[E36] WAŻNE - LATAJĄCA WSKAZÓWKA ZEGARÓW

Forum o ogólnych problemach z elektroniką i elektryką w BMW.

Moderator: Moderatorzy

Nitroo1987
Bywalec

[E36] WAŻNE - LATAJĄCA WSKAZÓWKA ZEGARÓW

Post autor: Nitroo1987 »

WITAM MAM PROBLEM
LATAJĄ MI ZEGARY - ZWŁASZCZA TEMPERATURY WODY, DZIEJE SIĘ TO NAJCZĘŚCIEJ GDY WŁĄCZĘ ŚWIATŁA LUB KIERUNKOWSKAZY POMOCY - PROSZĘ O SZYBKĄ ODPOWIEDŹ
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Eskimos
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: Eskimos »

Wyjmij zegary, zdejmij platikowa pokrywe od tyłu, "otwórz" płytkę drukowaną przez którą przechodzą bolce zasilające od poszczególnych zegarów i przetrzyj te bolce w miejscu styku z płytką jakimś sprejem poprawiającym kontakt i rozpuszczającym tlenki (siknij, zaczekaj chwilę i porzadnie przetrzyj szmatką - samo sikanie to za mało). Do tego siknij we wtyczki, pare razy je wepnij i wypnij, siknij w otwory w płytce, przetrzyj je patyczkami do uszu, poskładaj i powinno być OK.
Darz Bór!
Eskimos
Nitroo1987
Bywalec

Post autor: Nitroo1987 »

Dziś zauważyłem iż zegary latają mi tylko miedzy godzinami 16:00 - 19:00 rano, wieczorem i w południe wszystko gra - Nie orientuje się ktoś czy może to być spowodowane elektryzowaniem się samochodu - ponieważ zawsze o takich porach łapie mnie prąd przy wychodzeniu z auta (w poprzednim aucie tak mnie mocno łapał że zaprowadzałem do elektryka czy przebicia nie ma i podobno się magnesował mocno) tylko dziwi mnie sytuacja że od elektryzowania przez słońce latają zegary...
Zna ktoś się na czymś takim?
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2009, 17:26 przez Nitroo1987, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Eskimos
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: Eskimos »

Nitroo1987 pisze:dziwi mnie sytuacja że od elektryzowania przez słońce latają zegary...
Jak przez słońce? Słońce nie ma z elektryzowaniem nic wspólnego. Samochód elektryzuje się od tarcia o opływające go powietrze. Jak jest ciepło i sucho, to trudniej mu się rozładować i kopie. Z kolei jak jest wilgotno, to rozładowuje się łatwiej i nie kopie.

Do tego dochodzą sztuczne włókna w ciuchach, butach, albo pokrowcach na siedzeniu.

Wysiadając z samochodu złap go za ramkę szyby (najwygodniej) albo inną metalową część i dopiero wystaw nogę. Strzał pójdzie w podeszwę buta i go nie poczujesz.

U mnie wskazówka obrotomierza haczy się i porusza skokami niezależnie pod pory dnia od 4,5 roku. Przeczyszczenie bolców zasilających silniczek obrotomierza pomaga na jakiś czas, ale później problem wraca. Staram się tego nie zauważać ;)

A jeżeli skakanie wskazówek ma u Ciebie zwiążek z włączeniem kierunków albo swiateł, to ewidentnie gdzieś w okolicy zegarów jest słaba masa. Elektryzowania bym z tym raczej nie łączył.
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2009, 1:25 przez Eskimos, łącznie zmieniany 1 raz.
Darz Bór!
Eskimos
Darek
Świeżak
Świeżak

Re: [E36] WAŻNE - LATAJĄCA WSKAZÓWKA ZEGARÓW

Post autor: Darek »

Witam ,ja mam podobny problem z zegarami ,po przejchani kilku kilometrów a nawet niekiedy metrów zaczynają mi skakac wszystkie wskazówki.TO gdzie mozna znalesc tą mase i ją poprawić?E 36 318 tds.
zwillinger
ODPOWIEDZ