Jadę na tempomacie i ekonomizer pokazuje niecałe 4l, po właczeniu sprężarki niecałe 6l, czyli spalanie rośnie o 2l. Sprężarka chodzi jakieś 5-10s i wyłącza sie na jakies 5-10s więc średnio spalanie zwiększa się o 1l. Poza tym na obrotach jałowy bardzo falue obroty nawet o 100 i nie jest to falowanie od pompy wtryskowej bo po wyłączeniu klimy obroty nie falują. Dodatkowo po włączeniu sprężarki czuć wyraźny spadek mocy.
Sprężarka jest nowa, razem ze skraplaczem i nabiciem zapłaciłem 1500zł. Co może być przyczyną?
[E34] klimatyzacja zwieksza spalanie o 2l
Moderator: Moderatorzy
- biernus
- Bywalec Gadulec
- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1993
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Śląskie
- Kontakt:
Re: klimatyzacja zwieksza spalanie o 2l
Wlasnie jest to falowanie od pompy wtryskowej. Nastawnik nie nadaza nad zmianami dawki ot tyle.rudesmen pisze:Jadę na tempomacie i ekonomizer pokazuje niecałe 4l, po właczeniu sprężarki niecałe 6l, czyli spalanie rośnie o 2l. Sprężarka chodzi jakieś 5-10s i wyłącza sie na jakies 5-10s więc średnio spalanie zwiększa się o 1l. Poza tym na obrotach jałowy bardzo falue obroty nawet o 100 i nie jest to falowanie od pompy wtryskowej bo po wyłączeniu klimy obroty nie falują. Dodatkowo po włączeniu sprężarki czuć wyraźny spadek mocy.
Sprężarka jest nowa, razem ze skraplaczem i nabiciem zapłaciłem 1500zł. Co może być przyczyną?
-
rudesmen
- Bywalec
- Seria: E39
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1997
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Lubuskie
- Kontakt:
Falowanie jest bardziej skomplikowane (i raz jest raz go nie ma), ale to jest nie ważne bo klima obciąża silnik tak bardzo że gdy sprężarka się wyłączy to auto minimalnie przyspiesza, poza tym przy ruszaniu gdy sprężarka jest włączona muszę mocniej wkręcać silnik bo przy za niskich obrotach gaśnie (za niskie ok 1100-1200). Co może sprawić że spreżarka az tak mocno obciaża silnik?
Czy klima pobiera dużo prądu?
Jak często włacza się Wam wentylator klimy? (podajcie jaką temp. ustawiacie, siłę dmuchawy i czy na postoju czy w trakcie jazdy i temp. zewnetrzna)
Specjaliści z serwisu klimatyzacji spławili mnie zwalając winę na falowanie.
Czy klima pobiera dużo prądu?
Jak często włacza się Wam wentylator klimy? (podajcie jaką temp. ustawiacie, siłę dmuchawy i czy na postoju czy w trakcie jazdy i temp. zewnetrzna)
Specjaliści z serwisu klimatyzacji spławili mnie zwalając winę na falowanie.
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2009, 16:24 przez rudesmen, łącznie zmieniany 1 raz.