Kolizja pomocy :((

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Blizna
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325td
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Podkarpackie

Kolizja pomocy :((

Post autor: Blizna »

Witam wszystkich. Miałem wczoraj kolizję nie z mojej winy na szczęście ale moje cudeńko konkretnie rozwalone cały przód nawet olej z silnika się wylał, zawiozłem ją do warsztatu i mechanik po pierwszych oględzinach powiedział ze coś z tego jeszcze będzie tak więc mam pytanie do czających temat odszkodowania sprawca jest ubezpieczony w PZU i teraz niech ktoś mi powie jak najwięcej kasy od nich wyciągnąć żebym nie musiał jeszcze dopłacać do tego interesu. Proszę o konkretne odpowiedzi bo nie wiem co z tym zrobić pierwszy raz coś takiego mi się przydarzyło i nie chcę paść ofiarą ubezpieczyciela poprzez niewiedzę. Z góry dziękuję wszystkim dobrym ludziom :)))
Paweł
Bywalec

Post autor: PaweÅ‚ »

Wzywałeś policje na miejsce zdarzenia?Trza czekać aż gość przyjedzie z firmy ubezpieczeniowej i to on ustali jaki hajs dostaniesz,,i tyle.
Blizna
Bywalec
Model: 325td
Rocznik: 1992
Województwo: Podkarpackie

Post autor: Blizna »

Tak była policja bo sprawca coś się źle czuł ale chyba tylko po to że chciał się jakoś wymigać że niby za szybko jechałem ale pan władza mu to przetłumaczył i się przyznał do winy a po drugie z tego co słyszałem to rzeczoznawca przychodzi i tylko patrzy na wierzch auta a pod maska też jest masakra i chodzi mi o to jak mu to konkretnie przetłumaczyć jak już będzie na miejscu.
Paweł
Bywalec

Moim zdaniem pod maskę też zajrzy, jak przodem walnięta to normalne że mogą być urwane przewody, rurki , chłodnica ...itd. a i zawieszenie ciekawe czy nie ruszone.
Może będzie szkoda całkowita ? jak tak ... to weżmiesz kapuste a kaśke ożenisz.
A Jeszcze pytanie czy odpala ?
tomek_olecko
Bywalec
Model: 318tds
Rocznik: 1995
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Post autor: tomek_olecko »

Nie nie, skontaktuj sie z jakims znajomym mechanikiem i niech Ci obejrzy auto i powie lub napisze co masz do wymiany itp. Jak przyjedzie rzeczoznawca to pokazujesz mu wszystko co masz rozwalone, pod maska, na zewnatrz itp., pozapisuje wszystko co jest uszkodzone i porobi zdjecia, upewnij sie ze wszystko wpisuje i obcyka. Pozniej jak bedziesz podpisywal papiery to zapyta Cie czy chcesz kase do reki czy naprawiac w jakims zakladzie na faktury to powiedz ze jeszcze nie wiesz i ze chcesz najpierw wiedziec ile kasy do reki mozesz dostac i wtedy zdecydujesz - musi sie na to zgodzic. Wtedy po jakims czasie przysla Ci wycene i zapytaja czy sie z Nia zgadzasz, to znowu walisz z tym do mechanika on oglada, liczy itp i mowi czy sie oplaca wziac kase - jesli nie to mowisz ze chcesz robic na faktury i prowadzisz samochod do jakiegos dobrego serwisu - moze byc nawet ASO BMW - rzeczoznawca powinien powiedziec Ci do jakiej sumy mozesz naprawiac samochod zeby nie byl do kasacji i taka sume musisz przedstawic serwisowi ktory wybierzesz, zeby sie nie rozpedzili za bardzo ;). Jak masz jakis zaklad blacharski znajomy to mozesz sie jakos dogadac ze wpisza na fakture inna sume, a zainkasuja inna jak rozumiesz o co mi chodzi. Powodzenia:)
Mi za moja stluczke chcieli dac 3300zl do reki, powiedzialem ze nie chce, odddalem samochod do blacharza to wszystko jest wymienione - zadnego szpachlowania - i jeszcze 2000zl do reki zostalo :P
;>
Paweł
Bywalec

Jak rozwalony cały przód to proponuje szukać drugi sprzęcior.
Nie widziałem fury , ale zastanów się czy nie lepiej poczekać na ten hajs i kupić drugą,Pozdr.
Papay318tds'99
Bywalec
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 318tds
Rocznik: 1999
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: Papay318tds'99 »

niestety nie zawsze jest tak kolorowo jak opisuje tomek_olecko u mnie było duuuużo ciężej wszystko zależy od rzeczoznawcy i tak czy inaczej zgodzisz sie z jego opinią a to czy ktoś wypisze jakieś uszkodzenia to rzeczoznawca nie patrzy akurat u mnie tak było a jak sie nie zgodziłem z wyceną to odpowiedz była krótka może pan iść do sądu sprawa minimum rok i albo zyskam 2 tysie więcej albo nie także walka akurat w moim przypadku z wartą była jak walka z wiatrakami :evil: auto zrobiłem sam zyskałem jakieś 3tyś i po 2 dniach mi je ukradli
sk...wysyny :evil:
Awatar użytkownika
miki100o
Bywalec
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1994
Województwo: Świętokrzyskie

Post autor: miki100o »

Witam wszystkich. Miałem wczoraj kolizję nie z mojej winy na szczęście ale moje cudeńko konkretnie rozwalone cały przód nawet olej z silnika się wylał, zawiozłem ją do warsztatu i mechanik po pierwszych oględzinach powiedział ze coś z tego jeszcze będzie tak więc mam pytanie do czających temat odszkodowania sprawca jest ubezpieczony w PZU i teraz niech ktoś mi powie jak najwięcej kasy od nich wyciągnąć żebym nie musiał jeszcze dopłacać do tego interesu. Proszę o konkretne odpowiedzi bo nie wiem co z tym zrobić pierwszy raz coś takiego mi się przydarzyło i nie chcę paść ofiarą ubezpieczyciela poprzez niewiedzę. Z góry dziękuję wszystkim dobrym ludziom ))
Mnie to wyglada tak ze nie bedziesz naprawial tego auta..ubezpieczyciel wyceni to na szkode całkowita,dostaniesz kase za uszkodzone czesci i tyle.A auto bedziesz sobie mogł pozniej opchnac...lub zrobic ale skoro mowiesz ze byl porzadny dzwon to nie wiem czy jest sens..
ODPOWIEDZ