[E34] klimatyzacja zwieksza spalanie o 2l

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

rudesmen
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1997
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Lubuskie
Kontakt:

[E34] klimatyzacja zwieksza spalanie o 2l

Post autor: rudesmen »

Jadę na tempomacie i ekonomizer pokazuje niecałe 4l, po właczeniu sprężarki niecałe 6l, czyli spalanie rośnie o 2l. Sprężarka chodzi jakieś 5-10s i wyłącza sie na jakies 5-10s więc średnio spalanie zwiększa się o 1l. Poza tym na obrotach jałowy bardzo falue obroty nawet o 100 i nie jest to falowanie od pompy wtryskowej bo po wyłączeniu klimy obroty nie falują. Dodatkowo po włączeniu sprężarki czuć wyraźny spadek mocy.

Sprężarka jest nowa, razem ze skraplaczem i nabiciem zapłaciłem 1500zł. Co może być przyczyną?
OpTo
Bywalec

Post autor: OpTo »

wydaje mi się że problem tkwi w nastawniku pompy wtryskowej, ja po regulacji u pompiarza rozstałem się z tego typu problemem przy włączaniu urządzeń elektrycznych ;)
1/4 mili z BMW to jak łowienie ryb z dziwką....jest fajnie ale nie po to ja masz ;)
rudesmen
Bywalec
Kontakt:

Jak on to regulował i ile zapłaciłeś?
kazio1919
Bywalec
Seria: E46
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 320d
Rocznik: 1999
Województwo: Łódzkie

Post autor: kazio1919 »

Jak on to regulował i ile zapłaciłeś?
sprytny mechanik podpina komputer do złącza diagnostycznego i odczytuje aktualną dawke , przesuwając nastawnik zwiekszasz lub zmniejszasz dawke koszt 100zł w wczoraj wrócłem z trasy 150 km przy właczonej klimie auto spaliło 0.5 litra wiecej
Awatar użytkownika
biernus
Bywalec Gadulec
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1993
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Śląskie
Kontakt:

Re: klimatyzacja zwieksza spalanie o 2l

Post autor: biernus »

rudesmen pisze:Jadę na tempomacie i ekonomizer pokazuje niecałe 4l, po właczeniu sprężarki niecałe 6l, czyli spalanie rośnie o 2l. Sprężarka chodzi jakieś 5-10s i wyłącza sie na jakies 5-10s więc średnio spalanie zwiększa się o 1l. Poza tym na obrotach jałowy bardzo falue obroty nawet o 100 i nie jest to falowanie od pompy wtryskowej bo po wyłączeniu klimy obroty nie falują. Dodatkowo po włączeniu sprężarki czuć wyraźny spadek mocy.

Sprężarka jest nowa, razem ze skraplaczem i nabiciem zapłaciłem 1500zł. Co może być przyczyną?
Wlasnie jest to falowanie od pompy wtryskowej. Nastawnik nie nadaza nad zmianami dawki ot tyle.
Obrazek
Naj.... forum o TDS-ach http://www.bmw-diesel.pl
rudesmen
Bywalec
Kontakt:

Falowanie jest bardziej skomplikowane (i raz jest raz go nie ma), ale to jest nie ważne bo klima obciąża silnik tak bardzo że gdy sprężarka się wyłączy to auto minimalnie przyspiesza, poza tym przy ruszaniu gdy sprężarka jest włączona muszę mocniej wkręcać silnik bo przy za niskich obrotach gaśnie (za niskie ok 1100-1200). Co może sprawić że spreżarka az tak mocno obciaża silnik?
Czy klima pobiera dużo prądu?
Jak często włacza się Wam wentylator klimy? (podajcie jaką temp. ustawiacie, siłę dmuchawy i czy na postoju czy w trakcie jazdy i temp. zewnetrzna) :)

Specjaliści z serwisu klimatyzacji spławili mnie zwalając winę na falowanie.
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2009, 16:24 przez rudesmen, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ