nitroo1987, łącznie zmieniany 1 raz.
- Eskimos
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1995
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Wielkopolskie
Jak przez słońce? Słońce nie ma z elektryzowaniem nic wspólnego. Samochód elektryzuje się od tarcia o opływające go powietrze. Jak jest ciepło i sucho, to trudniej mu się rozładować i kopie. Z kolei jak jest wilgotno, to rozładowuje się łatwiej i nie kopie.Nitroo1987 pisze:dziwi mnie sytuacja że od elektryzowania przez słońce latają zegary...
Do tego dochodzą sztuczne włókna w ciuchach, butach, albo pokrowcach na siedzeniu.
Wysiadając z samochodu złap go za ramkę szyby (najwygodniej) albo inną metalową część i dopiero wystaw nogę. Strzał pójdzie w podeszwę buta i go nie poczujesz.
U mnie wskazówka obrotomierza haczy się i porusza skokami niezależnie pod pory dnia od 4,5 roku. Przeczyszczenie bolców zasilających silniczek obrotomierza pomaga na jakiś czas, ale później problem wraca. Staram się tego nie zauważać
A jeżeli skakanie wskazówek ma u Ciebie zwiążek z włączeniem kierunków albo swiateł, to ewidentnie gdzieś w okolicy zegarów jest słaba masa. Elektryzowania bym z tym raczej nie łączył.
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2009, 1:25 przez Eskimos, łącznie zmieniany 1 raz.
Darz Bór!
Eskimos
Eskimos
Re: [E36] WAŻNE - LATAJĄCA WSKAZÓWKA ZEGARÓW
Witam ,ja mam podobny problem z zegarami ,po przejchani kilku kilometrów a nawet niekiedy metrów zaczynają mi skakac wszystkie wskazówki.TO gdzie mozna znalesc tą mase i ją poprawić?E 36 318 tds.
zwillinger