e36 - wymiana amortyzatorów przednich, mini poradnik

Zbiór gotowych porad pomocnych w naprawach, modyfikacjach i diagnostyce.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dj_tygrys
Bywalec
Seria: E38
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 740d
Rocznik: 2001
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Dolnośląskie

e36 - wymiana amortyzatorów przednich, mini poradnik

Post autor: dj_tygrys »

Witam wczoraj wieczorkiem wymieniłem u siebie amortyzatory z przodu, dziś opisze krok po kroku jak to się robi.

Rekwizyty:

-Ściągacze do sprężyn (ja miałem 2, najwygodniej jest z trzema)
-Klucz 13 (do odkręcenia amortyzatora z kielicha pod maską 3 śruby)
-Klucz do kół
-2 klucze do odkręcenia amortyzatora od piasty (w moim przypadku 18 nasadowa i 18 płaska)
-Klucz 22 (z okrągłym uchem) do odkręcenia łożyska amortyzatora (ten element który mocuje się w kielichu) + imbus (lub torx) 6 i 7
-2-4 piwka :razz:

Zanim podniesiemy auto należy po podstawiać kliny pod koła najlepiej tylne z obu stron!!!

0) Luzujemy śruby na kołach (kluczem do kół)

1) Podnosimy autko (ja podnosiłem jedną stronę, jeżeli ktoś ma możliwości to zaleca się podniesienie obu stron wtedy amortyzatory łatwiej wchodzą przy montażu)

2) odkręcamy koło i je zdejmujemy

3) Ja następnie odkręciłem kluczem 13 amortyzator z kielicha (niektórzy zostawiają jedną śrubę trochę bez sensu no ale nic każdy ma swoje metody), oraz zdjąłem ten czarny kapturek na samym środku kielicha

4) Krok najtrudniejszy odkręcanie amortyzatora od piasty, wymaga to trochę siły albo pomysłowości, ja nie robiłem na siłę tzn. nie odkręcałem ręcznie ponieważ te śruby były bardzo mocno dokręcone. Zanim zaczniemy odkręcać warto popryskać śruby preparatem typu penetrator!!!. Amortyzator trzyma się na 3 śrubach (w tym jedna podwójna tj śruba + nakrętka) najpierw odkręciłem tą podwójną tj. z jednej strony złapałem płaską 18 z drugiej strony nasadka na grzechotce, przyłożyłem trzonek od siekiery do grzechotki i młotkiem uderzałem w ten trzonek do skutku aż śruba powoli zaczęła się odkręcać, zostały jeszcze 2 śruby i aby łatwiej było je wykręcić, pierw skręcamy koła na maksa w prawo (Pamiętajcie by podłożyć coś pod koła by auto nie zjechało) i odkręcamy jedną z nich (tą najbliżej nas), później koła w drugą stroną i odkręcamy ostatnią śrubę.

5) Wyjmowanie amortyzatora, (Zanim to zrobimy wyjmujemy przewody wczepione w ucho amortyzatora). tutaj mi był potrzebny młotek dlatego że auto było podniesione tylko z jednej strony i ciężko wychodził to pukałem młotkiem by wyszedł.

6) Gdy już mamy amortyzator w rękach czas na ściągacz do sprężyn, tutaj też uważajcie by sprężyny były ściągnięte po obu przeciwległych stronach najlepiej do końca ściągacza.

7) Bierzemy imbus i klucz 22 (taki z okrągłym uchem) i odkręcamy łożysko amortyzatora, klucz zakładamy na śrubę a imbusem przytrzymujemy amortyzator by się nie obracał (Jeżeli ktoś nie jest pewny czy dobrze ściągnął sprężyny tzn jeżeli sprężyna nie odeszła od podstawy ani od łożyska to bardzo uważajcie przy tym kroku by nie "wystrzeliło"Wink

8) Gdy już odkręcimy łożysko możemy zdjąć sprężynę i montować ją na nowy amortyzator, zwróćcie uwagę by początek sprężyny uplasować w odpowiednim miejscu amortyzatora (tutaj nie da rady się pomylić!!!) zakręcamy łożysko (do oporu i ciut mocniej) i rozciągamy sprężynę powoli tak by nie zmieniała pozycji.

9) po zamontowaniu sprężyny wkładamy ostrożnie amortyzator analogicznie tak samo jak wyjmowaliśmy (ja pierw utrafiłem śrubami w kielich i je "przyłapałem"Wink potem rzecz najtrudniejsza (jeżeli auto jest podniesione tylko z jednej strony) to zamocowanie amortyzatora do piasty, ja musiałem naginać wahacz i drążek kierowniczy do dołu by móc swobodnie nakierować amortyzator na swoje miejsce, ten krok jest najbardziej czasochłonny, ponieważ dość ciężko jest utrafić ale dla chcącego nic trudnego.

10) zakręcamy amortyzator do piasty, wpinamy przewody w ucho, dokręcamy śruby na kielichu, zakładamy czarny kapturek, upewniamy się że wszystko jest dokręcone, zakładamy koło, dokręcamy je, analogicznie tak samo robimy z drugą stroną i cieszymy się wymienionymi amortyzatorami i mamy 300 (lub więcej) zł w kieszeni, na jazdę próbną polecam zabrać dziewczynę, narzeczoną (żonę lub kochankę) do jakiejś restauracji Wink
Ostatnio zmieniony 15 maja 2009, 13:04 przez dj_tygrys, łącznie zmieniany 1 raz.
majkel27
Świeżak
Świeżak

[E36] Wymiana amortyzatorów przednich - Mini poradnik

Post autor: majkel27 »

Witam jutro wymieniam u siebie dzięki za info dam znać jak poszło :mrgreen:
bogacki-ant
Bywalec

Post autor: bogacki-ant »

U mnie to kosztuje 140zł całość, myśle że nie warto sie babrać samemu. Nie polecam tego osobą bez większego doswiadczenia i odpowiednich narzędzi.
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

Ukłon w Twoją stronę dj_tygrys! :wink:
Liczą się konkrety!
rex1989
Świeżak
Świeżak

Post autor: rex1989 »

Amortyzator trzyma się na 3 śrubach (w tym jedna podwójna tj śruba + nakrętka) -- Witam panowie jak tą śrube wyciągnąć ???
Awatar użytkownika
Bopss
Bywalec
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525td
Rocznik: 2002
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: Bopss »

Podbijam pytanie,bo również mam z nią problem. A sam poradnik bardzo ciekawy i szczegółowo zrobiony,dzięki za wstawke. Tym samym uda sie zaoszczędzic u mechanika,bo taka robota kosztowała jakieś 100zł albo i lepiej,zależy jak liczy godzinę roboczą.
rex1989
Świeżak
Świeżak

Post autor: rex1989 »

Kurcze niemoge rozgryźć tej śruby Pilnie Porzebuje Pomocy
ODPOWIEDZ